Que en Pau torni de Mèxic

Un veí de Riells i Viabrea lluita per recuperar el fill retingut per la família de la seva dona

Un veí de Riells i Viabrea es troba immers en un afer judicial complicat a Mèxic. La seva lluita diària des de fa més d'un any és la de recuperar el fill. Rafael Uriol, que treballa de carter a Sant Celoni, té retingut en Pau, el fill de tres anys, per culpa de la família de la seva dona.

Les complicacions per a Uriol i Clàudia Pérez –amb qui es va casar el 2002–, i en Pau (de tres anys) van començar quan la dona va contraure una greu malaltia i va decidir viatjar l'octubre del 2007 amb el marit i el fill a Mèxic, el país natal d'ella, per gaudir d'unes vacances i veure els familiars. Durant l'estada, es va trobar malament i el seu empitjorament va fer que els metges li desaconsellessin el retorn, ja que el tràfec del viatge podria complicar l'evolució de la malaltia. Per aquest motiu, va decidir continuar el tractament a Mèxic.

Desapareixen documents

En Pau també s'hi va quedar, per la insistència de la família de la dona i després de descobrir que el llibre de família i el passaport del menor havien desaparegut. En canvi, Uriol, per motius laborals, va marxar altre cop a Catalunya. Els tres mantenien un contacte diari per telèfon i l'home realitzava transferències bancàries per atendre les despeses sanitàries de la seva dona, que ascendeixen a 14.000 euros aproximadament, i les despeses de manutenció de la família a Mèxic.

A l'abril del 2008, però, Uriol no va poder parlar ni amb la dona ni amb el fill, i els familiars li donaven excuses. És llavors que va decidir viatjar a Mèxic, però es va trobar que la casa dels familiars de la seva dona era buida, i allà ja no hi vivia ningú. Per contra, es va assabentar per la cunyada que la dona havia mort. En preguntar per en Pau, la cunyada li va explicar que s'estava amb l'àvia en una residència de recollida espiritual.

L'home, que no sabia a qui acudir, va tornar a Catalunya per fer una denúncia i una sol·licitud de restitució al Ministeri de Justícia, concretament a la subdirecció general de Cooperació Jurídica Internacional (serveis i convenis), d'acord amb el Conveni de l'Haia sobre aspectes civils de sostracció de menors.

Arran de les gestions del govern espanyol la policia mexicana va localitzar en Pau, que estava amb la família, i el van dur a un centre de menors. Des de llavors el pare el pot veure dues vegades per setmana. Els primers dies no el va ni reconèixer. Actualment, després de diversos processos judicials entre la família de la dona i Uriol, resulta difícil que pare i fill puguin tornar a Riells i Viabrea, ja que la família materna interposa recurs rere recurs per allargar l'estada del nen i ajornar el seu retorn cap a Catalunya.

Campanya popular de suport

Cada dia que passa, l'estada de Rafael Uriol a Mèxic es fa més insostenible, ja no només pel desgast i l'estrès que comporta no poder viure amb el seu fill, sinó també en l'aspecte econòmic, ja que, per respondre a un procés judicial amb garanties, l'home ha hagut de contractar un advocat mexicà. S'hi ha d'afegir l'estada en una pensió, el menjar, el telèfon, etc. Tot i que disposa de l'ajuda de familiars i amics, els recursos econòmics s'acaben. És per això que des de l'Ajuntament de Riells i Viabrea s'ha fet una crida per tal d'ajudar aquesta família, amb l'objectiu que en Pau pugui tornar a casa. En aquest sentit, des del consistori, s'està organitzant per al primer cap de setmana de desembre una sèrie d'activitats de suport. Uriol només vol que es faci justícia i que li retornin el fill, però, també demana que caigui el pes de la justícia sobre la família de la seva dona per haver retingut el nen.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Núria Escarpanter
Alcaldessa de Llançà (Junts)

“El pacte de govern és sòlid i es basa en la confiança”

Llançà

El Clúster de la Bioenergia de Catalunya celebra la II Nit de la Bioenergia: l’energia més circular i social

Bategen amb Maria Antònia Canals la plaça de davant l’institut Vicens Vives

girona

Tomben la moció per regular el lloguer estacional

BLANES

Camí de Mar, un projecte que enllaça Argeles amb Malgrat, per la costa

girona

La Fira d’Abril de Catalunya amplia l’aforament un 24%

Barcelona

El Mercat del Lleó tindrà més bona climatització abans de l’estiu

girona

El festival Tech&Play obre portes i espera 4.000 visitants

Barcelona
EDUCACIÓ

Mobilització de l’AFA de l’escola Camins a Banyoles

BANYOLES