Educació

La Bressola es podria veure obligada a tancar una classe

Les retallades i incerteses en les subvencions, tant des de la Generalitat com des de l'Estat francès, podrien obligar les escoles nord-catalanes a tancar el pròxim curs la classe de Càldegues, a l'alta Cerdanya

Joan-Pere Le Bihan, director general de les escoles nord-catalanes La Bressola, ha anunciat als responsables i pares d'alumnes de la classe de Càldegues, (municipi de La Guingueta d'Ix a l'Alta Cerdanya), que si no canvien les dades, es veurien obligats a tancar la classe la propera reentrada. “Tal com estan les xifres a dia d'avui, els he dit que si no hi ha un miracle, Càldegues haurà de tancar”, diu Le Bihan. Mentre els pares d'alumnes de l'escola es mobilitzen contra el possible tancament, el director de les escoles catalanes està fent gestions intenses amb la Generalitat, també amb els líders de l'oposició actual al govern català, amb les institucions regionals franceses i fins i tot amb les instàncies europees. Le Bihan admet, però, que les escoles estant confrontades a molta incertesa i que la situació podria anar a pitjor.

El precedent govern de la Generalitat de Catalunya va retallar les subvencions de La Bressola en un 5%; ara, tot i que les xifres encara s'estant debatent, la retallada que plantejaria el nou govern seria molt superior. Cal afegir-hi les retallades de l'Estat francès que suprimeix un mig lloc de mestre, la disminució de contractes subvencionats francesos per a llocs de treball de mainaderes i personal auxiliar, i la fragilitat de les ajudes regionals franceses. Tot plegat crea una situació d'incertesa que fa trontollar el projecte de les escoles catalanes a la Catalunya del Nord.

Per fer front a aquesta situació, La Bressola ha elaborat diferents hipòtesis financeres, una de les quals –no pas la pitjor, segons Le Bihan– seria la del tancament de la classe de Càldegues. En els pròxims dies, Joan-Pere Le Bihan plantejarà al conjunt de pares d'alumnes de l'escola una sèrie de mesures per fer front a la situació, com l'augment de les quotes per a les famílies, o el pagament de serveis fins ara gratuïts, com la guarderia. També vol incentivar la possibilitat de recollir donatius entre la societat civil que poden ser deduïbles fiscalment, tant des del Principat de Catalunya amb la Fundació La Bressola, com des de la Catalunya del Nord on La Bressola és reconeguda d'interès públic.

La classe de Càldegues existeix d'ençà de deu anys, és la més recent de les vuit de què disposa avui La Bressola i acull 36 alumnes, la meitat dels quals provenen de la part de la Cerdanya administrada per la Generalitat de Catalunya. En total la Bressola escolaritza uns 730 alumnes i ocupa unes 87 persones, entre mestres i personal auxiliar. La meitat d'aquest personal són ciutadans del Principat de Catalunya.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
mobilitat

Mataró comença demà a multar a l’illa de vianants del centre

Mataró
indonèsia

Les autoritats es preparen per fer front a l’erupció del volcà Ruang

barcelona
LA CRÒNICA

Les mestres que fan collir pedres

CRÒNICA

Defensors davant la burocràcia

Societat

L’Ajuntament de Badalona estudia ara com reobrir l’alberg municipal

Badalona
Teresa Prados
Portaveu de No esteu soles, en defensa de les víctimes d’agressió sexual

“Les víctimes senten que han provocat l’agressió sexual”

Badalona
Societat

Planten el Dimoni de les Festes de Maig a Badalona

Badalona
equipaments

Enderrocament “d’urgència” i “per seguretat” de l’edifici de l’Escola de Vela

platja d’aro
sequera

Només 17 hm³ per als regants al Baix Ter

LA TALLADA D’EMPORDÀ