Salut

Un fàrmac contra el dolor per lesió medul·lar

La falta de tractaments efectius dona rellevància a la descoberta de la UdG

El grup de recerca Neoma de la Universitat de Girona (UdG) ha demostrat l’efecte d’un fàrmac de la companyia Esteve per prevenir el desenvolupament del dolor crònic fruit d’una lesió medul·lar. Dues de cada tres persones afectades per una lesió de medul·la espinal tenen un dolor amb un alt impacte en la seva qualitat de vida i, malauradament, els tractament existents no són efectius en la majoria de pacients. D’aquí, la importància d’aquesta descoberta.

A través de l’estudi, dut a terme en models animals, s’ha observat que l’administració del fàrmac E-52862 –desenvolupat per Esteve Pharmaceuticals– després de la contusió medul·lar atenua considerablement la possibilitat d’aparició d’aquest dolor al llarg de 28 dies. Aquest període coincideix amb el final de la fase crítica abans que el dolor esdevingui crònic. Segons els responsables de la recerca, l’equivalent a aquest temps representaria diversos mesos en el cas de les persones. La recerca, que es troba en un estadi preclínic, dona continuïtat a un estudi anterior del mateix equip científic en què es demostrava que els ratolins modificats genèticament per la diana terapèutica d’E-52862 desenvolupaven menys dolor després de la contusió medul·lar. Aquest avenç es va publicar a la revista Scientific Reports, el mes de març de l’any passat. Ara, la revista Frontiers in Pharmacology ha publicat els resultats d’aquest darrer estudi en un article signat per Sílvia Castany, com a primera autora. La investigadora ha fet aquesta descoberta en el marc de la tesi doctoral dirigida pel doctor Pere Boadas-Vaello, duta a terme en el grup de recerca Neoma i la companyia Esteve, dins el programa de doctorats industrials de la Generalitat. Sílvia Castany va obtenir el premi extraordinari de doctorat del programa de biomedicina de la UdG i, actualment, fa una estada postdoctoral de recerca a Suècia.

El fet que ara com ara no existeixin fàrmacs que actuïn de manera realment efectiva contra aquest dolor fa necessari el desenvolupament de noves estratègies farmacològiques. Per aquest motiu, els resultats d’aquest estudi tenen una gran rellevància científica.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Núria Escarpanter
Alcaldessa de Llançà (Junts)

“El pacte de govern és sòlid i es basa en la confiança”

Llançà

El Clúster de la Bioenergia de Catalunya celebra la II Nit de la Bioenergia: l’energia més circular i social

Bategen amb Maria Antònia Canals la plaça de davant l’institut Vicens Vives

girona

Tomben la moció per regular el lloguer estacional

BLANES

Camí de Mar, un projecte que enllaça Argeles amb Malgrat, per la costa

girona

La Fira d’Abril de Catalunya amplia l’aforament un 24%

Barcelona

El Mercat del Lleó tindrà més bona climatització abans de l’estiu

girona

El festival Tech&Play obre portes i espera 4.000 visitants

Barcelona
EDUCACIÓ

Mobilització de l’AFA de l’escola Camins a Banyoles

BANYOLES