ENRIC MARÉS

CÀRREC

«Molts estiraments no es fan bé»

Ha publicat un llibre que fa comprendre els músculs del cos humà i com cal estirar-los

És un dels llicenciats de la primera promoció de l'INEF de Barcelona i la seva insatisfacció amb els coneixements adquirits sobre l'exercici el van dur a buscar altres maneres de fer. Primer en les tècniques orientals i més tard a París, Alemanya i els Estats Units sota el guiatge d'unes mestres centenàries. El 1986 introdueix les tècniques apreses a l'Estat espanyol sota el nom de gimnàstica conscient, que juntament amb la seva investigació sobre els estiraments du a la pràctica als seus centres de Girona i Vilabertran i a la UdG. L'editorial Hispano Europea li acaba de publicar el seu estudi científic Estira-miento-s, que aviat es traduirà a l'anglès, francès i alemany.
–El títol del llibre ja és reivindicatiu…
–«Sí, és un joc de paraules que posa en relleu els errors i perills per al practicant d'estiraments que adopta postures nocives.»
–Tan importants són els estiraments?
–«Són l'eina que tenim per allargar els músculs escurçats. I el desconeixement o la mala pràctica comporta a la curta o a la llarga lesions.»
–Així, hi ha molta gent que els fa malament?
–«Sí. Biomecànicament tenia clar que molts dels estiraments que es fan a les escoles, en el ioga, en el Pilates, en equips de primera divisió, en el mateix INEF... no estan ben fets i generen lesions. Calia demostrar-ho. Vaig contactar amb un laboratori de biomecànica aplicada i amb una doctora i una fisioterapeuta especialistes en la electromiografia. Vaig poder obtenir els resultats objectius del que intuïa.»
–Què s'ha de fer per estirar bé un múscul?
–«S'ha d'estar en una postura de màxim repòs. Hi ha postures que exigeixen al múscul que es contregui per sostenir el cos i això el tensa. Si insistim estirant fort provocarem microruptures a les fibres del teixit. N'hi ha que no respecten la columna vertebral i causen lumbàlgies i hèrnies discals.»
–I el seu llibre què proposa?
–«És un estudi que ajuda a entendre les lleis que regeixen el moviment. Fa adonar de quins músculs tens escurçats i necessites estirar i t'explica com fer-ho respectuosament. A més, ajuda a reconèixer les bones postures diferenciant-les de les nocives amb les fotografies en blanc i negre i les dels músculs implicats en color on consten les càrregues de tensió de les electromiografies.»
Com va arribar a les teories que defensa?
–«Són el fruit de molts anys d'observació i de qüestionar coses. El punt d'origen són les idees d'Elsa Gindler (1910). És el treball corporal conscient que va fer que ella guarís d'una malaltia greu. Segons aquesta teoria, aquest treball és la millor actitud per permetre que les forces curatives de l'univers puguin actuar lliurement dins nostre.»


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
medi ambient

A Sitges hi ha 52 colònies formades per 956 gats

SITGES
societat

Èxit de la pedalada per reclamar el dret dels infants a anar amb bicicleta

barcelona
medi ambient

Recorren durant tres dies l’entorn del riu Gaià per defensar-ne el cabal ecològic

salomó
tradicions

Les titelles prenen Lleida tot el cap de setmana

LLEIDA
trànsit

Una dona mor en un xoc frontal a l’N-II a Lleida

LLEIDA

La Champions ja és aquí!

Girona

Les quatre finques on hi ha la llavor de l’agricultura del futur

Pacs del Penedès
SOCIETAT

Amplien a tot Catalunya el voluntariat de suport a la reinserció d’agressors sexuals

BARCELONA
Equipaments

Badalona inverteix 245.000 euros per millorar l’històric edifici del conservatori

Badalona