Medi ambient

Patrimoni

Tres segles de pagesia

El Mas Ponsjoan, a Calonge, celebra 300 anys de feina de sis generacions familiars fent vi, oli i conreant fruiters i l’horta

La sequera i els senglars amoïnen

El mas atresora varietats úniques de raïm, fruiters o tomates per als clients

Les referències més antigues del Mas Ponsjoan de Calonge daten d’una taverna que des del 1668 ja oferia vi de pagès als bandolers però, com a mas ben bé, els propietaris es remunten a unes dècades més tard, arran d’una ampliació culminada el 1723. Aquest any, doncs, en fan 300 i ahir ho van celebrar amb la narració d’un conte a l’estil japonès kamishibai, dedicat per Joana Vidal a l’argudella, oliva de la varietat pròpia de l’Empordà que deixen anar madurant a l’arbre per extreure’n l’oli més tardà.

I és la tasca de la família Comas i Vidal, que comparteixen ara mateix la cinquena i sisena generació. Són les dues primeres que n’han pogut gaudir en règim de propietat, amb electricitat i aigua corrent, i fent possible tant les millores, consolidacions i ampliacions necessàries del mas com la de la zona conreable, que arran d’algunes adquisicions han fet arribar a les 20 hectàrees.

El garant de la realitat actual és Manel Comas, que als 65 anys, ahir, bromejava que té ganes de jubilar-se, però estira la data indefinidament. Enginyer agrònom des dels vuitanta, va aprofitar l’escletxa oberta per la llei estatal d’arrendaments rústics, en aquella dècada, per aconseguir l’adquisició del mas i la seva modernització, sobre els coneixements apresos i les lliçons de l’avi sobre varietats autòctones i sistema de venda. Continuen parant fidelment als mercats de Calonge i Sant Feliu de Guíxols, on duen fruites i verdures, però centren l’activitat en la venda in situ, a les tardes al mas.

Mentrestant, com a coartífexs de la Fundació Remença XXI amb el veí Mas Molla, treballen en la divulgació del preuat vi de pagès, que ha estat present a les taules d’El Celler de Can Roca i altres restaurants prestigiosos al Baix Empordà, tot i que per a Comas continua sent un element més de l’oferta. Han reduït la superfície de vinya, de 12 a 10 hectàrees, però hi continuen atresorant ceps de varietats úniques al món –com ara l’abeller, el roig de la costa i el raïm negre d’en Caïm–, presents en alguns dels vins que ofereixen als clients. La família també ha apostat per divulgar la seva feina entre el públic i a més de les visites programades que hi ofereixen, amb tastos de vins, cada tardor s’impliquen en els caps de setmana dedicats al Vi de Pagès i aquest 2023 han programat activitats –que d’entrada farien cada segon diumenge de mes– per celebrar el tricentenari: zumba i altres danses, al febrer, març i abril; i poesia, passejades, teatre, titelles, literatura i ioga entre altres de les propostes que tenen en l’agenda, sense descuidar mai la brindada com ahir al migdia, al final del conte.

Però al Martí Comas, l’hereu i sisena generació, se li presenten nous reptes. Hi ha potenciat l’horta plenament ecològica i aplicant-hi les tècniques apreses en un màster, sense descuidar els fruiters. En Manel ja havia anat prescindint dels químics des que s’havia fet càrrec dels conreus, amb bons resultats davant les plagues, tot i que ara mateix les principals amenaces no són pas insectes, malures o fongs, sinó “les SS dels senglars i la sequera”, que d’una banda se’ls mengen les hortalisses i de l’altra ha provocat que alguns arbres hagin mort. Ha plogut massa poc, i els pous ragen poc.

Miren d’adaptar-s’hi, però. És l’esperit resilient de la pagesia, que no es rendeix durant segles, i ara prova sort amb els cítrics a la Costa Brava, tot preveient que les temperatures pujaran, i prepara ombracles per fer que les maduixeres continuïn donant fruits a la primavera.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Èxit del concert de celebració dels 25 anys de Girona Centre Eix Comercial

girona

La justícia també tomba la superilla de Compte Borrell

Barcelona
salut

Anuncien que el nou hospital de Calella estarà fet el 2030

calella

Èxit de vendes el primer dia de l’Expocasió

fornells de la selva
CALDES DE MALAVELLA

Finalitzen les obres de la depuradora de Can Carbonell

CALDES DE MALAVELLA

L’escola de pilots d’Alguaire estarà a punt la primavera vinent

Alguaire

Concentració per reivindicar la salut mental en el treball

girona

235 alumnes de 6è de primària ballen per l’equitat a Sant Gregori

girona

S’inicien les obres per convertir el Xalet Soler en la Casa de la Tecnologia

girona