Educació

educació

Acord de millores laborals d’Educació amb CCOO i UGT, sense el majoritari Ustec

Pacten recuperar els sexennis, reduir la jornada a partir dels 55 anys i l’equiparació a l’FP

Els sindicats majoritaris, amb Ustec al capdavant, ho consideren “insuficient” i alerten que està vinculat als pressupostos del govern

El departament d’Educació i els sindicats CCOO i UGT, presents a la mesa negociadora, han signat aquest dijous un acord que permetrà, segons han explicat, “revertir les retallades” del 2010. Així, s’ha pactat que els docents cobraran el plus d’antiguitat als sis anys i no als nou i sense que sigui necessari el complement de formació per cobrar-lo. També s’ha pactat reduir dues hores lectives als majors de 55 anys de forma gradual i l’equiparació salarial dels professors tècnics de formació professional (FP) i del cos de mestres de taller d’arts plàstiques i disseny amb els professors de secundària. Amb tot, el pacte laboral no compta amb el suport dels sindicats majoritaris, USTEC i Professors de Secundària, així com tampoc La Intersindical, Usoc i la CGT, que en un comunicat el consideren “insuficient” i alerten que estarà condicionat a l’aprovació dels pressupostos del govern.

Més de 43.000 docents, segons el departament, es podran beneficiar de les millores laborals aconseguides si s’acaben materialitzant al Parlament. Per això, la consellera, Anna Simó, ha reclamar als grups parlamentaris que facin possible l’aprovació dels comptes. Les mesures acordades tindran un cost de 67,5 milions d’euros.

El primer estadi docent es tornarà a cobrar -si s’aproven als pressupostos- als sis anys, amb efectes a partir de l’1 de gener del 2024. El document, segons l’ACN, recull que els docents que no hagin assolit el segon estadi per no tenir 15 anys (9+6) de serveis prestats, però en tinguin 12 o més (6+6) se’ls reconeixerà d’ofici el segon estadi, i així també amb el tercer. Segons CCOO, significarà un augment en la nòmina d’uns 120 euros nets cada mes. i la mesura beneficiarà uns 37.000 docents.

Sobre la reducció de dues hores lectives per a majors de 55 anys, es calendaritzarà en dos cursos: el proper, 2024-2025, per als majors de 60 i, el 2025-2026, per als majors de 55 anys.

També amb efectes de gener del 2024 el personal docent del cos de professors tècnics d’FP i del cos de mestres de tallers d’arts plàstiques i disseny cobraran el mateix que els de secundària a través d’un complement personal transitori de 175,19 euros mensuals bruts per als funcionaris de carrera, funcionaris en pràctiques i funcionaris interins.

Desacord de la resta de sindicats

En un comunicat conjunt Ustec i la resta de sindicats han rebutjat l’acord assegurant que no és veritat que reverteixi “totes les retallades”. Segons els sindicats, “deixa fora el reconeixement del deute contret pels estadis i tanca la porta a seguir-lo negociant amb les organitzacions sindicals” . També asseguren que “situa fora de l’actual legislatura el retorn de les dues hores de reducció lectives pels majors de 55 anys i perpetua el curs vinent aquesta retallada”. I sobre l’equiparació salarial a FP, afirmen que “deixa fora part del col·lectiu amb un redactat confús que tampoc garanteix la igualtat de drets i retribucions pel conjunt de professorat d’FP”.

Ustec ha lamentat que el departament s’hagi negat a incorporar a l’acord qüestions com la reducció de ràtios, l’augment de plantilles o la recuperació del poder adquisitiu. “Tampoc han acceptat incloure en el pacte l’estabilització de les plantilles, la negociació del calendari o altres elements fonamentals per a la qualitat educativa com la derogació del decret de plantilles”, ha criticat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

crònica

Els primers batecs de Temps de Flors

Girona
PLATJA D’ARO

Retiren una terrassa del passeig marítim per impagaments

PLATJA D’ARO

Malvivint de nou al ras

Badalona

Una comunitat universitària a Girona

gastronomia

Setze dies per assaborir l’arròs mariner de Tarragona

Tarragona
SALUT

Alerten de llaminadures amb un component del cànnabis

BARCELONA

L’Ajuntament de Mataró ha d’indemnitzar amb 49.000 euros una extreballadora

mataró
URBANISME

Roquetes vol quedar exclosa de la zona inundable per poder construir

ROQUETES

Denuncien una “sobreocupació crònica” del centre d’acollida de la Misericòrdia

girona