Societat

gastronomia

Homenatge a un gran xef

Han passat ja uns dies de la trista notícia que va ocupar les primeres pàgines de la majoria de mitjans de comunicació: la inesperada mort d'un dels millors cuiners catalans: Santi Santamaria, a Singapur, on es trobava visitant el seu restaurant Santi, que dirigeix la seva filla. El món de la gastronomia i la societat coneix la gran tasca professional d'aquest extraordinari cuiner de Sant Celoni, que ens ha deixat als 53 anys. Ja no tenim un dels personatges més reconeguts i valorats de la cuina, superpremiat i distingit perquè s'ho mereixia.

Des d'aquí volem sumar-nos a les mil i una mostra de dolor i rendir un petit però sentit homenatge al gran xef i bon amic Santi Santamaria.

La darrera vegada que el vam veure va ser precisament a terres tarragonines. Amb motiu dels premis atorgats en el 25è aniversari de la revista Gastronomia i Turisme, el juny passat a l'hotel Gran Palas de la Pineda. Santi Santamaria va assistir al sopar i li vaig lliurar, com a director de la publicació, el guardó al Millor Restaurant de Catalunya. Les seves paraules de gratitud i l'exposició sobre el moment de la nostra gastronomia i del seu futur va impactar tots els assistents. Feia pocs dies rebia també un altre guardó molt important a Reus, de la Fundació Gresol.

Mesos abans havia visitat i gaudit de la seva excel·lent cuina a Can Fabes –encara no s'hi havia incorporat en Xavier Pellicer–. Vaig passar al petit despatx des d'on dirigia 6 restaurants amb 7 estrelles Michelin i vam estar quasi dues hores parlant de tot i més, recordant temps passats, com per exemple aquell viatge de Freixenet a Reims per conèixer el Champagne Henry Abelé. Allí, vam coincidir un grupet de periodistes i restauradors, com ara Jean Louis Neichel, Giorgio Serafini, Carme Casas, Ramon Segú... Aquell viatge va ser l'inici d'una bona amistat.

Després, en Santi em va escriure a mà el menú degustació que volia que provés i va ser una experiència inoblidable: pebrot amb tonyina i ous de guatlla, navalla amb pa negre, perola de bolets del Montseny, arròs únic, fricassé i calamars de potera del port de Blanes, vedella de llet just rostida, taula de formatges, sorbets i fruites, preik rostit amb gelat de cafè i petits fours. Ferm en les seves conviccions, persona de gran cultura, escriptor d'interessantíssims llibres de cuina, col·laborador periodístic en setmanaris i gran empresari, Santi Santamaria era un excel·lent cuiner i una gran persona. En aquestos moments tan tristos podem recordar la seva brillat trajectòria. El 1981 va ina-ugurar, juntament amb la seva esposa, Àngels, el restaurant El Racó de Can Fabes. Des del 1983, va començar a organitzar jornades sobre la cuina dels bolets i al 1991 va passar a ser membre de la cadena Relais & Chateaux. L'any 1994, va aconseguir tres estrelles a la guia Michelin, el primer cuiner català a obtenir-la. Actualment, regentava 8 restaurants a Espanya, Dubai i Singapur i tenia 7 estrelles Michelin.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
SOCIETAT

Neixen polls de falcó pelegrí al Port de Tarragona, el segon cop en deu anys

TARRAGONA
MEDI AMBIENT

Primera instal·lació fotovoltaica amb doble orientació est-oest a la UdL

LLEIDA
SOCIETAT

La Transéquia genera un impacte econòmic al Bages de 300.000 euros

MANRESA

Mor el conductor d’un cotxe en un xoc frontal amb un autocar

SALDES
MEDI AMBIENT

Tarragona, distingida com a municipi compromès amb la biodiversitat marina

TARRAGONA

Foc forestal a Batea que s’estén cap a l’Aragó

BATEA

Manresa reprèn les obres de rehabilitació de la Torre Lluvià

MANRESA
educació

El Narcís Monturiol, pioner en la formació de tècnics en renovables

figueres
SOCIETAT

Badalona crema el dimoni que apuja els preus davant més de 115.000 espectadors

BADALONA