Educació

USTEC i CGT abandonen la mesa sectorial d’Educació i acusen Simó de manca de compromís

La Generalitat ha marcat uns serveis mínims per a la vaga de dimecres convocada pels sindicats

Hi haurà d’haver un docent per cada tres aules d’infantil, primària i secundària

Els sindicats d’ensenyants USTEC-STEs (IAC) i CGT han abandonat la primera mesa sectorial d’Educació del curs 2023-2024, que ha tingut lloc aquest dimarts al Departament. Els representants de totes dues organitzacions han argumentat la decisió d’abandonar la reunió lamentant que la consellera d’Educació, Anna Simó, s’ha limitat a detallar les novetats del curs de manera “genèrica” i no ha entrat en cap de les demandes dels docents, ha explicat la portaveu d’USTEC, Iolanda Segura, en declaracions als periodistes recollides per l’ACN.

D’aquesta manera, es confirma la convocatòria de vaga que USTEC, CGT i la Intersindical tenen convocada una vaga per a aquest dimecres, el primer dia lectiu del curs. Entre les reivindicacions dels mestres i professors, hi ha el reconeixement del deute pels estadis deixats de cobrar i un termini de cobrament, l’equiparació salarial per al professorat de l’FP, i la reducció de dues hores lectives per als majors de 55 anys. Els convocants de la vaga ja van protestar dilluns davant la seu de la conselleria, a la Via Augusta, per exigir-hi una negociació sobre les reivindicacions dels docents.

L’aturada es va anunciar al juny, després d’una reunió infructuosa amb la consellera, després de la qual no hi ha hagut més contactes entre les parts. La portaveu d’USTEC ha reiterat que, tot i que no és optimista respecte a l’èxit de la mobilització, sí que espera que la convocatòria representi un “toc d’alerta” per a la nova consellera sobre la bel·ligerància dels docents.

A la constitució de la mesa també hi havia representants de CCOO, UGT, ASPEPC·SPS i, com a novetat, de la CGT, que ha ocupat el lloc de la Intersindical.

“Sembla que tota la feina feta no ha servit per a res”, ha assenyalat Segura, que ha lamentat que la conselleria no hagi posat sobre la taula la proposta de l’exconseller Cambray. “Estàvem a punt de signar, només havíem d’acordar serrells”, ha recordat. La portaveu, que ha assegurat que el compromís estava avalat per Economia, ha dit que la conselleria ha perdut l’oportunitat d’encetar una nova etapa. Segura ha afirmat que USTEC seguirà endavant amb les mobilitzacions durant el curs.

En la mateixa línia, la portaveu de la CGT, Marta Jové, ha dit que en aquesta primera trobada ha pogut comprovar la “manca” de voluntat per part de la consellera i del departament. “No entenem que la consellera no hagi convocat el comitè de vaga per negociar les reivindicacions. En lloc d’això, ha convocat una mesa superficial que no té en compte les demandes que hem posat sobre la taula”, ha criticat.

Per la seva banda, la secretària general d’Educació, Patrícia Gomà, ha lamentat que dos dels cinc sindicats amb representació a la mesa hagin abandonat la taula sense donar dret a rèplica al departament. “Ens sap greu per la resta de sindicats que s’han quedat a la mesa i que estan treballant i prenent en consideració els aspectes del nou curs”, ha explicat Gomà, que ha afegit que amb ells sí que han pogut parlar del funcionament del curs. “És una manca de consideració cap a l’Administració i tot el col·lectiu docent del país”, ha sentenciat.

Gomà ha reiterat la voluntat de la consellera Simó de tancar aquesta etapa amb la reversió de les retallades, que fa més d’una dècada que el col·lectiu arrossega. En aquest sentit, la secretària general ha dit que, en privat, els sindicats han reconegut les millores que ha fet el departament en dos anys: “Hem avançat molt”, ha dit. Per avançar més, però, “ens cal tenir les dades”, ha insistit, i ha explicat que Economia ha de concretar un pressupost i, a partir d’aquest, Educació establirà un calendari de treball per als propers mesos.

Serveis mínims

Davant la convocatòria de vaga, la Generalitat ha marcat uns serveis mínims d’un docent per cada tres aules d’infantil, primària i secundària. El Departament d’Empresa i Treball també fixa que hi haurà d’haver una persona de l’equip directiu per cada centre. Pel que fa als centres d’educació especial i les llars d’infants, els serveis mínims seran del 50%.

En el cas del personal de menjador, esbarjo, cuina, acollida, extraescolars i del servei d’atenció als alumnes amb necessitats especials, també hi haurà d’haver almenys la meitat del personal. En el complex educatiu de Tarragona s’estableix el 50% del personal de menjador i cuina, una persona de manteniment per torn i el manteniment del servei habitual en infermeria i vigilància.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SALUT

Alerten de llaminadures amb un component del cànnabis

BARCELONA

L’Ajuntament de Mataró ha d’indemnitzar amb 49.000 euros una extreballadora

mataró
URBANISME

Roquetes vol quedar exclosa de la zona inundable per poder construir

ROQUETES

Denuncien una “sobreocupació crònica” del centre d’acollida de la Misericòrdia

girona
AGRICULTURA

Els regants del Llobregat seran compensats per les llavors que no puguin plantar

BARCELONA
SERVEIS

Afectades l’R2 sud, R14 i R15 per un tren avariat entre Garraf i Sitges

sitges
llengua

Els centres sanitaris hauran d’atendre els usuaris en la llengua que triïn

barcelona
SOCIETAT

El Palau de Congressos torna a acollir ExpOtaku Tarragona

TARRAGONA
INFRAESTRUCTURES

Adjudicada la tercera fase de la via per a ciclistes i vianants entre Reus i Cambrils

REUS