Salut

Salut

Medicació garantida

Un pla pilot permetrà que la gent gran de 72 municipis rurals de Lleida rebi tractament planificat

Comença al juny i tindrà una durada de mig any

Viure en zones rurals sovint significa que l’accés a determinats serveis sigui més complicat, especialment per a les persones grans. Conscients d’això, el Col·legi Oficial de Farmacèutics (COF) de Lleida iniciarà al juny un pla pilot pioner a Catalunya per donar medicació planificada setmanal a persones grans que viuen en municipis de menys de 1.500 habitants de les comarques de Ponent i l’Alt Pirineu i Aran. En aquest territori hi ha un total de 72 farmàcies rurals, cadascuna en un únic municipi de menys de 1.500 habitants, i es poden adherir al projecte, batejat amb el nom de Dosicat, per poder oferir el servei personalitzat de dosificació (SPD) a cinc persones de més de 70 anys. L’objectiu és millorar l’adherència als tractaments, vetllar per la viabilitat de les farmàcies rurals i frenar el despoblament. El funcionament serà senzill: els beneficiaris aniran a la farmàcia un cop per setmana a buscar un blíster personalitzat amb tota la medicació que prenen classificada per dies i franges horàries. Hi podran participar fins a 360 persones, és a dir, cinc persones de cadascuna de les farmàcies rurals, que s’escolliran a través d’un comitè format per farmacèutics, professionals de l’atenció primària i treballadors socials. El projecte s’iniciarà al juny i tindrà una durada de sis mesos, en els quals el comitè farà un seguiment de cada candidat en què valorarà la seva adherència farmacològica i l’evolució clínica.

El SPD és un servei que ja ofereixen diverses farmàcies a canvi d’un preu sovint “simbòlic”. Per això, a través d’aquest programa es vol “donar valor” a aquesta feina de seguiment a canvi d’una retribució als farmacèutics que, en aquest cas, serà de 25 euros al mes per persona que participi en el projecte, ha explicat a l’ACN la presidenta del COF Lleida, Maria Enrique-Tarancón. En total, el projecte té un pressupost de 54.000 euros subvencionats per la Diputació de Lleida, mentre que els blísters individuals els finançaran l’empresa Venalink i l’Obra Social La Caixa.

A les comarques de Ponent i l’Alt Pirineu i Aran hi ha 201 farmàcies, de les quals 72 estan situades en municipis petits i d’entorn rural. Estan obertes 37 hores setmanals, mentre que els consultoris mèdics d’aquests municipis obren una mitjana de 10 hores. Això fa que les farmàcies rurals duguin a terme una funció social essencial, a més de la sanitària. Des del COF Lleida es mostren convençuts que el Dosicat serà un èxit. Per això, tenen com a objectiu aconseguir mantenir-lo més enllà dels sis mesos que durarà el programa i, en la mesura que sigui possible, estendre’l a la resta de municipis del país de menys de 1.500 habitants.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

tradicions

Cent colles pels 600 anys de gegants

baRCELONA

Més ingressos per patologies respiratòries i cardiovasculars per la contaminació

olot

Les assignatures pendents

Girona
Societat

“La gent se’m queda mirant fixament”

Badalona
comerç

Més facilitats als xinesos perquè comprin

Barcelona
Vallfogona de ripollès/ Planoles

Porta a porta dels alumnes per fomentar l’estalvi d’aigua

Vallfogona/ Planoles
Olot

La Garrotxa vol aprendre de la mobilitat de Pontevedra

Olot
Administracions

El Suprem obliga el Prat a treure aparcament de la platja

El Prat de Llobregat
societat

Nou pas per a la construcció de l’institut Cal Maiol

barcelona