Educació

El govern de Sánchez inicia la derogació de la ‘llei Wert’

La modificació manté el castellà com a llengua vehicular i el català també, en qualitat de cooficial

Bargalló no preveu canvis lingüístics

Rigau avisa que no elimina l’obligatorietat del castellà

La llei orgànica per a la millora de la qualitat educativa (Lomqe), la controvertida llei del PP coneguda popularment com la llei Wert, serà aviat història si prospera el tràmit parlamentari que començarà al gener. El Consell de Ministres va fer ahir la primera lectura de l’avantprojecte que modifica la LOE, la llei socialista del 2006, fet que comportaria la derogació de la llei Wert. Afectarà només la formació no universitària i, entre altres coses, preveu que la religió no sigui computable i que el batxillerat es pugui superar amb una assignatura suspesa.

Pel que fa a la llengua, l’avantprojecte preveu pocs canvis respecte a la Lomqe. Es manté el castellà com a llengua vehicular a tot l’Estat i les cooficials a les respectives comunitats autònomes, i s’assenyala que les administracions educatives “garantiran el dret dels alumnes a rebre l’ensenyament en castellà i en la resta de llengües oficials als respectius territoris”. Aquest redactat és el que va obrir la porta que algunes famílies exigissin l’ensenyament en castellà. El PP pretenia pagar la matrícula dels centres privats amb un xec de 6.000 euros, una mesura que va ser tombada per dues sentències del Tribunal Constitucional, al febrer i al març.

El conseller d’Ensenyament, Josep Bargalló, s’ha mostrat “satisfet” per la proposta de modificació de la Lomqe, perquè considera que “desapareixen les voluntats intervencionistes de l’Estat espanyol” en el model lingüístic. Ensenyament entén que podrà fixar com s’imparteix el català i creu que els alumnes “no notaran res” pel que fa a la llengua.

L’exconsellera Irene Rigau adverteix, en canvi, que el fet de mantenir aquest article representa un “incompliment” de la promesa del PSOE de deixar del tot sense efecte la Lomqe. “Des de Catalunya cal exigir que es retorni a la LOE i no mantenir el que preveu la Lomqe pel que fa a l’ensenyament en castellà.”

D’altra banda, els més de 2.300 centres catalans d’educació infantil, primària i secundària de titularitat pública hauran d’enviar abans del dia 15 de gener a l’Asamblea por una Escuela Bilingüe (AEB), una entitat contrària a la immersió, el seu projecte lingüístic. Així ho ha decretat la Comissió de Transparència arran d’una petició de l’AEB a Educació.

LA FRASE

Cal exigir que no es mantingui el que preveu la Lomqe sobre l’ensenyament en castellà
Irene Rigau
Exconsellera d’ensenyament


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Núria Escarpanter
Alcaldessa de Llançà (Junts)

“El pacte de govern és sòlid i es basa en la confiança”

Llançà

El Clúster de la Bioenergia de Catalunya celebra la II Nit de la Bioenergia: l’energia més circular i social

Bategen amb Maria Antònia Canals la plaça de davant l’institut Vicens Vives

girona

Tomben la moció per regular el lloguer estacional

BLANES

Camí de Mar, un projecte que enllaça Argeles amb Malgrat, per la costa

girona

La Fira d’Abril de Catalunya amplia l’aforament un 24%

Barcelona

El Mercat del Lleó tindrà més bona climatització abans de l’estiu

girona

El festival Tech&Play obre portes i espera 4.000 visitants

Barcelona
EDUCACIÓ

Mobilització de l’AFA de l’escola Camins a Banyoles

BANYOLES