Societat

Lleure

L'èxit de la tòfona negra i el concurs de gossos a Vilanova de Prades fan plantejar ampliar les jornades

El municipi de la Conca de Barberà s'ha omplert durant la segona edició dedicada al producte

Vilanova de Prades (Conca de Barberà) s'ha omplert aquest dissabte d'amants de la tòfona negra en les segones jornades dedicades a aquest producte, cada vegada més valorat en la gastronomia. A més de les jornades tècniques i de degustacions de tòfona, enguany s'ha programat un concurs de gossos tofonaires que ha atret l'atenció de molts visitants. Fins a 14 gossos han competit per ser els més ràpids buscant les quatre tòfones que havien amagat en 14 petits recintes separats. El més ràpid ho ha fet en un minut i 52 segons.

Segons ha explicat el vicepresident de l'Associació de Productors de Tòfona, Dídac Espasa, l'èxit de la segona jornada ha fet que els organitzadors s'estiguin plantejant ampliar l'esdeveniment i fer que, de cara l'any vinent, duri tot un cap de setmana perquè pugui assistir-hi més gent. Es calcula que aquest dissabte hi han assistit uns 150 visitants en un poble de poc més de 120 habitants.

A Vilanova de Prades, a la Conca de Barberà, i a les comarques del voltant, hi ha hagut sempre molta tradició de tòfona negra. Amb tot, Espasa, de Tòfona de la Conca, ha explicat que “tota la tòfona silvestre s'ha anat perdent els últims 20 anys” i ara el futur se centra en “el cultiu”. De fet, a la zona hi ha força plantacions i s'espera que vagin a més. “A Catalunya hi ha moltes hectàrees per explotar que són aptes pel cultiu de tòfona”, ha detallat el vicepresident de l'Associació de Productors de Tòfona, que apunta que el cultiu és un complement a l'explotació agrícola que dóna bon rendiment, tot i que no per viure'n exclusivament. De fet, des del Centre Tecnològic Forestal de Catalunya n'impulsen el cultiu.

Les jornades han inclòs una part tècnica dirigida a com gestionar plantacions perquè produeixin un bon producte i explicar, per exemple, com s'ha de podar o regar. D'altra banda, també s'estudia com treballar la tòfona a la cuina perquè tot i la importància que ha agafat darrerament en l'àmbit culinari, Espasa assenyala que encara “cal treballar, investigar i culturitzar el consumidor”.

Segons ha explicat Espasa, el concurs de gossos tofonaires es va haver de tancar dilluns després que ja s'hagués ampliat el màxim de places de participants, que inicialment era de 10. La majoria dels inscrits eren de Catalunya -el guanyador, d'Alcover- i també hi ha hagut un participant d'Osca.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

mobilitat

Mataró comença demà a multar a l’illa de vianants del centre

Mataró
indonèsia

Les autoritats es preparen per fer front a l’erupció del volcà Ruang

barcelona
LA CRÒNICA

Les mestres que fan collir pedres

CRÒNICA

Defensors davant la burocràcia

Societat

L’Ajuntament de Badalona estudia ara com reobrir l’alberg municipal

Badalona
Teresa Prados
Portaveu de No esteu soles, en defensa de les víctimes d’agressió sexual

“Les víctimes senten que han provocat l’agressió sexual”

Badalona
Societat

Planten el Dimoni de les Festes de Maig a Badalona

Badalona
equipaments

Enderrocament “d’urgència” i “per seguretat” de l’edifici de l’Escola de Vela

platja d’aro
sequera

Només 17 hm³ per als regants al Baix Ter

LA TALLADA D’EMPORDÀ