Educació

La repressió franquista, el sexisme i la premsa satírica, premis Reixach

El Patronat d'Estudis Històrics d'Olot i Comarca torna a premiar els treballs de recerca d'alumnes de batxillerat

L'acte es du a terme a Santa Pau

Un treball de recerca sobre els afusellats pel règim franquista a Sant Feliu de Pallerols, un sobre la desigualtat entre homes i dones i com eliminar-les i un sobre la història de Catalunya dels segles XIX i XX a través de la premsa satírica són els premiats en els premis Salvador Reixach de Santa Pau, que organitza el Patronat d'Estudis Històrics d'Olot i Comarca.

Els seus autors són els alumnes de batxillerat Pau Font, Laura Grabolosa i Sílvia Nogareda, que han guanyat respectivament en els àmbits d'estudis comarcals, estudis humanístics i estudis socials i artístics.

Pau Font analitza la vida de quatre persones que van ser víctimes de la repressió franquista a Sant Feliu de Pallerols, una de les quals era el besavi de l'autor. Font fa també una aproximació històrica i un estudi d'aquesta repressió tant en l'àmbit local i comarcal com de país.

Laura Grabolosa pretén, amb el seu estudi, conscienciar homes i dones sobre la necessitat d'una transformació de la societat actual per eliminar la desigualtat que hi ha entre els dos sexes. Entre altres coses, proposa, com a primer pas, canviar la publicitat, un dels principals vehicles d'introducció d'aquestes actituds sexistes, que gairebé sempre reforça aspectes discriminatoris, com són els estereotips femenins.

Finalment, Sílvia Nogareda intenta interpretar la història de Catalunya dels anys compresos entre el 1870 i el 1936 a partir de la premsa satírica catalana dels segles XIX i XX i també fa incursions a la premsa espanyola i europea.

Els treballs finalistes de l'àmbit comarcal són Els oficis al llarg del temps, de Joel Vilarrassa, i Exilis i ruptures. El cas de Miquel Serra, l'últim alcalde republicà, de Sandra Guix. Els de l'humanístic, El YouTube, la televisió del segle XXI?, d'Isaac Planella, Veure per creure?, de Laura Chico, Procés i metodologia del disseny d'una marca, de Mireia Andreu, i Fotograma a fotograma, de Laura Rueda. I els d'estudis socials, Ens n'hem d'anar, de Raquel Moli, Enganys i abusos. ‘Doping' de cavalls, de Berta Molins, El riure, d'Aina Casademont, Parla'm sense por, de Judith Presagué, Residència o llar assistida, un món desconegut, una solució, de Laia Serra, Crònica d'un present anunciat, de Marta Sala, Acolliment familia, de Mireia Aumatell, i Anàlisi d'una Catalunya que vol ser, de Sira Torras.

LA XIFRA

3
premis
ha concedit el patronat en el marc dels premis Reixach de treballs de recerca de batxillerat.

LA FRASE

Us animo a estimar la llengua, autèntic vehicle de comunicació social i cultural
Jesús Gutiérrez
president del patronat d'estudis històrics d'olot i comarca


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia