Societat

Plans d’integritat per fomentar una cultura ètica als ens locals de Catalunya

L’Associació Catalana de Municipis i Comarques (ACM) impulsa un projecte pioner de plans d’integritat per a l’administració local, que desenvolupa a través de la Fundació Transparència i Bon Govern Local

Els plans d’integritat volen ser un segell de qualitat democràtica i mostra de compromís i garantia amb la transparència i la integritat. El president de l’ACM i alcalde de Deltebre, Lluís Soler, defensa, en aquest sentit, la necessitat del municipalisme d’anar més enllà de la bona gestió i el compliment de la llei:“Volem autoexigir-nos més eines, per poder fer millor la nostra feina. Volem impulsar bones pràctiques i establir mecanismes de prevenció i control.”

El projecte ha començat amb una prova pilot a dos municipis de més de 5.000 habitants, Terrassa i Mollet del Vallès. En la segona fase, per a ajuntaments petits i mitjans (de menys de 5.000 habitants), que es posarà a licitació el mes de febrer, participaran Vilobí d’Onyar i Sant Hipòlit de Voltregà.

L’objectiu de les proves pilot és disposar d’una guia metodològica i una guia d’autoavaluació amb indicadors adaptats al món local per facilitar que tots els ens locals de Catalunya puguin impulsar polítiques d’integritat pública.

El projecte té la participació de l’Oficina Antifrau de Catalunya, que assumeix la formació i sensibilització en els ajuntaments i valida les fases del projecte, i de l’Administració Oberta de Catalunya, que dissenyarà una plataforma digital que incorpori la guia metodològica en integritat local.

A l’acte de presentació, fet el passat 21 de gener, el director de l’Oficina Antifrau de Catalunya, Miquel Àngel Gimeno,va destacar que “la integritat en una institució exigeix que totes les persones que formen part d’una administració, siguin electes o treballadors, actuïn conforme amb els valors de la institució”. Per la seva part, la directora del Consorci d’Administració de Catalunya, Marga Bonmatí, va explicar que “hi ha una relació directa claríssima que els governs més transparents són els més íntegres i cal donar confiança a la ciutadania en les seves institucions i la millor manera és ser governs oberts”. També hi van ser presents l’alcalde de Terrassa, Jordi Ballart, i la primera tinent d’alcalde de Mollet del Vallès, Mireia Dionisio, els dos municipis que estan treballant amb la primera fase del projecte de plans d’integritat. Per a Ballart, el project és un punt d’inflexió per millorar la qualitat democràtica dels ens locals: “És l’exemple que des del món municipal som referents.” Mentre que Mireia Dionisio va dir que cal treballar en aquests plans d’integritat pública. “Som servidors públics i gestionem diners públics i això ens ha de fer ser encara més ètics”, va concloure.

Per altra banda, Lluís Corominas, director de la Fundació Transparència i Bon Govern de l’ACM, assenyala que “no volem traslladar la compliance privada a l’àmbit públic, sinó anar més enllà, hem d’aspirar a una cultura d’integritat pública que es consolidi als nostres ajuntaments”. I avança que, per donar continuïtat al projecte, s’està parlant amb el govern de la Generalitat per a incorporar-la com una estratègia de país.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

societat

Reclamen millores a un punt negre de la C-451 al Solsonès

LLobera

El temporal causa un nou vessament d’aigües fecals a la riera de Canyars

Gavà
Medi ambient

Arxivats els expedients d’autorització de dos parcs solars al Perelló i l’Ametlla de Mar

El Perelló
PATRIMONI

Quart disposa de la rectoria de Sta. Margarida fins a l'any 2047

QUART

Fomentar el benestar emocional a través de l’escriptura

olot
Meteorologia

El pla Inuncat es manté en prealerta

Barcelona

Es vol fomentar l’ús del català en el sector de la bicicleta

girona
societat

Nova protesta dels funcionaris de presons a Brians

Sant Esteve Sesrovires

Mifas ajuda els afectats per un accident de trànsit a ser autònoms

GIRONA