Educació

La història de l’ensenyament a Fontcoberta, en un llibre

Jaume Colomer és l’autor d’un exhaustiu treball que se submergeix en els precedents de l’escola actual

L’Ajuntament de Fontcoberta acaba de publicar Història de l’ensenyament a Fontcoberta, escrit per Jaume Colomer, un extens i exhaustiu treball sobre les escoles que ha tingut el municipi, coincidint amb la commemoració del 25è aniversari de l’escola actual, L’Alzina Reclamadora, de què precisament l’autor va ser el primer director.

Si bé l’interès principal de l’obra és l’ensenyament local, en el llibre també es tracta en profunditat l’evolució del sistema educatiu a Catalunya a partir del segle XIX. S’hi parla de personalitats influents, entre què, Baldiri Reixach, que va exercir a Ollers (actualment part del municipi de Vilademuls) i ha estat considerat un precursor de la pedagogia.

Els orígens

Als llibres parroquials de Sant Feliu de Fontcoberta, relata Colomer, consten dues referències al mestre de minyons: una del 1712, en què els confrares de Sant Isidre aporten diners per pagar “un mestre de minyons”, i una altra del 14 de novembre del 1734, en què la Confraria de Sant Grau també aporta diners per al mestre. En ambdós casos, qui exerceix la docència no és el rector sinó un mestre. De Vilavenut, se sap que el 1843 hi havia una escola parroquial.

Els últims edificis

El precedent immediat de l’actual escola és la que hi havia hagut al nucli de Fontcoberta, oberta després d’una dècada sense que n’hi hagués al municipi (la mainada havia d’anar a la vila de Banyoles). El 1982, es va recuperar l’escola, que va utilitzar diversos locals provisionals. Quan va ser possible disposar d’un edifici definitiu, es va triar Melianta, on viuen la majoria dels habitants del municipi.

Jaume Colomer aporta molta documentació, que inclou llistes de professors i abundant material gràfic. Uns capítols es dediquen a la llar d’infants, batejada amb el nom d’Els Plançons, que es va inaugurar el 2010 en un solar a tocar de L’Alzina Reclamadora.

LA DATA

1712
Primera referència
escrita sobre un “mestre de minyons” al municipi


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.