Llavaneres encara no ha fet els pisos protegits que es van sortejar el 2007

Els 36 adjudicataris exigeixen al govern municipal que es comprometi a donar un termini d'entrega

De l'alegria per haver aconseguit un pis protegit i fins i tot poder-lo escollir sobre plànol s'ha passat a la decepció més absoluta. Durant aquests trenta-dos mesos, els 36 adjudicataris «afortunats» n'han vist de tots colors. Primer perquè es van sortejar uns habitatges sense que els tràmits urbanístics s'haguessin enllestit com corresponia. I després perquè el grup municipal Gent de Llavaneres va interposar un contenciós administratiu perquè considerava que alguns dels beneficiaris no complien els requisits per accedir-hi. Una denúncia que, finalment, es va denegar però que va obligar els futurs inquilins dels pisos a contractar un advocat. Més tard, l'empresa que havia de fer les obres es va fer enrere un dia abans de començar-les, i en un segon intent per adjudicar els treballs el concurs va quedar desert.

Més o menys tothom havia fet els seus càlculs de quan podria tenir casa seva, però ningú pensava que tot plegat pogués endarrerir-se tant. Mireia Neira, una de les afectades, explica que el pitjor del cas és que les condicions que es van oferir han canviat i ara els pisos surten més cars perquè el metre quadrat s'ha encarit. «Han jugat amb els nostres sentiments i amb la il·lusió que teníem i l'Ajuntament no es vol responsabilitzar de res», hi afegeix dolguda. Ester Portell, igual que molts altres adjudicataris, fins i tot va començar a moure papers amb els bancs i des de fa temps paga un préstec personal que havia de servir per fer la paga i senyal i perquè després, quan ja tingués el pis, pogués convertir-lo en un crèdit hipotecari. Una despesa que ha d'afegir al lloguer d'un altre habitatge, on actualment s'ha vist obligada a viure.

«L'únic que volem és que tiri endavant el projecte i que es busquin solucions», assenyala Mireia Neira, que també apunta que les situacions personals i econòmiques de molts han canviat en aquests més de dos anys i mig i que hi ha gent que ara es troba a l'atur o que cobra menys que abans. Els ànims són més pessimistes que mai perquè l'últim concurs per adjudicar les obres va quedar desert. «Ara haurem de començar de zero i tornar a esperar», lamenta.

L'alcalde no pot concretar dates ni terminis

L'alcalde de Llavaneres, Bernat Graupera, admet que amb les dues promocions de pisos protegits «ha passat de tot». La Generalitat fins i tot va suspendre un dels projectes –el del carrer Sant Antoni– i el govern local va haver de renegociar amb els propietaris dels terrenys, perquè l'actuació urbanística depenia d'altres projectes. Després d'intentar adjudicar els treballs fins a dos cops a través de la Diputació de Barcelona, i sense èxit, Graupera admet que s'està negociant amb «tres o quatre empreses directament» perquè es facin càrrec del projecte, que costa 3,9 milions d'euros. Tot i això, i de manera paral·lela, el consistori manté també converses amb l'empresa pública Adigsa. «Els hem presentat el projecte i estem esperant la seva resposta», va afegir-hi Graupera, que tot i no poder donar dates i terminis per començar les obres, sí que confia que serà «el més aviat possible». El govern actual sempre ha criticat que les adjudicacions que es van fer durant el mandat passat, quan hi havia el PP i el PSC, es van fer excessivament de pressa i amb molts interessos electorals.

Can Rivière

Una de les dues promocions de pisos de protecció oficial s'han de fer als terrenys de Can Rivière, que últimament s'han situat a l'ull de l'huracà per la trama de presumpta corrupció urbanística que investiga el jutge Baltasar Garzón. L'alcalde de Llavaneres, però, defensa que tot i cedir a l'Ajuntament la parcel·la on s'ha de construir l'edifici, les obres no formarien part del polèmic conveni que es va signar el 2006 entre Niesma Corporació i el consistori. Bernat Graupera explica que en l'acord només es parla dels habitatges lliures i que en cap cas es fa esment d'aquests pisos protegits. Unes obres que, a més, fa mesos que estan aturades.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
SOCIETAT

Neixen polls de falcó pelegrí al Port de Tarragona, el segon cop en deu anys

TARRAGONA
MEDI AMBIENT

Primera instal·lació fotovoltaica amb doble orientació est-oest a la UdL

LLEIDA
SOCIETAT

La Transéquia genera un impacte econòmic al Bages de 300.000 euros

MANRESA

Mor el conductor d’un cotxe en un xoc frontal amb un autocar

SALDES
MEDI AMBIENT

Tarragona, distingida com a municipi compromès amb la biodiversitat marina

TARRAGONA

Foc forestal a Batea que s’estén cap a l’Aragó

BATEA

Manresa reprèn les obres de rehabilitació de la Torre Lluvià

MANRESA
educació

El Narcís Monturiol, pioner en la formació de tècnics en renovables

figueres
SOCIETAT

Badalona crema el dimoni que apuja els preus davant més de 115.000 espectadors

BADALONA