Societat

patrimoni històric

El museu de la farmàcia

CENTENARI La farmàcia Homs va ser inaugurada l'any 1877 a l'avinguda Catalunya de Gironella i és una de les botigues més antigues del sector que encara es conserven TRASLLAT A principi d'aquest segle els propietaris del negoci van decidir traslladar-se al local del costat i convertir l'antiga botiga, que havia quedat petita, en un museu

La restauració del localva permetre recuperar els dibuixos que decoraven el sostre de la farmàcia

La farmàcia Homs és, probablement, la relíquia més valuosa de l'avinguda Catalunya de Gironella. Fundada l'any 1877 per Miquel Homs, l'establiment va viure els primers anys a la vora de la via del carrilet i, més tard, va presenciar in situ la urbanització de la part més nova de Gironella, a la banda dreta del riu Llobregat.

Miquel Homs era de Cardona. Va decidir obrir una botiga a Gironella perquè els seus contactes li ho van recomanar. Aleshores tenir un negoci a la vista dels passatgers del carrilet era sinònim de prosperitat. Es va convertir en la primera farmàcia del Baix Berguedà.

En aquella època, però, el món farmacèutic es basava en les herbes medicinals. La farmàcia Homs, que també havia de fer d'ambulatori davant l'absència d'un centre sanitari a la zona, era petita però encantadora: mobiliari de fusta, una bàscula per pesar els clients, prestatges plens de pots de ceràmica blancs d'extractes, un cordialer amb ampolles de vidre de tintures darrere el taulell i els banquets on s'asseien els clients mentre els professionals els preparaven les pocions. Tot plegat, en un establiment de no més de 10 metres quadrats.

Consolidació durant el segle XX

La farmàcia d'Homs va ser fundada a Gironella per un motiu clar: el pas del carrilet per davant seu. Però, amb els anys, l'escenari va canviar de cap a peus. Inicialment, el que avui és l'avinguda Catalunya, era una simple carretera, sense gaire edificis al voltant, que funcionava com a corredor del tren i per poc més. Però estava a la vista dels passatgers, i això era l'important.

Amb els anys, la farmàcia Homs es va convertir en un punt de referència al sud de la comarca. Habitants de Gironella, però també de municipis vorers com Puig-reig o Casserres, ho tenien clar: quan la salut no acompanyava, s'havia d'anar a veure l'Homs.

I així va ser com l'establiment va ser capaç de subsistir a la desaparició del carrilet. Aleshores ja hi havia cotxes i l'avinguda s'havia convertit en un carrer com Déu mana: amb habitatges, botigues i vida pròpia més enllà de la farmàcia.

El carrilet va formar part de l'inici, però el negoci va aconseguir entrar en les vides dels gironellencs a base d'herbes medicinals. “Mai hem tingut la sensació que el que fem no té futur i que hem de tancar”, explica Maria del Tura Bover, besnéta de Miquel Homs i actual propietària de la botiga.

Segle nou, botiga nova

El gran canvi que ha tingut el negoci en més d'un segle de vida va arribar fa relativament poc. La farmàcia inaugurada el 1877 va deixar de ser el punt de venda als clients l'any 1999. Aleshores la família va creure oportú obrir la botiga a l'edifici del costat per tal de gaudir de més espai per a l'atenció al públic. El que anteriorment havia estat el magatzem va ser rehabilitat com a oficina, però l'antiga farmàcia va quedar intacta al seu lloc. “Teníem clar que no volíem destruir aquest tresor, però les necessitats de la professió feien que l'espai de la farmàcia vella ens quedés petit”, explica la propietària.

I així va ser. Mentre la nova farmàcia creixia al local del costat, l'antiga botiga pervivia al vell establiment. A principi de s. XXI, quan es va fer el trasllat, la farmàcia centenària estava plena de relíquies, però li calia una posada a punt en imatge. “Els dibuixos que decoren el sostre havien quedat tapats per culpa del fum del carrilet, i era una pena”, diu Lourdes Ricart Bovet.

Per això, l'any 2003 Bovet va restaurar la botiga, que es va acabar convertint en un autèntic museu del món farmacèutic. Feia 125 anys que Miquel Homs havia inaugurat l'establiment a l'avinguda Catalunya i l'espai recobrava vida per esdevenir un tresor més de “la Perla del Llobregat”.

Any de la inauguració:
1877
Propietat
Família Bovet i Franch
Utilització inicial
Establiment farmacèutic
Utilització actual
Museu
Adreça
Avinguda Catalunya, 30
Municipi
Gironella


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Inditex es planteja tancar dues de les quatre botigues que té a Figueres

figueres
medi ambient

Un decret intenta fer més àgil el control de la sobrepoblació de conills, senglars o cabirols

Tàrrega
Infraestructures

Els veïns de Joan Miró exigeixen als partits un compromís per preservar el parc

Barcelona
medi ambient

Tarragona proposa una trentena d’activitats per conscienciar sobre el canvi climàtic

TARRAGONA

L'Ajuntament denuncia l'ocupació per fer-hi un casal de joves del magatzem dels Castellers

SANT CUGAT DEL VALLÈS
GIRONA

Tempesta i calamarsa a la Selva, el Gironès i el Baix Empordà

GIRONA
medi ambient

Denúncia a Fiscalia per la presència d’excavadores a l’Espai Protegit dels Muntanyans, a Torredembarra

Mor un home arran d’una baralla a la Barceloneta

BARCELONA

El Centre de Naixements de l’Hospital de Martorell torna a l’activitat

Martorell