Societat

policial

operació antiterrorista

Dos detinguts a Roda de Ter per captació de gihadistes

Els vigilants municipals van ser decisius per facilitar el seguiment i la detenció dels acusats de pertànyer a una cèl·lula de propaganda

Segon episodi de radicalització a Roda en mig any

L'operació antigihadista protagonitzada pels Mossos d'Esquadra ahir a la matinada a Roda de Ter va acabar amb la detenció de dos homes, de 37 i 26 anys, i l'escorcoll a tres cases de la localitat osonenca. Els detinguts, acusats de pertànyer a una cèl·lula molt activa de propaganda i captació gihadista, seran traslladats avui a Madrid, on està previst que declarin demà a l'Audiencia Nacional.

Tal com va indicar ahir el conseller d'Interior, Jordi Jané, en el marc de la celebració dels 150 anys de la Guàrdia Urbana de Vic, una de les claus d'aquestes detencions ha estat la col·laboració entre els Mossos i els vigilants municipals de Roda de Ter i Torelló, iniciada fa deu mesos. I és que l'abril del 2016 els vigilants rodencs van assistir a unes jornades de formació al municipi en què es va exposar el procés de detecció de la radicalització islamista (Proderai). Fruit d'aquesta experiència, els vigilants van detectar indicis de radicalització en una jove del poble de 19 anys el maig passat, i això, combinat amb l'alerta que van fer a l'octubre els policies locals de Torelló per la detecció d'un cas d'una altra dona amb un patró similar a Manlleu, ha permès estirar el fil fins a arribar als detinguts d'ahir: “La radicalització arribava a través de missatges verbals, canvis en la vestimenta i en l'actitud, i en la incidència que tenien en les xarxes”, va remarcar el conseller Jané.

En aquesta mateixa línia, l'alcalde de Roda de Ter, Albert Serra, explica que els vigilants informen habitualment els Mossos d'Esquadra de les incidències que passen al poble: “Tenien clar que calia explicar qualsevol indici, per anecdòtic que semblés, i algun dels fets que van detectar va acabar sent el detonant.” El responsable d'Interior de la Generalitat, Jordi Jané, va assenyalar que els detinguts “tenien antecedents per fets violents”.

Un poble tranquil

El d'ahir és el segon episodi vinculat amb la lluita antigihadista que sacseja Roda de Ter. El novembre passat, al carrer Sòl del Pont es va detenir una persona acusada de pertànyer a Estat Islàmic: “No hi hauria relació amb el detingut el novembre passat”, va explicar Jané, i va voler remarcar que aquest tipus de terrorisme és global: “S'equivoca qui es pensa que Roda de Ter o la comarca d'Osona és una zona especialment abonada a aquest terrorisme. Passa en molts indrets de Catalunya, l'Estat, Europa i el món.”

Des del consistori, l'alcalde, Albert Serra, va posar molt d'èmfasi en el fet que Roda de Ter “és un poble segur i molt tranquil”. “No hi ha problemes de convivència, i això són casos aïllats. Hem de fugir de discursos xenòfobs que volen estigmatitzar determinats col·lectius”, hi va afegir.

LES FRASES

Roda és un poble tranquil. Hem de fugir de discursos xenòfobs que volen estigmatitzar un col·lectiu
Albert Serra
alcalde de Roda de Ter
L'èxit del Proderai i la col·laboració entre policies ha quedat plasmat a la pràctica en el cas de Roda
Jordi Jané
Conseller d'interior


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

BADALONA

Els usuaris de Can Bofí Vell, condemnats a viure de nou al carrer

BADALONA
Albanyà

Bassegoda recupera el sant Miquel vandalitzat fa més de 20 anys

Albanyà
infraestructures

Posen en marxa els ascensors de l’estació de Mollet Sant Fost

MOLLET DEL VALLÈS
SALT

Els patinets han estat involucrats en una vintena d’accidents els últims sis mesos

SALT
GIRONA

L’Ajuntament instal·larà llums LED a l’entorn de les Hortes de Santa Eugènia

GIRONA
SALT

L’IDIBGI publica el joc virtual ‘Mite o Ciència’ de divulgació científica

SALT
societat

Oncolliga celebra aquest diumenge una nova masterclass de ioga benèfica

girona
SOCIETAT

Desconvocada la vaga a presons després de tancar un acord amb Justícia

Barcelona
BLANES

El consistori desencalla la construcció d’un hotel al Passeig de S’Abanell

BLANES