Societat

Salut pública

Quatre detinguts per importar ametlles amb toxines

L’Agència Tributària i la Guàrdia Civil intervenen a Palma i Alacant 25 tones d’aquest fruit amb alts nivells de fongs perjudicials per al consum humà

El producte procedia d’Austràlia i es pretenia comercialitzar

En el marc de l’operació Nuts, duta a terme a Alacant i Palma de Mallorca, l’Agència Tributària i la Guàrdia Civil han anunciat avui la intervenció de 25 tones d’ametlles amb toxines molt perilloses i la detenció de quatre persones, tres d’elles de l’Estat espanyol i una dels Països Baixos, per delictes de falsedat documental i contra la salut pública.

L’operació es va iniciar el gener passat, arrel de l’arribada a l’Estat d’un carregament d’ametlles procedent d’Austràlia, a través d’un procés d’importació que suposadament complia amb la normativa, segons va informar la Guàrdia Civil a l’agència EFE.

Un cop les ametlles van arribar a Alacant, Sanitat Exterior va realitzar una anàlisis del fruit sec, que va donar com a resultat uns altíssims nivells d’aflatoxines, uns fongs molt tòxics i perjudicials per al consum humà. A continuació es va comunicar a l’importador, amb domicili a Mallorca, que havia de destruir el carregament, fet al qual es va comprometre alhora que va sol·licitar l’autorització a Sanitat per fer el trasllat de la càrrega a l’illa, per destruir-lo allà en una incineradora.

Engany descobert

Un cop les ametlles van arribar a la localitat mallorquina de Benissalem, els responsables del transport de la mercaderia per a la seva destrucció van trencar el precinte sanitari del contenidor i van dipositar la mercaderia en una nau industrial.

Segons la investigació, els responsables del carregament van canviar el tipus i mida dels envasos i van traslladar les ametlles a Alacant. Paral·lelament, en lloc de destruir el carregament, van substituir la mercaderia per clofolles d’altres ametlles amb volum similar, obtenint així el certificat de la destrucció per part de l’empresa encarregada de fer el document. D’aquesta manera, segons fonts de la Guàrdia Civil, pretenien desviar al consum un producte altament perjudicial per a la salut.

En adonar-se, els investigadors van immobilitzar la mercaderia a Alacant i van detenir els quatre responsables de la importació, transport i no destrucció de les ametlles.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Retards al corredor sud de Rodalies per una incidència tècnica

Castelldefels

Un estable cremat a fa 2.200 anys es relaciona amb el pas de les tropes d'Anníbal pel Pirineu

Bellver de Cerdanya
La monarquia
Lluís Simon

‘Tornen’ els Borbons

LA CRÒNICA

“Girona no s’acaba al carrer del Carme”

religió

Entrellaçant cristianisme i catalanitat

Barcelona
integració

Mataró recull l’‘artivisme’ de la Vocalia de Dones de Rocafonda

mataró
GIRONA

Pepita Perich rep el guardó al gironí de l'any dels Premis Generalitat

GIRONA

Reclamen a l’Escala que Catalunya reconegui el seu passat esclavista

l’EscaLA

Arxivada la investigació per la mort de 55 avis en una residència de Palau-Solità durant la pandèmia

Barcelona