Societat

Societat

Un restaurant i molt més

A Can Xapes de Cornellà del Terri es formen en el món de la cuina joves en risc d’exclusió

Prop de la meitat d’aquests nois han pogut trobar feina

El restaurant Can Xapes, de Cornellà del Terri, fundat a mitjans segle passat, va tancar el 2010 i, l’any passat, es va reobrir de cara al públic. A banda de la vessant estrictament de restauració, però, ara té el valor afegit d’estar vinculat a un projecte social: l’entitat sense ànim de lucre gironina AD’Iniciatives Socials, que forma en el món de la cuina joves en risc d’exclusió. Això, a la pràctica, ha convertit Can Xapes en una escola que funciona de manera paral·lela al restaurant. D’una banda, l’establiment té el seu equip de professionals, que elaboren el que menjaran els clients. A part, un altre equip –aportat per AD– es cuida de la formació, de què el resultat queda plasmat cada dia en el dinar de família (l’àpat dels treballadors).

Aquestes pràctiques (les sessions teòriques tenen lloc al centre cívic Sant Narcís de Girona) van començar a Can Xapes tres anys abans que es reobrís de cara al públic. Des d’aleshores, hi han passat uns 90 nois, de què un 45% han accedit al mercat laboral i un 30% han tornat a l’escola o a l’institut per reprendre els estudis. El projecte està integrat en els programes formatius i laborals del Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC). Una part dels alumnes són nois tutelats per la Generalitat, a qui es forma, sobretot, en competències laborals bàsiques (puntualitat, higiene, etc.), mentre que a la resta se’ls prepara específicament per al sector de la restauració. Al final del curs, aquests últims obtenen el certificat de professionalitat d’operacions bàsiques de restaurant bar. “Com que treballem amb grups reduïts, podem tractar-los de manera personalitzada”, explica Edgar Fullana, d’AD.

Si bé l’escola funciona a part, el dia a dia del restaurant serveix als alumnes per observar com treballen els professionals i, si convé, els donen un cop de mà. “D’ells també s’aprèn, perquè molts són estrangers i en les pràctiques elaboren plats del seu país, i això ens enriqueix”, diu el xef Lluc Quintana.

El nou Can Xapes –restaurant– ha procurat mantenir la línia original de l’establiment, que va tenir el peix com a producte estrella. “Per confeccionar els nostres plats, vaig assessorar-me amb la Carme i en Quim, els anteriors responsables”, explica el cuiner. “La nostra idea –hi afegeix Quintana– és continuar amb proveïdors de la vora i amb la qualitat.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

transports

La tuneladora reprèn els treballs al tram central de l’L9

barcelona
estat espanyol

L’Audiencia Nacional jutja el jubilat de les cartes bomba

barcelona

La fiscalia alerta cal demostrar el trastorn mental de la dona que va matar la filla a Sant Joan Despí

barcelona
societat

Blanes acull la primera ‘Zombie Walk’ pel Festival Internacional de Cinema

blanes
medi ambient

Barcelona passa de fase de sequera a fase d’excepcionalitat

barcelona
transports

L’aeroport del Prat suma 4,6 milions de passatgers a l’abril, un 9,5% més

barcelona

Vall d’Hebron estrena un espai de rehabilitació per a joves

Barcelona
urbanisme

40è aniversari reivindicant l’enginyer i urbanista Ildefons Cerdà

BARCELONA
GIRONA

La UdG participa en un programa per a entrenadors centrat en dones joves esportistes

GIRONA