Societat

Metereologia

La boira no abandona Ponent i trenca un rècord del 1942

Els registres revelen que el desembre va ser el mes amb menys hores de sol des de fa 74 anys

El sector agrícola surt beneficiat del clima fred i humit però la baixa visibilitat penalitza la mobilitat

En procés de tancar tot un mes seguit de boira a les comarques de Ponent i engreixant el rècord d'hores sense veure el sol. Aquest és el panorama meteorològic en bona part de la demarcació de Lleida, on s'acumulen 29 dies consecutius vivint sota una espessa i persistent capa de boira. Un fenomen que manté les temperatures molt baixes i que ha deixat en no res un rècord que datava de l'any 1942.

Segons dades facilitades per Televisió de Catalunya per l'observador Armand Álvarez, el desembre va ser el mes amb menys hores de sol des de l'any 1942. En concret, l'observatori de Lleida va registrar un total de 34 hores de sol, un registre molt inferior a la mitjana d'un mes de desembre, que se situa en les 101 hores. Fins ara, una de les marques que constava com a més recordada, per haver estat anormalment baixa, va ser la de l'any 1987: 39 hores de sol.

Durant el desembre passat la boira va dominar l'ambient un total de 26 dies del mes i, d'aquests, va ser molt espessa durant 21 dies. D'aquesta manera, el mes de desembre va ser el punt de partida d'una dinàmica que no s'ha trencat amb el canvi d'any i que, segons les previsions meteorològiques, en alguns punts encara podria allargar-se durant uns quants dies més.

L'ambient fred i humit té conseqüències positives per a l'agricultura, ja que les baixes temperatures prevenen l'aparició de fongs i plagues, tant en els arbres fruiters com en el cereal. Ara bé, la boira té efectes més perniciosos per a la mobilitat. El Servei Català del Trànsit (SCT) alertava ahir de les dificultats que comportava la boira en el trànsit de vehicles per l'A-2. A l'altura de Tàrrega la boira era especialment espessa i, segons l'SCT, la boira densa complicava la visibilitat en un tram de fins a 35 quilòmetres.

De la mateixa manera, l'aeroport d'Alguaire està patint especialment els efectes de la poca visibilitat i s'ha vist obligat a desviar a l'aeroport de Reus diversos vols de turistes britànics que tenien previst aterrar a les instal·lacions lleidatanes per acudir a esquiar a les pistes del Pirineu andorrà. Des del passat 22 de desembre Alguaire està afectat per la boira i per motius de seguretat ha de desviar el trànsit aeri. Des que va ser inaugurat, l'any 2010, mai abans la boira hi havia causat tanta afectació.

LA XIFRA

34
hores de sol van registrar-se durant el mes de desembre. La boira va dominar l'ambient durant 26 dies.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Èxit del concert de celebració dels 25 anys de Girona Centre Eix Comercial

girona

La justícia també tomba la superilla de Compte Borrell

Barcelona
salut

Anuncien que el nou hospital de Calella estarà fet el 2030

calella

Èxit de vendes el primer dia de l’Expocasió

fornells de la selva
CALDES DE MALAVELLA

Finalitzen les obres de la depuradora de Can Carbonell

CALDES DE MALAVELLA

L’escola de pilots d’Alguaire estarà a punt la primavera vinent

Alguaire

Concentració per reivindicar la salut mental en el treball

girona

235 alumnes de 6è de primària ballen per l’equitat a Sant Gregori

girona

S’inicien les obres per convertir el Xalet Soler en la Casa de la Tecnologia

girona