Tots els alumnes de Cardona participen en un pla pilot per combatre l'obesitat

Un projecte de la Fundació Alícia, avalat per Ferran Adrià i Valentí Fuster, els ensenyarà a menjar de manera saludable

Els alumnes que participaran en aquest projecte pilot són dels centres de Cardona Mare de Déu del Carme, Mare de Déu del Patrocini i Joan de Palà. Tenen entre 3 i 16 anys i començaran a rebre aquestes classes aquest pròxim curs escolar. Concretament, es posarà més èmfasi en el control sobre el menjador escolar. D'altra banda, es promouran els hàbits saludables en el dia a dia de l'escola en el cas dels més petits i es faran classes específiques en les hores de tutoria i biologia en el cas dels alumnes de primària i secundària. Les escoles portaran a terme activitats concretes per promoure hàbits sans en l'alimentació no només entre l'alumnat sinó també en les famílies, que són considerades una peça fonamental, i aquestes matèries formaran part del currículum escolar. Segons ha explicat el director general d'Alícia, Toni Massanés, el pla s'implantarà aquest curs, dos anys després d'haver estat estudiant els hàbits pel que fa a l'alimentació dels alumnes i famílies dels esmentats centres i després d'haver-ne fet una avaluació: «Hem mesurat tots els aspectes relacionats amb el menjar i l'escola, i ara presentarem una proposta d'educació integral per aprendre a menjar be», hi ha afegit Massanés.

El pla pilot que s'impartirà a Cardona va ser presentat ahir pel cardiòleg Valentí Fuster i pel cuiner Ferran Adrià en el marc del Congrés Europeu de Cardiologia. Els dos representants de la Fundació Alícia van defensar la necessitat de crear una assignatura d'alimentació saludable en considerar-la l'eina més eficaç per combatre l'obesitat infantil.

Fuster i Adrià van alertar sobre l'augment de l'obesitat infantil i la urgència de tallar aquesta tendència, que pot arribar a comprometre els sistemes sanitaris per l'alt cost del seu tractament. Van insistir que la millor estratègia és canviar els estils de vida, incrementar l'exercici físic i menjar de manera saludable, a més d'educar els més petits en hàbits alimentaris sans. A l'Estat espanyol, entre el 8% i el 16% dels nens d'entre sis i set anys són obesos, mentre que entre la població adulta aquest percentatge puja a un 20%, i alhora gairebé un 30% tenen sobrepès.

Fuster va destacar la urgència d'aconseguir modificar els hàbits d'alimentació per frenar l'obesitat infantil, que en els últims deu anys ha augmentat un 35% a tot el món, la qual cosa comportarà en el futur un increment de la diabetis, de la hipertensió i del colesterol.

Per la seva banda, Ferran Adrià va demanar al govern espanyol que aprofiti la pròxima presidència de la Unió Europea per impulsar la introducció a les escoles d'una assignatura sobre alimentació saludable.

24.000 alumnes més

C.R

El nou curs escolar arrencarà aquest 14 de setembre i, segons les dades que el conseller d'Educació, Ernest Maragall, va presentar ahir en el Consell de Govern, ho farà amb un augment de 24.000 alumnes. El president de la Generalitat, José Montilla, va destacar ahir, en la roda de premsa posterior a la reunió del govern, l'«important esforç» que l'increment del nombre d'escolars a les aules obligarà a fer a l'administració, però va assegurar que el sistema educatiu i el govern estan «preparats» per absorbir els nous alumnes. Per altra banda, Montilla va explicar també que paradoxalment l'augment del nombre d'alumnes té lloc quan s'ha començat a detectar una estabilització de la població a Catalunya, després de molts anys de resultar afectada per l'arribada d'immigrants.

Alimentació i ciència

C.R

La Fundació Alimentació i Ciència (Alícia) és un projecte que es dedica exclusivament a la investigació gastronòmica i a la divulgació dels hàbits alimentaris saludables i adequats. El 2007 va estrenar seu a Sant Fruitós de Bages, i està avalada per un gran nombre de cuiners prestigiosos, com Carme Ruscalleda, Joan Roca o Ramon Freixa. La fundació intenta col·locar-se a l'avantguarda mundial de l'alimentació a través de la investigació. Ferran Adrià és un dels seus principals col·laboradors i és president del consell assessor. A la seu de Sant Fruitós, a més de projectes de col·laboració amb els grans cuiners, es disposa també de l'assessorament d'experts, informàtics, nutricionistes, metges o enginyers agrònoms. Segons explica el seu director general, Toni Massanés, des de la fundació es pretén establir un mitjà a través del qual s'aconsegueixi evitar els actuals problemes de salut relacionats amb l'alimentació, principalment els provocats pels mals hàbits alimentaris i apostant per difondre una alimentació saludable: «És aprendre a estar sa, no només a estar prim», explica Massanés. Un altre dels objectius és millorar les condicions de vida de les persones que necessiten alimentar-se d'una manera específica, com poden ser els celíacs o els diabètics.

Més beques de menjador

r.e

El govern de la Generalitat va acordar ahir incrementar el nombre de beques per a menjador en el curs escolar que està a punt de començar, fins als 42,9 milions d'euros, quinze milions més que el curs passat. Aquest augment de recursos permetrà que es beneficiïn d'aquestes beques 30.000 alumnes més. El president José Montilla va anunciar l'augment del volum de recursos per a les beques de menjador en acabar la reunió del govern. A banda de beneficiar més alumnes, la nova dotació pressupostària permetrà augmentar el nombre d'alumnes que reben un ajut de menjador no obligatori del 75% o el 100% del cost de l'àpat. Montilla també va explicar que ha donat instruccions als consellers perquè accelerin el tancament de l'acord per a l'ocupació juvenil 2009-2012.

Premis Vicens Vives

El govern va aprovar ahir la concessió dels premis Jaume Vicens Vives, uns guardons que promouen l'excel·lència en la docència universitària. Els guardonats individuals han estat Joan Estruch, de la Facultat de Ciències Polítiques i Sociologia de la UAB; Lluís Castañer, del departament d'enginyeria electrònica de la UPC; Josep Maria Nadal, del departament de filologia i filosofia de la UdG; Azael Fabregat, del departament d'enginyeria química de la URV, i Lluís Victori, de la Universitat Ramon Llull. Els premis col·lectius han estat per als grups d'innovació docent Combell i Gibaf, i els equips de professors del departament d'organització d'empreses de l'Escola Tècnica Superior d'Enginyeries Industrial i Aeronàutica, de la Facultat de Ciències de la Salut i la Vida de la UPF i de l'Escola Politècnica Superior de la Universitat de Lleida.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Les assignatures pendents

Girona
Societat

“La gent se’m queda mirant fixament”

Badalona
comerç

Més facilitats als xinesos perquè comprin

Barcelona
Vallfogona de ripollès/ Planoles

Porta a porta dels alumnes per fomentar l’estalvi d’aigua

Vallfogona/ Planoles
Olot

La Garrotxa vol aprendre de la mobilitat de Pontevedra

Olot
Administracions

El Suprem obliga el Prat a treure aparcament de la platja

El Prat de Llobregat
societat

Nou pas per a la construcció de l’institut Cal Maiol

barcelona
Bisharo Ali Hussein
Activista dels drets humans feminista

“Els homes volen controlar la sexualitat i el cos de la dona”

Girona

CADERSEM passa a formar part del GRUP E-COORDINA