la contra

Trenta anys sense escola

Les Preses tornarà a tenir un centre d'educació pública propi a partir del curs 2011/12

A les Preses, van deixar de tenir escola l'any 1979. Les nenes i els nens del poble van anar al centre Verntallat de la Vall d'en Bas, situat a pocs metres del nucli urbà. Ara, coincidint amb l'increment del nombre d'alumnes al Verntallat, Educació ha atès la reivindicació històrica dels presencs i construirà una escola al poble. Els veïns en tenen ganes i ho demostra el fet que la sala d'actes es va omplir de gom a gom en un dimarts feiner per conèixer com seria el nou centre, que ha projectat Isabel Zaragoza i Arquitectes Associats. A part, un centenar llarg de persones també van participar en la presentació pública i festiva del projecte.

Tindrà 2.850 metres quadrats de superfície construïda, repartida en un edifici de planta baixa i un pis en forma de lletra ela. En una de les ales hi haurà les aules, els tallers i l'accés principal, i a l'altra, el gimnàs, la sala de l'AMPA, el menjador i, entre altres espais, la cuina i un accés secundari.

Zaragoza ja va dir al moment de la presentació que la Garrotxa tenia un paisatge extraordinari i que l'entorn on es construirà l'escola té també un entorn envejable amb vistes sobre el Puigsacalm i Santa Magdalena, que lògicament el projecte té en compte. L'obra ha estat aprovada pel govern i, ara, el projecte està pendent de la posada a licitació per part de GISA, amb una inversió de 4 milions. El centre hauria d'estar en funcionament el curs 2011/12.

Aquesta nova escola –l'alcaldessa Esther Pagès ho ha remarcat diverses vegades– completa l'oferta de serveis del poble i, a més, vertebrarà l'ocupació d'un espai característic, el de l'antiga bòbila, on es mantindrà la xemeneia industrial com a referent històric. Aquest espai es va acabar d'urbanitzar l'any passat. La bòbila hi va ser des de després de la Guerra Civil i provenia del primer forn que Josep Roca i Pous va fer a la Boada l'any 1930. Hi han passat dues generacions més de Roca, la d'en Josep i la d'en Guillermo. Ara, només en queda el testimoni de la xemeneia, que s'ha restaurat.

A les Preses, hi ha notícies de l'existència d'una escola des del 1859, en què les monges s'encarregaven de l'educació de les nenes i noies. Se sap també que abans del 1917 hi havia una altra escola, la pública, que es va establir en diversos locals, l'últim una sala de l'antic hospital, i que aquell any es va situar als baixos de l'ajuntament. L'any 1934 es va traslladar a uns altres locals del carrer de Sant Sebastià i l'activitat va quedar interrompuda per la Guerra Civil. Després del conflicte bèl·lic es va reprendre l'activitat educativa i, al 1945, es va fer el traslladat definitiu de l'escola als locals on actualment hi ha la llar d'infants, fins que es va tancar l'any 1979.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

La Champions ja és aquí!

Girona

Les quatre finques on hi ha la llavor de l’agricultura del futur

Pacs del Penedès
SOCIETAT

Amplien a tot Catalunya el voluntariat de suport a la reinserció d’agressors sexuals

BARCELONA
Equipaments

Badalona inverteix 245.000 euros per millorar l’històric edifici del conservatori

Badalona
Sant Jaume de Llierca

Memòria del maqui Joan Platé Vergés

Sant Jaume de Llierca
SERVEIS

Malgrat de Mar s’estrena en la zona verda amb una prova pilot

MALGRAT DE MAR
SERVEIS

Calella pagarà la neteja de grafits en parets i façanes de particulars

CALELLA

L’impost sobre les emissions de CO2 dels vehicles: fiscalitat verda per lluitar contra el canvi climàtic

la crònica
La crònica

Jugar no és només cosa de nens