Les exigències del protocol de la grip nova marca l'inici del curs escolar

Malgrat que les escoles segueixen les mesures sanitàries dictades per Educació, el nivell de compliment no és el mateix

Cares somrients i d'altres de no tant. Alumnes satisfets perquè comença un nou curs i d'altres amb cares llargues. És una rutina que es repeteix cada any. Però el 2009 aporta un element nou: la grip A. Un element que ha fet canviar les rutines que fins ara duien la gran majoria dels centres educatius.

Fulls informatius.

A tall d'exemple, al CEIP l'Estació de Sant feliu de Guíxols, o al Pinya de Rosa de Blanes, els responsables educatius han repartit un full informatiu a tots els professors i als familiars dels alumnes explicant una sèrie de regles fonamentals que s'hauran de seguir aquest nou curs.

Mocadors de paper.

Ara els mocadors per treure els mocs i per esternudar hauran de ser de paper, igual que els tovallons per eixugar les mans. Així, elñs mocadors i les tovalloles de roba desapareixen de les aules. Una mesura que ja l'aplicaven l'any passat centres com ara el CEIP Ruiz Amado de Castelló d'Empúries i el CEIP Sant Pau de Figueres.

En altres CEIP, com ara el Puig d'Arques de Cassà de la Selva, el Silvestre Santaló de Salt i el Verd de Girona, entre d'altres, el que es busca és conscienciar els pares i mares que l'alumnat han de tenir cura de la seva higiene, tot i que en molts casos no es donen els mínims.

Amb febre, cap a casa.

Un altre dels protocols que cal seguir per evitar un contagi generalitzat és que quan l'alumne té febre, el centre escolar es posa en contacte amb els familiars per comunicar-los que el fill ha d'abandonar preventivament el centre durant una setmana. Aquest protocol ja s'ha fet efectiu en algunes escoles, com és el cas de CEIP l'Estació, on el primer dia d'escola ja han hagut d'avisar els pares d'una criatura.

Rentar-se les mans.

Els alumnes s'hauran de rentar més sovint les mans aquest any, així ho recomana Educació i així ho hauran de complir els centres gironins. El CEIP Esteve Carles, de Lloret, van fer ahir mans i mànigues per complir-ho, ja que se'ls va rebentar una canonada, es van quedar sense aigua i van haver d'utilitzar garrafes.

Nous centres.

Segons el Departament d'Educació, a les comarques gironines es preveu que hi hagi un total de 118.652 alumnes, entre primària i secundària, un 2,6% més que l'any passat, i 7.839 professors, un 0,7% més. Aquest curs es posen en marxa quatre centres nous: el CEIP de Sils (Gironès), el CEIP Puig de les Cadiretes (Llagostera), el SES Sant Joan de les Abadesses (Ripollès) i el SES Castelló d'Empúries (Alt Empordà). D'altres continuaran com a nova construcció, com és el cas del CEIP Aldric de Cassà de la Selva i el CEIP Ardenya de Sant Feliu de Guíxols. Pel que fa a les grans ampliacions, l'IES Serrallonga de Blanes, l'IES de Celrà i l'IES Garrotxa i el CEIP Joaquim Jofre de Garriguella ja estan acabades. Queden pendents de finalitzar en els pròxims mesos les de l'IES Castell d'Estela d'Amer i el CEIP de Llers.

(Informació elaborada per Mar Vicente, Jordi Colomer, Montse Barrera i Jordi Casas)

«L'escola està pitjor»

El sindicat d'ensenyament USTEC-STEs avisa que s'ha començat un curs amb més alumnes i menys professors. «S'ha de fer més amb menys», lamentava el portaveu del sindicat, Xavi Díez. «És un curs amb molta propaganda política, però la realitat és que les escoles estan pitjor», afirma Díez. En el mateix sentit es va manifestar el sindicat UGT, que segons la seva portaveu, Roser Font, «comença un curs amb expectatives en innovació, però preocupats per les plantilles, que no són les que haurien de ser». Per Font, «el conseller diu que no hi ha retallada de personal, però no és veritat». UGT també critica els nomenaments telemàtics, que segons Font «retallen els drets dels professorat». CCOO, en canvi, ha realitzat una enquesta a 150 centres educatius, dels quals asseguren que el 64% tenen la plantilla sense cobrir.

