Educació

Es manté la vaga educativa pel fracàs de la negociació

Els sindicats qualifiquen les converses d’engany històric i demanen la destitució de Gonzàlez-Cambray

Avui i demà hi haurà noves aturades, a les quals s’afegiran estudiants i col·lectius de famílies

La negociació que mantenien fins ahir el Departament d’Educació i els sindicats va acabar sense acord, i avui i demà hi tornarà a haver vaga en escoles i instituts. Durant quatre dies, el comitè de vaga i una delegació del departament encapçalada per la directora general de Professorat i Personal de Centres Públics, Dolors Collell, han tractat de desbloquejar el conflicte amb la mediació del Departament de Treball. Però la mediació va donar per acabades ahir les negociacions, vist que les posicions “estan molt allunyades”, segons van explicar els representants sindicals al final de la reunió, que va durar set hores. Els sindicats explicaven que el departament no va acceptar cap de les catorze propostes que li van plantejar, algunes de les quals es remunten a les retallades del 2012 i d’altres són recents, com l’avançament del calendari escolar i el canvi en el currículum per al curs vinent.

Durant la jornada ja s’intuïa que la negociació no arribaria a bon port. Ahir al matí, el DOGC va publicar la normativa d’adjudicacions d’estiu, un llarg document que dicta les instruccions sobre les destinacions provisionals amb efectes per al dia 1 de setembre. La resolució dicta que el personal amb un nomenament vigent més enllà del 30 de juny que tingui una destinació diferent de la del curs actual s’haurà de posar en contacte amb la direcció del nou centre. Això es farà perquè puguin anar a les reunions per preparar el curs durant els primers cinc dies feiners de juliol. Aquesta resolució, publicada en plena negociació, va provocar la indignació entre els sindicats, que ho van valorar com una mostra de falta de voluntat negociadora perquè no s’ha fet cap tràmit previ de consulta –el juliol està dedicat a la formació dels docents, i és inhàbil segons el conveni de la concertada– i la qüestió era una de les que s’estaven tractant en la reunió a Treball. També va crear malestar el fet que el departament afegís exigències a les reclamacions, com el fet de voler vincular la recuperació de les 18 hores lectives a secundària amb l’ampliació de la permanència als instituts de les 24 hores actuals a 28.

Eli Pericas, portaveu del comitè de vaga, va qualificar les reunions d’“engany històric”, perquè el departament no ha escoltat cap proposta dels representants dels sindicats i va demanar la destitució del conseller Josep Gonzàlez-Cambray. “Està enquistant un conflicte que ha generat un rebuig unànime per part de la comunitat educativa mentre el president, Pere Aragonès, ho tolera i no fa res”, va dir. Els sindicats demanen al president de la Generalitat que destitueixi Gonzàlez-Cambray per les formes autoritàries que, al seu parer, empra el conseller, així com la incapacitat negociadora que té, segons van afirmar ahir.

Avui i demà, doncs, continuarà la vaga que ja estava convocada, i els sindicats no descarten continuar-la més endavant. A aquesta vaga, convocada a l’ensenyament públic, s’hi afegeixen sindicats d’estudiants, col·lectius de famílies i les escoles de 0 a 3 anys. Demà es concentraran famílies davant del departament per demanar el desplegament de l’escola inclusiva.

LA XIFRA

5
dies
feiners de juliol hauran de dedicar els docents a preparar el curs al centre educatiu on estiguin destinats.

LA DATA

15.03.22
Comença
la vaga de l’educació, que s’ha convocat els dies 15, 16, 17, 29 i 30 de març, a més de la del 23 pel català.

LA FRASE

Cambray està enquistant un conflicte que ha generat un rebuig unànime
Eli Pericas
Portaveu del Comitè de vaga


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

patrimoni

El jaciment ibèric de Puig Castellar, declarat Bé Cultural d’Interès Nacional

Santa Coloma de Gramenet
infraestructures

L’Estat promet una inversió de 260 milions a l’Eix Pirinenc

LLEIDA
PORTBOU

L’Ajuntament comença els tràmits per licitar el nou servei de l’aigua

PORTBOU
medi ambient

Prova a Mollerussa per detectar electrònicament males olors

MOLLERUSSA
GIRONA

Cedeixen dos solars per construir 48 pisos de lloguer social a Domeny

GIRONA
educació

Tortosa farà llars d’infants als barris del Temple i Ferreries

TORTOSA
sequera

Les pluges revifen els cabals i aporten els primers 7 hm³ als pantans

barcelona
territori

Olost es planteja marxar del Lluçanès quan no fa ni un any que es va crear

olost

S’anul·la la Fira de l’1 de Maig per pluja

olot