Educació

Salt, ciutat universitària

A la vila hi ha seus de la UOC, la UNED, l’EUSES i l’ERAM, que en conjunt tenen uns 4.600 alumnes

Es treballa per donar visibilitat a aquest vessant del municipi

“Fem reunions periòdiques entre els representants dels centres”

Un dels eixos de Salt amb molt potencial és el seu vessant com a vila universitària. El municipi fa temps que treballa per donar més projecció a aquesta realitat i per fer-se lloc, tot i el pes que té la ciutat de Girona com a referent en aquest àmbit. A Salt, hi convergeixen quatre universitats: l’EUSES, l’ERAM, la UNED i la UOC. Entre totes, engloben uns 4.600 alumnes. La Universitat Nacional d’Educació a Distància (UNED) té la seu principal de la demarcació a Salt. Hi consten 1.223 matriculats, 39 dels quals són veïns i veïnes de la població. És un centre associat a la UNED Girona i, d’aquests 1.223 estudiants, 889 cursen actualment ensenyaments reglats. Aquest registre inclou tots els que estan fent graus i màsters, els que estan duent a terme el procés d’accés a la universitat i els que estan aprenent algun idioma. Paral·lelament, hi ha dues modalitats més, que en conjunt reuneixen 334 inscrits. Es tracta de la UNED Sènior –adreçada a majors de 55 anys d’edat– i les activitats de l’anomenada “extensió universitària”, com ara els cursos d’estiu.

El director de la UNED Girona, David Maldonado, destaca que, tot i que Girona és un pol universitari molt fort, s’ha de continuar com fins ara per donar visibilitat a Salt. “Queda camí per recórrer i em consta que, a més de les universitats, l’Ajuntament de Salt també treballa en aquesta línia. L’EUSES, l’ERAM, la UNED i la UOC hem de continuar caminant juntes i creant sinergies que aportin millores i que beneficiïn la marca de Salt com a ciutat universitària.”

Ambient estudiantil

El moviment universitari a Salt s’evidencia sobretot a l’EUSES i a l’ERAM, on les classes són presencials –a la UOC, l’oferta formativa és en línia, i a la UNED, l’ensenyament virtual a distància hi té un pes important, tot i que hi ha tutories presencials d’algunes matèries–. El campus de l’Escola Universitària de la Salut i l’Esport (EUSES) és al carrer Francesc Macià. Aquest curs hi ha fins a 1.414 estudiants matriculats en aquest centre, adscrit a la Universitat de Girona (UdG). D’aquests 1.414 alumnes, 456 són de les comarques gironines. De Salt, n’hi ha 12, nombre que coincideix amb els que provenen de Calonge i de Palafrugell.

En total, 76 estudiants de l’EUSES són de la ciutat de Girona; de Figueres, 34; de Banyoles, 22; de Sant Feliu de Guíxols, 17; d’Olot, 16; de Roses, 11; de Sant Gregori, 7, i de la ciutat de Barcelona, 132. D’altra banda, un fet remarcable és que gairebé la meitat són de fora de l’Estat espanyol (764). El gros majoritari són francesos, que estudien fisioteràpia. A més d’aquest grau, s’hi ofereix el de ciències de l’activitat física i de l’esport (CAFE) i la doble titulació de fisioteràpia més el CAFE. Un alumne francès de primer de fisioteràpia explica que estudia a l’EUSES perquè “és una universitat de prestigi i referència en el seu camp”.

A la Coma Cros de Salt hi ha l’ERAM i les seus principals de la UOC i de la UNED a les comarques gironines. La Universitat Oberta de Catalunya (UOC) té 1.553 matriculats a la demarcació, 86 dels quals són residents a Salt. El grau més cursat entre els veïns i veïnes de la vila és el de psicologia (10), seguit del de dret (9). La delegada territorial de la UOC a Girona, Teresa Nielles, remarca que entre les quatre universitats hi ha molt bona relació, i això facilita la col·laboració. I hi afegeix que amb els altres representants dels centres fan trobades periòdiques.

Entre els dos graus que s’imparteixen a l’escola universitària ERAM, hi ha 350 estudiants (10 són de Salt), i se n’hi han de sumar uns 100 més, procedents de la resta d’oferta acadèmica que té aquest centre adscrit a la UdG. Un grau és el d’arts escèniques i l’altre, el de comunicació audiovisual i multimèdia. L’ERAM aposta per una formació interdisciplinària i creativa, amb un equip docent que prové d’àmbits vinculats a la comunicació audiovisual: la cultura, l’art, la música, el periodisme, el cinema, la tele, el disseny, la publicitat i la història.

LES FRASES

Les quatre universitats hem de continuar caminant juntes i creant sinergies que beneficiïn la marca de Salt
David Maldonado
director de la uned girona
Entre l’ERAM, l’EUSES, la UOC i la UNED hi ha molt bona relació, i això facilita la col·laboració
Teresa Nielles
delegada territorial de la uoc a Girona

Els pisos per a estudiants, entre les prioritats

G. P

L’Ajuntament de Salt ha dut a terme un procés participatiu per tal de conèixer l’opinió dels ciutadans sobre els projectes que s’haurien de prioritzar a la vila i que s’haurien d’incloure en el pressupost municipal del 2019. Al maig s’han celebrat unes jornades als barris i, en cadascun dels tallers participatius, els assistents han debatut i consensuat un total de tres propostes per fer arribar al consistori. La primera sessió es va celebrar el dia 3 a l’escola La Farga i anava adreçada als veïns i veïnes del barri Centre, que és el que concentra més densitat de població. Entre els residents d’aquest sector, una de les tres iniciatives més votades va ser que hi hagi més pisos per a universitaris i que l’Ajuntament potenciï aquests immobles. El regidor d’Educació i Joventut, Fermí Cunill, assenyala que aquest és un tema que el consistori té damunt la taula i que s’hi està treballant: “La presència d’alumnes que cursen estudis superiors és, sens dubte, beneficiosa per a Salt. Tenint en compte el volum d’aquest col·lectiu, hem de satisfer la demanda promovent més pisos amb preus assequibles per als estudiants.”

Per compartir experiències, per explicar com és la vida universitària i per resoldre dubtes als més joves, aquest any s’ha celebrat el segon fòrum d’estudiants universitaris de Salt. Està organitzat per alumnes i docents, i també per responsables i tècnics del consistori. Xavier Serra, professor de filosofia de l’institut Salvador Espriu de Salt, és un dels membres del comitè de gestió del fòrum. Serra subratlla que, dels tres instituts públics de la vila, en surten cada any desenes d’estudiants que després van a la universitat, i molts dels quals amb notes excel·lents.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Figueres s’aboca a les Fires i Festes de la Santa Creu

FIGUERES

Colau acusa el PSOE d’haver tolerat el ‘lawfare’ que ara pateix

barcelona
SOCIETAT

El barri gironí del Pont Major, un dels ‘Barris amb Futur’ de la Generalitat

girona
societat

Oposicions per cobrir 9.344 vacants de docent

barcelona
seguretat

Busquen un ganivet perdut a la cuina de Quatre Camins

barcelona
societat

Alerta per inundacions fins demà al matí

barcelona
enogastronomia

Els caves de Guarda Superior, al marge de les mesures extraordinàries per la sequera

Barcelona/TIANA
energia

Vandellós II incia l’operació de recàrrega de combustible

barcelona

Concentració a l’Escola Castellum de Sant Julià de Ramis contra els barracons

sant julià de ramins