Societat

Societat

Es busca sonda

La càpsula científica ‘Satestrat II', enlairada al pla de Martís, ha aconseguit les dades que es pretenien obtenir però l'aparell s'ha tornat a perdre

Des de divendres estan buscant a l'est del Pla de l'Estany les restes d'una sonda científica, la Satestrat II. Com la seva predecessora –la Satestrat I– aquesta nova versió l'havien enlairat al pla de Martís, equipada amb una sèrie d'aparells per recollir i enviar a terra, cada mig minut, dades com ara la temperatura exterior, així com la velocitat, l'orientació, l'altitud de la mateixa càpsula..., i, sobretot, imatges en directe captades per una de les càmeres de bord. Els impulsors del projecte, Aleix Coma i Lluís Portella –estudiants de la UPC–, han explicat que es van complir els objectius de la missió, ja que es van obtenir imatges fins que el globus, fet de làtex i inflat amb heli, va estar a 26 km d'altitud, una distància des de la qual ja es nota la curvatura de la Terra. També es va poder constatar l'existència de la capa d'ozó i registrar una temperatura mínima exterior de 42 graus sota zero. A partir dels 26 km d'altitud es va perdre la imatge en directe, que es recuperaria minuts després, quan la càpsula ja baixava. Es va verificar que la sonda va arribar fins a 35.610 metres d'altitud (menys que en la primera missió), quan era a la vertical de Galliners. Aleshores, el globus va explotar –tal com estava previst, a causa de la diferència de pressió entre l'interior i l'exterior–, es va obrir un paracaigudes i la càpsula va anar caient.

Tal com va passar amb la Satestrat I, inicialment la recerca és infructuosa. Coma, Portella i els voluntaris que participen en la missió han fet la recerca de Galliners cap a llevant, amb l'ajuda d'un receptor que capta el senyal de la càmera que retransmetia en directe. Han pujat a diferents punts elevats i fins i tot al campanar de Viladamat, segons expliquen.

Si passa com amb el Satestrat I, tardaran a recuperar la càpsula. En aquella ocasió, la va trobar un caçador tres mesos després. El que s'està buscant és una capsa de porexpan coberta per una manta tèrmica, que porta incorporats un GPS, dos sensors de temperatura, la càmera que retransmetia en directe i dues càmeres més, que havien de gravar el viatge.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia