Educació

Una vintena d'escoles estan íntegrament en mòduls

Alguna s'ha obert fa poc, però en el cas de la Montserrat Vayreda de Roses ja fa cinc anys que és en barracons

El centre rosinc avui fa una protesta, i d'altres es queixen de les infraestructures

Els mòduls prefabricats, anomenats barracons, s'han estès com una fórmula provisional a conseqüència del gran increment del nombre d'alumnes que hi ha hagut en els darrers anys. En algun cas, però, es perpetuen, com passa a l'escola Montserrat Vayreda de Roses, un dels centres on avui les classes no començaran amb normalitat, ja que hi ha prevista una protesta per denunciar que ja és el sisè curs que fan en mòduls prefabricats. Segons dades facilitades pel sindicat USTEC-STEs, es calcula que a les comarques gironines hi ha més d'una vintena de centres escolars que funcionen totalment en mòduls prefabricats. L'escola Bosc de la Pabordia i l'escola Pericot són dos exemples més de centres escolars que ja fa uns quants cursos que funcionen en mòduls. N'hi ha d'altre que fa poc temps que són obertes, però sense previsió de disposar aviat d'un centre de nova construcció. A banda dels centres en mòduls prefabricats, n'hi ha molts als quals s'afegeixen barracons per donar cobertura a l'augment de l'alumnat. USTEC-STEs calcula que hi ha prop de 300 mòduls a les comarques gironines.

Des del Departament d'Educació es va manifestar que aquest curs el nombre global de mòduls no s'incrementarà en relació amb el curs vinent, si es té en compte els que desapareixen i els que s'han incorporat. Una de les escoles que ja deixa els barracons és la de Domeny de Girona, que aquest curs estrena edifici.

Un altre dels dèficits que són motiu de protesta són les infraestructures obsoletes que encara es poden veure en molts centres. Un dels exemples és l'escola Aixart de Cervià de Ter, que fa cinquanta anys que es va construir. El centre educatiu espera poder disposar d'instal·lacions noves. Segons va explicar ahir la secretària de l'associació de mares i pares d'alumnes (AMPA), Mercè Rigó, l'Ajuntament va cedir uns terrenys que no es van poder utilitzar, ja que s'hi van trobar restes arqueològiques. El projecte de l'escola nova ja està fet, però falta trobar uns terrenys adequats. “L'Ajuntament ja s'ha posat les piles, i també el Departament d'Educació, però ens trobem que haurem de viure un altre curs amb unes instal·lacions obsoletes i un espai petit i inadequat pel nombre d'alumnes que tenim”, va indicar. L'escola Aixart tindrà aquest curs vint-i-un alumnes nous, i en total n'hi haurà cent vint-i-un, de Cervià i de municipis de la rodalia. Les aules s'han hagut de partir per poder donar cabuda a tot l'alumnat, i el pati s'ha hagut d'empetitir amb la col·locació d'uns mòduls prefabricats. El pati nou tot just es fa, i des de l'AMPA es reclama que almenys s'adeqüin tan bé com sigui possible les instal·lacions, ja que hi ha humitat, falta pintar-les i hi ha llocs que presenten mancances visibles. El portaveu d'USTEC-STEs a les comarques gironines, Xavier Díez, va destacar que “hi ha moltes escoles amb infraestructures inadequades” arreu de la demarcació.

LA XIFRA

300
A les comarques gironines
es calcula que actualment hi ha uns tres-cents mòduls prefabricats.

LA FRASE

L'espai que tenim a l'escola Aixart de Cervià de Ter és petit i inadequat per a 121 alumnes
Mercè Rigo
SECRETària DE L'AMPA DE L'ESCOLA AIXART DE CERVIà DE TER

Més de 110.000 escolars a la demarcació

El nombre d'alumnes d'aquest curs escolar a les comarques gironines creix fins als 110.147, un total de 1.846 estudiants més que el curs passat, segons dades del Departament d'Educació. A aquests alumnes s'hi afegeixen també els 11.152 infants de fins a tres anys de les llars d'infants.

M.C.

Olot i Sant Feliu de Pallerols estrenen llar infantil

Sant Feliu de Pallerols estrena dilluns vinent la llar d'infants, i Olot estrena la del Morrot, amb 92 places. A més, una part dels alumnes del CEIP Sant Roc comencen el curs en barracons, per la construcció de l'escola nova. A la del Morrot, hi ha un mòdul més, fins que no s'enllesteixi el centre nou.

J.C.

Les peticions a la pública de Sant Cugat es disparen

Sant Cugat ha rebut fora del calendari de matriculació 106 sol·licituds per obtenir una plaça escolar en el sistema públic. La majoria de les sol·licituds provenen de famílies empadronades que fins ara portaven els fills a escoles privades de Barcelona i que ara han optat per canviar-los a la pública per la crisi.

e.a.

Proves de selectivitat per a 395 alumnes

Un total de 395 alumnes s'examinaran a partir d'avui i fins dijous de les proves d'accés a la universitat, que es faran a la facultat de Dret i a l'edifici de l'aulari comú de la UdG. Aquest any es presenten el doble d'estudiants que l'any passat en aquesta segona convocatòria de les PAU.

M.C.

El curs comença avui amb protestes organitzades en uns quants centres

Alguns centres escolars de les comarques gironines han organitzat protestes per avui. A més de l'escola Montserrat Vayreda de Roses, han anunciat mobilitzacions a l'institut de Cassà (per la retallada de plantilla), a l'institut d'Hostalric (perquè no s'accepta l'horari partit) i a Bonmatí (on es reclama que es comenci l'escola nova).



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Èxit del concert de celebració dels 25 anys de Girona Centre Eix Comercial

girona

La justícia també tomba la superilla de Compte Borrell

Barcelona
salut

Anuncien que el nou hospital de Calella estarà fet el 2030

calella

Èxit de vendes el primer dia de l’Expocasió

fornells de la selva
CALDES DE MALAVELLA

Finalitzen les obres de la depuradora de Can Carbonell

CALDES DE MALAVELLA

L’escola de pilots d’Alguaire estarà a punt la primavera vinent

Alguaire

Concentració per reivindicar la salut mental en el treball

girona

235 alumnes de 6è de primària ballen per l’equitat a Sant Gregori

girona

S’inicien les obres per convertir el Xalet Soler en la Casa de la Tecnologia

girona