Una vintena d'entitats s'agrupen per impulsar els menús escolars ecològics

Prop de quaranta centres educatius incorporen en bona part del menú diari aliments biològics i pròxims

Coincidint amb el Dia Internacional de la Lluita Camperola, i en el marc d'una setmana d'activitats contra els transgènics, divendres es va presentar a Barcelona la Taula de Treball de Grups Locals per a l'Alimentació Escolar Ecològica. Hi participen una vintena d'entitats de caire molt divers, com ara la cooperativa El Rebost, la fundació Futur, Entrepobles, els consells comarcals de l'Urgell, el Pallars Sobirà i el Montsià, i l'Ajuntament de Sant Cugat del Vallès. Es tracta de col·lectius i institucions que ja treballaven individualment per la introducció d'aliments ecològics als menús escolars i que ara s'han agrupat per tenir una sola veu. Entre altres iniciatives, estan preparant una guia que ajudi les escoles a passar del menú convencional al biològic.

«Fa temps que veiem que el menjar dels nens deixa bastant a desitjar per la industrialització de l'agricultura, que fa abaixar la qualitat», va explicar Pau Soler, un dels portaveus de la taula. A banda, «el model productiu industrial desfavoreix els productors locals, i això fa que es perdin zones rurals perquè queden despoblades», hi va afegir. El menú ecològic, doncs, té un doble vessant: garantir als més petits, i per tant més vulnerables, una alimentació sense pesticides i potenciar el manteniment del medi rural comprant aliments locals. Això no està renyit ni amb la localització geogràfica, ja que la primera escola d'introduir-ho –la Muntanyeta– és a Barcelona ciutat, ni amb el preu, que segons la taula de treball a penes s'encareix. «El cost afegit és més d'esforç que de diners», diuen els promotors. De moment, 36 centres educatius han introduït aliments ecològics en els menús. El 100% és impossible, ja que hi ha aliments, com ara el peix, que no es poden produir ecològicament. Hi ha centres que arriben al 70% de productes biològics en els menús i que incorporen, a més, material pedagògic perquè els mestres puguin educar els nens en el respecte pel medi.

«El menú s'ha encarit 15 cèntims»

R.M.BRAVO

Manel Rivero viu al peu de Montserrat, és vegetarià i conrea el seu hort. Participa en l'associació de mares i pares de l'escola La Salut, a Collbató, i està preocupat per l'alimentació dels seus fills. «Teníem un menjador on el menjar no deixava de ser ranxo, amb un excés de fregits i molt desequilibrat. Podien posar llenties amb xoriço de primer i escalopa de segon, cosa que representava massa proteïna.» D'això fa dos anys, i amb una altra mare preocupada pel menjar va fer un estudi de viabilitat i va convèncer l'empresa de càtering d'introduir productes ecològics. «Si compren als majoristes no surt tan car», explica Rivero. De fet, el nou menú s'ha encarit 15 cèntims i ara els pares paguen 5,55 euros. La introducció d'aliments ecològics ha estat gradual, i en aquests moments és d'un 60% del total. «Volem arribar al 82% i la propera introducció serà la vedella i el pollastre. El peix no és ecològic, però n'hem posat més al menú perquè hi havia massa carn en comptes de peix», explica Rivero.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
SALUT

Alerten de llaminadures amb un component del cànnabis

BARCELONA

L’Ajuntament de Mataró ha d’indemnitzar amb 49.000 euros una extreballadora

mataró
URBANISME

Roquetes vol quedar exclosa de la zona inundable per poder construir

ROQUETES

Denuncien una “sobreocupació crònica” del centre d’acollida de la Misericòrdia

girona
AGRICULTURA

Els regants del Llobregat seran compensats per les llavors que no puguin plantar

BARCELONA
SERVEIS

Afectades l’R2 sud, R14 i R15 per un tren avariat entre Garraf i Sitges

sitges
llengua

Els centres sanitaris hauran d’atendre els usuaris en la llengua que triïn

barcelona
SOCIETAT

El Palau de Congressos torna a acollir ExpOtaku Tarragona

TARRAGONA
INFRAESTRUCTURES

Adjudicada la tercera fase de la via per a ciclistes i vianants entre Reus i Cambrils

REUS