Salut

Les proves d’al·lèrgia de risc es concentraran a l’hospital Santa Caterina

El nou hospital de dia permet concentrar l’activitat i ampliar la capacitat de resposta

La consulta externa es manté al Centre d’Especialitats Güell

L’hospital Santa Caterina de Salt concentra, a partir d’aquest juny, totes les proves d’al·lèrgia de risc que s’hagin de fer a les comarques gironines. El nou hospital de dia permet unificar aquesta activitat, que fins ara es repartia entre aquest hospital i el Trueta, i ampliar la capacitat de resposta. La consulta externa es manté al Centre d’Especialitats Güell. Aquestes proves consisteixen en l’exposició controlada a fàrmacs i aliments, proves cutànies a fàrmacs, administració de fàrmacs biològics en el cas de pacients amb asma greu i urticària crònica, i administració d’immunoteràpia amb verí d’himenòpters (vespes i abelles) i al·lèrgens comuns, com ara àcars de la pols domèstica, pòl·lens, epitelis d’animals i fongs de la humitat.

Fins ara, els pacients que requerien aquest tipus de proves havien d’anar al Santa Caterina de Salt o al Trueta de Girona segons la seva àrea d’influència i altres criteris. Ara, el pacient tindrà un únic lloc de referència terapèutica, que reuneix unes condicions òptimes per dur a terme els diferents procediments.

El servei d’al·lergologia dels hospitals Trueta i Santa Caterina, coordinat per la doctora Laia Prat, és un dels serveis integrats en l’estructura assistencial compartida dels dos hospitals i dona cobertura a la patologia al·lèrgica de tota la regió sanitària Girona. La unificació de l’activitat d’hospital de dia en el tractament de l’al·lèrgia s’ha pogut fer efectiva gràcies a l’ampliació de l’hospital de dia del Santa Caterina –un nou equipament que es va posar en marxa el setembre del 2021– i a la disponibilitat, en el mateix centre, de la unitat de cures intensives, que assegura l’atenció adequada en reaccions d’alta gravetat.

El servei d’al·lergologia atén sobretot les al·lèrgies alimentàries i a fàrmacs, la patologia al·lèrgica respiratòria (rinitis i asma bronquial), les reaccions adverses a picades d’insectes, i la urticària o l’angioedema recurrent i crònic, entre altres patologies. L’any 2021 van tractar 716 pacients. D’entre les proves o tractaments realitzats (un total de 4.229), els més comuns van ser: vacunes, un 36% (1.517); proves cutànies d’al·lèrgia a fàrmacs, un 13% (548), i proves d’exposició controlada (un 12%, 503) corresponents a la resta de tractaments. En relació amb l’activitat del servei d’al·lergologia, a les consultes externes van fer un total de 6.097 visites, de les quals un 36% van ser primeres visites.

LA XIFRA

4.229
proves i tractaments
es van fer l’any 2021; els més comuns van ser vacunes (1.517).


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Núria Escarpanter
Alcaldessa de Llançà (Junts)

“El pacte de govern és sòlid i es basa en la confiança”

Llançà

El Clúster de la Bioenergia de Catalunya celebra la II Nit de la Bioenergia: l’energia més circular i social

Bategen amb Maria Antònia Canals la plaça de davant l’institut Vicens Vives

girona

Tomben la moció per regular el lloguer estacional

BLANES

Camí de Mar, un projecte que enllaça Argeles amb Malgrat, per la costa

girona

La Fira d’Abril de Catalunya amplia l’aforament un 24%

Barcelona

El Mercat del Lleó tindrà més bona climatització abans de l’estiu

girona

El festival Tech&Play obre portes i espera 4.000 visitants

Barcelona
EDUCACIÓ

Mobilització de l’AFA de l’escola Camins a Banyoles

BANYOLES