Educació

Primer cap de setmana multitudinari de Trobades d'Escoles en Valencià

Més de 82.000 persones reivindiquen l'ensenyament plurilingüe a les trobades de hui

Més de 30.000 persones a Alberic (la Ribera), més de 20.000 a Betxí (la Plana Alta i la Plana Baixa), unes 12.000 persones a Alboraia (l'Horta Nord), 5.000 a Crevillent (el Baix Vinalopó i el Baix Segura) i ahir, uns 15.000 participants a Pedreguer (la Marina Alta), han desbordat les expectatives d'assistència a les cinc primeres Trobades d'Escoles en Valencià 2013.

Sota el lema “La veu del teu poble”, alumnes, pares, mares, docents i ciutadans han omplert els carrers i les places de cinc poblacions distribuïdes de nord a sud del territori i han participat als més de 430 tallers didàctics dels centres educatius i les paradetes d'entitats de cada comarca.

A tot això cal sumar l'extensa oferta d'activitats que s'han desenvolupat amb exposicions, exhibicions esportives, animació de carrer i música als escenaris d'aquestes festes per la llengua.

Escola Valenciana valora molt positivament el primer cap de setmana de les Trobades 2013, que s'han dut a terme amb completa normalitat i on els grans protagonistes han estat els xiquets i les xiquetes de cinc comarques que visualitzen l'estima per la llengua i són el referent i l'avantguarda de l'escola de qualitat i en valencià.

El primer cap de setmana de Trobades ha servit per a recordar que ben aviat començarà el període de matriculació a les escoles per al pròxim curs i que la societat valenciana reclama el dret de totes les famílies a poder matricular els seus fills en el Programa plurilingüe d'ensenyament en valencià, un fet que a hores d'ara encara no es dóna.

Escola Valenciana ha encetat aquest cap de setmana, en el context de les festes per la llengua, la campanya “Sí, jo estudie en valencià”. Els participants a les Trobades s'han pogut fotografiar amb aquest lema i visualitzar així la seua voluntat d'exigir el millor ensenyament que es pot escollir al País Valencià.

Des d'Escola Valenciana s'ha volgut destacar que l'ensenyament en valencià és el que dóna millors resultats acadèmics, i a més, l'alumnat dels centres que oferten aquest programa són els qui millors resultats trauen a les proves diagnòstiques que es realitzen per avaluar els coneixements de valencià i, també, de castellà.

És l'alumnat bilingüe qui més avantatges té per a dominar una tercera llengua com l'anglés. Per tot això l'entitat cívica li recomana a l'Administració educativa que promoga el Programa plurilingüe en valencià (PPEV), que és el que garanteix l'excel·lència acadèmica i ho demostren les proves diagnòstiques.

Escola Valenciana ha fet també una crida a peu de carrer sobre la necessitat de seguir organitzant activitats de promoció i normalització lingüística i ha informat a peu de Trobades sobre el projecte d'Amics d'Escola Valenciana. Per 5 euros al mes, els Amics i Amigues d'Escola Valenciana podran assegurar el camí de treball que Escola Valenciana va encetar fa 28 anys en les primeres Trobades d'Escoles en Valencià i que ha diversificat en molts més projectes que només podran estar actius si la societat s'implica econòmicament.

Més de 5.000 a Crevillent

Daniel Betoret

El Parc Nou de Crevillent ha vist com durant tot el matí de diumenge desfilaven fins a cinc mil persones -la majoria xiquets- que no s'han volgut perdre una nova edició de la Trobada d'Escoles en Valencià de les comarques del Baix Vinalopó i Baix Segura.

L'ambient festiu de la jornada no ha estat exempt de reivindicació per una escola pública, de qualitat i en valencià, unes reivindicacions que es podien veure quasi en cadascuna de les paradetes que havien instal·lat els centres i les entitats que han pres part en aquesta XXI edició de la Trobada d'Escoles.

Des de l'organització de la Trobada han destacat el bon ambient i la gran participació que ha estat similar a altres anys “malgrat que cap dels ajuntaments de les nostres comarques no ha contribuït ni econòmicament ni en la seua difusió”.

Durant tot el matí els xiquets i les xiquetes, que han participat en aquesta jornada festiva al Parc Nou de Crevillent, han pogut gaudir de les activitats i tallers que els centres i les diferents entitats que han participat havien programat i que en la seua majoria eren manualitats com el dels Xiquets d'Elx en el que els més joves han pogut aprendre a fer un dels productes il·licitans per excel·lència, les palmes.

La poesia de Vicent Andrés Estellés, a qui aquest any es dediquen les Trobades ha estat també present a Crevillent, tant als tallers en els que han participat els xiquets com a la megafonia per on s'han pogut sentir alguns dels seus versos.

Més trobades

La propera setmana continuen les convocatòries arreu del País i també a Alacant on divendres 26 es farà la Trobada de secundària a la Universitat d'Alacant i diumenge 28 li arribarà el torn a la de primària al Col·legi “Enric Valor”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
judicial

A judici un grup que obligava 26 dones a prostituir-se

TARRAGONA
GIRONA

Les associacions turístiques denuncien les pintades en establiments

GIRONA
societat

El govern valorarà si aixeca l’emergència per sequera al Ter-Llobregat

barcelona

Suport de la Zona Franca per al centre neurològic per a infants d’AVAN

TERRASSA

Campanya de sensibilització contra l’assetjament escolar

FIGUERES

El soterrament de les línies d’alta tensió entre Reus i Castellvell es farà realitat en cinc anys

Reus

Girona planteja una nova ordenança municipal de tinença d’animals

GIRONA
sequera

Els pantans guanyen fins avui 21 hm³ i 47 entre març i abril

barcelona

Ocupen un local municipal que usen els castellers per crear un casal de joves

SANT CUGAT DEL VALLÈS