Salut

Tractaments ambulatoris d’afeccions uterines, al Güell

Amb el nou servei, les pacients ja no hauran de passar per les sales d’operacions de l’hospital Trueta per a una histeroscòpia

La sessió té una durada d’entre 15 i 30 minuts

Aquest mes l’Institut Català de la Salut (ICS) a Girona ha posat en marxa al centre Güell de Girona un nou gabinet ambulatori d’histeroscòpies per tractar afeccions uterines en dones sense que aquestes hagin de passar per la sala d’operacions.

La histeroscòpia és un procediment que consisteix a introduir a la cavitat uterina, a través de la vagina, un tub que porta incorporada una petita càmera; és l’histeroscopi. Per mitjà d’aquesta tècnica endoscòpica, es poden diagnosticar malformacions uterines que provoquen esterilitat, lesions premalignes (hiperplàsies) i malignes, o detectar pòlips i sagnats anòmals durant la menopausa, entre altres afeccions. En el mateix procediment, els aparells permeten fragmentar i extreure pòlips i teixits uterins per analitzar-los. Les histeroscòpies també són adequades per extreure dispositius intrauterins anticonceptius (DIU) que hagin pogut quedar retinguts.

Fins ara, aquest procediment s’havia de fer a les sales d’operacions de l’hospital Josep Trueta de Girona. Amb el nou gabinet, que forma part del programa d’atenció a la salut sexual i reproductiva (Assir), i gràcies a l’adquisició d’instrumental més petit i menys invasiu, es poden efectuar histerectomies sense anestèsia i en un ambient més relaxat per a les pacients. La prova té una durada d’entre 15 i 30 minuts.

Un altre dels avantatges de la posada en marxa del nou servei és que, en tractar-se d’un procediment que s’ha d’adaptar al cicle menstrual de les pacients (no es pot fer durant el sagnat), el fet de tenir un espai específic per dur-lo a terme ofereix més flexibilitat per programar la realització de la prova en funció del cicle menstrual.

Es calcula que pel nou gabinet ambulatori del Güell passaran, al mes, una quinzena de pacients amb afeccions uterines. A les sales d’operacions de l’hospital Trueta es feien, de mitjana, sis histeroscòpies al mes.

LA XIFRA

15
pacients
podran ser tractades al mes de mitjana en el nou dispositiu que s’ha obert al centre Güell de Girona.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

OLOT

Un camió vessa la càrrega a l’avinguda Sant Jordi

OLOT
PALAMÓS

El jutge exculpa en part l’agent que instava a investigar la multa a un edil

PALAMÓS

Figueres lliura els premis de les Creus de maig 2024

FIGUERES

Entitats socials denuncien que Barcelona no deixa empadronar persones vulnerables als seus locals

Barcelona
judicial

Una tercera sentència tomba la superilla de Consell de Cent executada per Colau

Barcelona

La Universitat de Vic – UCC investeix l’artista i poeta Perejaume doctor honoris

VIC
societat

Els firaires es queixen que la Copa Amèrica els impedeix ser a la festa major de la Barceloneta

BARCELONA
societat

Recuperen dos gossos amb signes de desnutrició i ferides

platja d’aro
Societat

Mor als 56 anys l’activista veïnal barceloní, Pere Nieto