Educació

EDUCACIÓ

Expulsen una nena amb autisme d’una escola privada d’Alella fins que no paguin una vetlladora

Una nena d’onze anys amb autisme ha estat expulsada de l’escola privada Santa Maria del Pino, a Alella. El centre la fa responsable dels conflictes a l’aula i li prohibeix l’entrada fins que vagi acompanyada d’una vetlladora, que hauria de contractar la família per tal de “protegir la integritat” de la resta d’alumnes, segons informa l’ACN. Els pares neguen les acusacions i retreuen el centre haver tergiversat la realitat. Asseguren que la nena era la víctima i no l’assetjadora i estudien emprendre accions legals.

Els informes de la seva terapeuta apunten que la nena ha empitjorat l’estat anímic pel rebuig d’alguns companys. “Sempre em culpen a mi”, “em tracten malament”, “no puc més”, són algunes de les expressions repetides a les teràpies. La mare de la nena, Manar Dubach, explica que els episodis “d’insults” i “assetjament” es remunten a finals del curs passat. És per això que al setembre la família ja es va posar en contacte amb el centre per preparar l’inici de curs, d’acord amb les recomanacions de la terapeuta de la menor. “Ella ho està patint més que ningú”, assegura Dubach.

La família també va demanar engegar el protocol d’assetjament escolar, però l’escola s’hi va negar perquè entenia que això no es produïa. Tot i això, alguna altra família avalaria el relat i van arribar a avisar el director a principis de novembre que el seu fill explicava com altres nens de la classe “maltractaven” la nena amb autisme. En l’informe que ha servit per justificar l’expulsió això no es té en compte, com tampoc es deixa per escrit que la nena pateixi diversos trastorns. La nena pateix TDAH, diagnosticat el 2020; transtorn social comunicatiu, una part de l’aspectre autista diagnosticat el 2021, i discalculia, diagnosticat el 2022.

L’expulsió va arribar finalment el 22 de novembre a través d’un correu electrònic enviat a la família. La decisió es fonamenta, segons el centre, en el fet que la nena amb autisme és la responsable dels conflictes. L’escola detalla que la nena no pot tornar a l’escola en 30 dies, i fins que estigui acompanyada d’una vetlladora, que hauria d’anar a càrrec de la família per “protegir la integritat física i anímica dels alumnes”.

El centre diu que no compta amb aquest tipus de perfil professional i que no existeix cap “borsa” de vetlladors de l’administració pública per a centres privats, mentre la família al·lega que no pot assumir un cost de 1.000 euros mensuals addicionals. “Fins ara havíem pogut resoldre les situacions, hem fet tot i més, però si vol tornar a l’escola ha de venir amb una vetlladora”, insisteix el director.

La família s’assabenta també en aquest moment que s’havia activat el protocol d’assetjament contra la nena, com a agressora. La víctima, diuen, és una altra nena. El centre apunta que la nena autista dona “cops” i fa “comentaris desagradables” a una companya, amb qui té els principals conflictes. El document diu que això succeeix de manera “continua al llarg del dia”.

Serveis d’Educació

La família contacta amb els Serveis Territorials d’Educació Maresme-Vallès Oriental per trobar una solució al conflicte a través d’un canvi de centre. Els pares denuncien que no han rebut cap mena de suport des del Departament i que la Inspecció d’Educació s’ha posat de part de l’escola sense conèixer el cas en detall.

El departament d’Educació ha declinat fer valoracions sobre aquestes gestions, més enllà de confirmar que s’ha posat a disposició de la família els serveis de la inspecció d’Educació i l’Equip d’Atenció Psicopedagògica (EAP). Sobre els fets ocorreguts a l’escola, Educació rebutja opinar sobre “cap praxi” de centres privats.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Països nòrdics

Dinamarca ampliarà el dret a l’avortament fins a les 18 setmanes de gestació

barcelona
societat

El SAT Teatre Centre obre una campanya per captar socis

sant joan de les abadesses
policial

Els Mossos desplegaran la Unitat de Medi Ambient al port de Tarragona al juny

TARRAGONA
salut

El Col·legi d’Infermeres exigeix el triple de llevadores a Tarragona i l’Ebre

TARRAGONA
Infraestructures i serveis

La parada de Glòries del tramvia es posarà en servei dijous

Barcelona
estats units

Mor un segon denunciant de Boeing que havia alertat sobre problemes de qualitat

barcelona
PERPINYÀ

L’EsCat rep sis projectes per optar a ajudes de 2,2 milions d’euros

PERPINYÀ
SOCIETAT

Engeguen un dispositiu de vigilància per combatre el top manta a Cambrils

Cambrils
judicial

Comença el judici a l’acusat de matar un home per segrestar una dona i violar-la

cALONGE