la contra

Els fogons de la carbonera

El paratge del mas Frigola de Sant Climent de Peralta ha estat, durant dinou dies, un temple a l'aire lliure en el qual s'han fet palesos l'art de coure carbó i una manera de viure

Des de fa uns dotze anys es va establir que la carbonera s'encengués el 12 d'octubre i deixés de fumejar l'últim cap de setmana del mateix mes, atès que han transcorregut entre dinou i vint dies, que són els necessaris per a una cuita de carbó correcta. En tot el procés i ritual, l'antic carboner Lluís Pla, als 86 anys, encara hi arriba cada matí i se'n va a mitja tarda. En la seva estada (quan els carboners apilen la llenya, embalumen i enterren la pila, així com el dia de l'encesa mitjançant sistemes primitius i en el decurs dels dies que la carbonera fumeja, fins al dia de desempilar), acaba d'orientar els que han estat deixebles seus durant disset temporades i han agafat el relleu en el que ja és conegut com l'art de coure carbó. D'altra banda, la carbonera de la finca del mas Frigola de Sant Climent de Peralta, a més de ser una aula oberta que reviu l'ofici de carboner amb finalitat pedagògica al peu de les Gavarres, molt a prop de l'església vella del mas Vidal, ha esdevingut un temple a l'aire lliure. Un temple en el qual l'estil de vida vol vorejar una manera de buscar l'autenticitat de les nostres arrels. En el dia a dia, un col·lectiu de persones vetllen pel manteniment i el procés correcte de la cuita de llenya que es transformarà en carbó. Són persones voluntàries, de totes les edats, i de la zona, sensibilitzades en tot el que representa aquest vell ofici tan estretament vinculat a l'explotació dels recursos naturals del bosc. En moments puntuals (l'hora d'esmorzar, dinar i sobretot sopar), una corrua de persones de diferents nivells socials, culturals i intel·lectuals s'hi apropa. Algunes, especialment convidades al que es podria anomenar la zona espiritual de l'Associació Cultural El Cau dels Pins, que, juntament amb l'Ajuntament de Forallac, és l'organitzadora i responsable que es continuï portant a terme una carbonera tal com es feia antigament. En aquesta zona vip, Josep Sala, l'alcalde de Forallac, exerceix d'amfitrió pencaire oficial. Mentrestant, del morter de pedra i les mans d'en Narcís Parals, una remenant la mà de morter i a l'altra el setrill de l'oli gota a gota, després d'haver-hi introduït els alls corresponents, en surt un allioli de pebrots, per a tots els que hi ha a taula. En Parals, per tothom conegut com el Moliné, a més a més de ser una de les peces clau de la carbonera, ha convertit el seu allioli en un clàssic inigualable i esperat. I així, a l'hora d'esmorzar, dinar i a l'hora de sopar. Unes vegades la carn a la brasa i les torrades són a l'ordre del dia. Altres vegades et pots trobar assaborint una perdiu deliciosa guisada en cassola de ferro per un cuiner excepcional: en Quim de la Masia. En aquestes trobades, porró enlaire, no es para de xerrar. Els temes? Ben diversos, i la política i el futbol passant-hi de puntetes. Els que no toquen pilota són els que fan referència a les històries d'estafa i corruptes de moda. Allà, al temple de la carbonera, hi ha el tarannà de la bonhomia. Per molts anys!



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
societat

Oncolliga celebra aquest diumenge una nova masterclass de ioga benèfica

girona
SOCIETAT

Desconvocada la vaga a presons després de tancar un acord amb Justícia

Barcelona
BLANES

El consistori desencalla la construcció d’un hotel al Passeig de S’Abanell

BLANES
societat

Detingut ‘in fraganti’ un home acusat de vuit robatoris amb força en vehicles

blanes
Núria Escarpanter
Alcaldessa de Llançà (Junts)

“El pacte de govern és sòlid i es basa en la confiança”

Llançà

El Clúster de la Bioenergia de Catalunya celebra la II Nit de la Bioenergia: l’energia més circular i social

Bategen amb Maria Antònia Canals la plaça de davant l’institut Vicens Vives

girona

Tomben la moció per regular el lloguer estacional

BLANES

Camí de Mar, un projecte que enllaça Argeles amb Malgrat, per la costa

girona