Societat

Aiguats de tardor

Danys de més de sis milions al Maresme a causa dels aiguats

Els ajuntaments fan llistes de les destrosses, que s'han concentrat en els equipaments, i dels desperfectes en rieres i torrents

El Consell Comarcal els apressa a enviar els informes per poder gestionar els ajuts conjuntament

Les històriques pluges dels dies 12 i 13 d'octubre han deixat un rastre de danys a la comarca que superen els 6 milions d'euros. I és que els pobles més afectats per aquests aiguats ja en tenen un primer recompte econòmic. Vilassar de Mar ha xifrat en 3,5 milions els danys a l'espai públic a causa dels aiguats, que van deixar un registre de 250 litres per metre quadrat i en els quals va perdre la vida una persona. Tal com va avançar el regidor de Governació, Àngel Font (ERC), pràcticament tots els equipaments del municipi van tenir algun tipus d'afectació. “Els danys patits al municipi són enormes i no hi ha cap mena de precedent d'aquest tipus”, va manifestar Font, que va voler fer una crida d'ajuda adreçada a les administracions. “Necessitem urgentment recursos econòmics de fora, perquè des de l'Ajuntament no ho podem afrontar sols”, va assegurar. De la mateixa manera, el regidor va voler subratllar que “cada dia van sortint noves incidències i la xifra econòmica de danys podria augmentar properament”. En aquest sentit, Font va explicar que el consistori ja ha sufragat les actuacions més urgents per un import de 160.000 euros. Un dels punts més afectats a Vilassar de Mar és la riera d'en Cintet, la reparació de la qual es calcula que passarà dels 900.000 euros, mentre que la riera de Vilassar de Dalt assoleix uns danys valorats en uns 300.000 euros. Cabrils va ser també un dels municipis més afectats per l'episodi de pluja. L'alcaldessa, Lina Morales (PDECat), calcula en uns 2 milions d'euros, en espera de fer els números finals, la inversió que farà falta per tornar a la normalitat.

“Les actuacions s'hauran de centrar en la riera de Cabrils; el torrent Rodós, on ha petat tot el clavegueram; el torrent de la Vinya, amb un greu esllavissament que afecta sis habitatges, esvorancs en el camí de la Muntanya de Montcabrer i un camí de can Tolrà”, enumera, i recorda que “això, només pel que fa a l'espai públic”. L'alcalde de Cabrera, Jordi Mir (PDECat), explica que són els tècnics de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) els que estan fent les principals avaluacions de les destrosses “pel fet que la majoria dels danys són en torrents i rieres”. Mir també està pendent de l'informe final, però estima entre 400.000 i 500.000 euros les inversions que caldrà fer en els indrets més afectats. Les pluges van trencar les lleres de la riera de Cabrera i la d'Agell i els torrents del Vinyals i del Molí. “També es va perdre mobiliari urbà com ara contenidors i reductors de velocitat, i es va inundar el clos arqueològic de Ca l'Arnau”, precisa l'alcalde de Cabrera. Premià de Mar i Llavaneres són altres municipis que ja han quantificat també l'import econòmic dels danys, amb 220.000 i 70.000 euros respectivament.

Recollir dades

El Consell Comarcal del Maresme es va posar a disposició dels municipis del territori per recollir els informes de danys causats pel mal temps corresponents a totes les poblacions, amb l'objectiu d'agilitar la gestió dels ajuts compromesos per les administracions supramunicipals. De moment han respost a la crida, a banda dels quatre més afectats, les poblacions de Vilassar de Dalt, Premià de Dalt, Tordera, Arenys de Mar, Arenys de Munt, Teià, Òrrius i Caldes d'Estrac. L'ens comarcal va tornar a enviar aquesta setmana un recordatori a cada Ajuntament perquè tinguin present que la data límit per enviar els expedients és el 31 d'octubre. El Consell Comarcal confia en la resposta econòmica tant de la Diputació com de la Generalitat.

LES XIFRES

3,5
milions
d'euros és l'import dels danys que Vilassar de Mar ha comptabilitzat fins ara per les pluges.
2
milions
d'euros a causa dels aiguats històrics del passat 12 d'octubre són els que ha recomptat Cabrils.
500.000
euros
són els que ha calculat Cabrera de Mar en concepte de danys ocasionats per l'episodi d'aiguats.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Els autocars turístics, sota terra

Barcelona
La monarquia

Bestiari il·lustrat

GIRONA

Busquen fons de l’Estat per pagar les sentències del personal

girona
La crònica

Els triangles que dibuixaria Maria Antònia Canals

BADALONA

Mig centenar d’usuaris de Can Bofí Vell de Badalona, condemnats a tornar al carrer

BADALONA

Èxit del concert de celebració dels 25 anys de Girona Centre Eix Comercial

girona

La justícia també tomba la superilla de Compte Borrell

Barcelona
salut

Anuncien que el nou hospital de Calella estarà fet el 2030

calella

Èxit de vendes el primer dia de l’Expocasió

fornells de la selva