Societat

festes i tradicions

Bagà es prepara per a una Fia-faia multitudinària

S'espera més participació perquè la festa d'enguany cau en cap de setmana i perquè l'any passat va ser declarada patrimoni cultural immaterial de la humanitat

Es preveu cremar unes 700 faies

Bagà i Sant Julià de Cerdanyola ja estan a punt per celebrar una nova edició de la festa de la Fia-faia, en la qual les dues poblacions de l'Alt Berguedà rememoren l'arribada del solstici d'hivern. La festa cada any té més poder d'atracció i més aquest, que es preveu que sigui multitudinària ja que, a banda de caure en dissabte, “és la primera edició en què es gaudeix del distintiu de patrimoni cultural immaterial de la humanitat, i s'ha fet més propaganda i activitats vinculades”, exposen des de l'organització. Per això també s'estrenarà una nadala sobre la festa, composta per Màrius Puig. En total, s'espera cremar unes 700 faies, més de 500 a Bagà i la resta a Sant Julià, les grans protagonistes de la celebració. Són torxes que es confeccionen amb herbes de tija alta que s'han fet assecar i s'entrelliguen entre si, tot un art que passa de generació en generació i fins i tot se'n fa un taller al Palau de Pinós. S'encenen al capdamunt de la muntanya i es baixen fins al poble.

Aquesta edició a Bagà també es recupera l'antiga tradició de penjar les faies als balcons, per això es demana la col·laboració de tots els veïns. També es demana que es recullin les llavors que cauen quan es confecciona la torxa. Es farà una plantació experimental per compensar-ne l'escassesa actual.

A Bagà la programació comença avui amb Concert de Nadal amb Arianna Savall i Peter U. Joahansen, que oferiran un repertori de cants de Nadal del Sud i del Nord. Demà a partir de les 17.00 h es fa la concentració dels faiers que baixen des del Siti a la plaça Catalunya. La baixada comença a les 18.30 h, i a les 19.00 h es fa el toc d'oració i l'encesa de les faies a la plaça Catalunya. Amb les faies a mig cremar, té lloc la pujada pel carrer Major fins a la plaça Porxada. Per acabar, cançó i dansa al voltant de la foguera i coca amb allioli de codony per a tothom. A Sant Julià de Cerdanyola l'inici de la baixada comença a les 18.00 h, des del Clos fins a la plaça de l'Església, on també es balla i es reparteix el pa amb allioli de codony. En la celebració també es pot participar en el 14è concurs de fotografia.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Els autocars turístics, sota terra

Barcelona
La monarquia

Bestiari il·lustrat

GIRONA

Busquen fons de l’Estat per pagar les sentències del personal

girona
La crònica

Els triangles que dibuixaria Maria Antònia Canals

BADALONA

Mig centenar d’usuaris de Can Bofí Vell de Badalona, condemnats a tornar al carrer

BADALONA

Èxit del concert de celebració dels 25 anys de Girona Centre Eix Comercial

girona

La justícia també tomba la superilla de Compte Borrell

Barcelona
salut

Anuncien que el nou hospital de Calella estarà fet el 2030

calella

Èxit de vendes el primer dia de l’Expocasió

fornells de la selva