Es multiplica la demanda de gel antisèptic

n. serret/ ò. pinilla

Les empreses que produeixen solucions hidroalcohòliques i antisèptiques han registrat un increment de la demanda per part d'escoles i també d'empreses que volen adquirir aquests productes per garantir els protocols i evitar baixes a causa del contagi de la grip A. L'empresa José Collado SA ha hagut de multiplicar la seva producció de gel antisèptic. L'increment més fort el van notar a partir de la segona quinzena del mes d'agost, just abans de l'inici del curs escolar, fins al punt que ja produeixen sis vegades més que fa un temps.

Les farmàcies, que dispensen solucions hidroalcohòliques i productes antisèptics, també han registrat «més demanda», ja que es tracta «d'un producte que a nivell particular fins ara no es feia servir», explica Mercè Maduell, que és vocal d'oficina de farmàcia del Col·legi Oficial de Farmacèutics de Tarragona. Per aquest motiu, explica que és possible que «no hi hagi l'assortiment necessari a totes les farmàcies i s'hagin pogut trencar estocs en moments puntuals». El gel és el producte antisèptic que té més sortida, perquè queda més retingut a la mà, tot i que les locions incorporen dispensadors.

Dibosch amplia la gamma

L'empresa distribuïdora de productes i maquinària per a la higiene Dibosch, de Riudellots de la Selva, ha notat un fort augment en la demanda d'aquest tipus de productes. Per això n'ha ampliat la gamma, perquè es puguin adaptar a les diferents activitats. Entre els productes que noten més la demanda hi ha els desinfectants superficials per netejar. Per exemple, les joguines, les solucions hidroalcohòliques, el sabó i els mocadors o productes de paper de cel·lulosa.

Bretolada al CEIP Taialà

ò.p. / ACN

El CEIP Taialà de Girona ha començat amb mal peu el nou curs escolar. El centre va obrir ahir les portes i es van trobar que algú hi havia entrat a robar. Segons van assegurar fonts del centre escolar, les classes estaven desordenades i hi van trobar a faltar 400 euros i material escolar. Se sospita que podrien haver estat uns brètols que hi van entrar durant el cap de setmana, ja que s'hi van trobar restes de menjar i begudes escampades. Els responsables del centre es van trobar la porta oberta, sense que l'alarma hagués sonat. El CEIP Taialà de Girona, que té una plantilla de cinquanta professors i 670 alumnes, és un altre dels exemples de centres gironines que han començat amb retallada de plantilla, ja que tenen quatre professors menys i amb cinc substituts que encara no han començat.

Beques de menjador

MONTSE BARRERA / M.b

El Consell Comarcal del Gironès ha atès el 100 per cent de les sol·licituds de beques de menjador escolar de la comarca, excepte les que no compleixen els requisits de documentació o que s'han presentat fora de termini. Aquestes sol·licituds pendents són unes dues-centes, si bé s'acabaran atorgant un cop els pares presentin tota la documentació, segons va explicar la presidenta del Consell, Cristina Alsina. Per aquest curs, hi ha hagut un augment d'un 9 per cent en l'atorgament de beques a famílies monoparentals o que només tenen ingressos del programa interdepertamental de renda mínima d'inserció (Pirmi), segons el conseller d'educació del Consell, Sergi Baulida. L'increment en aquestes famílies va ser d'un 16 per cent el curs passat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Figueres s’aboca a les Fires i Festes de la Santa Creu

FIGUERES

Colau acusa el PSOE d’haver tolerat el ‘lawfare’ que ara pateix

barcelona
SOCIETAT

El barri gironí del Pont Major, un dels ‘Barris amb Futur’ de la Generalitat

girona
societat

Oposicions per cobrir 9.344 vacants de docent

barcelona
seguretat

Busquen un ganivet perdut a la cuina de Quatre Camins

barcelona
societat

Alerta per inundacions fins demà al matí

barcelona
enogastronomia

Els caves de Guarda Superior, al marge de les mesures extraordinàries per la sequera

Barcelona/TIANA
energia

Vandellós II incia l’operació de recàrrega de combustible

barcelona

Concentració a l’Escola Castellum de Sant Julià de Ramis contra els barracons

sant julià de ramins