S'intensifica la recerca dels segrestats enmig d'informacions confuses

El govern espanyol crida a la calma davant de diverses informacions que parlen de localització i, fins i tot, d'alliberament

Un despatx de l'agència de notícies alemanya DPA i un altre de la francesa AFP van posar l'ai al cor als familiars dels tres segrestats, als seus companys d'expedició i a milers de persones que, des de diumenge a la nit, viuen pendents de la resolució del segrest. La primera informació citava fonts no oficials i assegurava que els tres cooperants i els seus segrestadors havien estat localitzats per les forces de seguretat mauritanes a uns 100 quilòmetres al nord-oest de la ciutat d'Akjout. Al vespre, i després d'unes hores d'absoluta incertesa, l'ambaixador espanyol a Mauritània, Alonso Dezcallar, va afirmar que no disposava «d'informacions noves sobre el parador o la situació» dels tres cooperants. En una roda de premsa que va oferir just després de reunir-se amb el president maurità, Mohammad Oul Abdelaziz, va assegurar que no podia «confirmar ni desmentir» si es coneix el parador dels segrestats. «Seguim amb gran preocupació el desenvolupament dels esdeveniments, encara que en aquests moments no podem dir-los res més», va afegir Dezcallar.

I el govern espanyol donava la mateixa resposta al despatx de l'agència France Press en què s'indicava, citant fonts properes al govern marroquí, que els segrestats haurien estat alliberats enmig del desert. El despatx d'agència anava molt més enllà i indicava que almenys d'un dels segrestadors hauria estat vinculat al Front Polisario, un grup amb molt bones relacions amb les entitats catalanes i enemic absolut de les autoritats marroquines, d'on hauria sortit la informació. A més, des de Madrid, fonts del Ministeri d'Afers Estrangers van admetre que encara no hi ha cap grup que s'hagi atribuït l'autoria de l'acció, malgrat que tots els indicis continuen apuntant, segons aquestes fonts, al grup Al-Qaida al Magrib Islàmic (AQMI).

Poc abans de la compareixença de l'ambaixador, el director de l'ONG Barcelona-Acció Solidària i portaveu de les famílies dels tres segrestats, Francesc Osan, va assegurar que no havia rebut cap confirmació oficial respecte de la localització d'Alícia Gámez, Roque Pascual i Albert Vilalta.

Recerca exhaustiva

En la recerca dels cooperants hi participen efectius de l'exèrcit maurità, que assegura que disposa de prou recursos humans i materials per dur-la a terme en solitari. Des del primer moment, hi col·laboren els serveis secrets de l'Estat espanyol, i ahir s'hi van afegir, justament, membres del Front Polisario, que coneixen a la perfecció els territoris sahrauís que hi ha a Mauritània.

Zapatero demana prudència: «Els segrestadors també escolten»

agències

Al migdia, el president de l'executiu estatal, José Luis Rodríguez Zapatero, havia demanat «prudència i discreció» als mitjans de comunicació i als partits polítics perquè, segons va assegurar, «els segrestadors també escolten i no els podem donar ni un sol element que jugui a favor seu». «No he de donar cap mena d'informació, per sentit de la responsabilitat, que pugui perjudicar la tasca que tenim davant nostre.» Zapatero va voler oferir un missatge de calma, i va subratllar la total cooperació amb els governs de Mauritània i Mali. D'altra banda, el titular del jutjat d'instrucció número 4 de l'Audiencia Nacional, Fernando Andreu, va decidir ahir al matí obrir diligències per aquest segrest, que encara no ha estat reivindicat per ningú. Per començar, el jutge ha demanat un primer informe sobre el cas a la comissaria general del Cuerpo Nacional de Policía, segons van explicar fonts jurídiques.

La Caravana Solidària continuarà fins al Senegal

CLARA RIBAS

La Caravana Solidària continuarà el seu recorregut cap al Senegal. Així ho van decidir en assemblea els prop de trenta membres de la caravana després d'haver mantingut diverses converses amb els responsables de l'ambaixada espanyola, i també amb els membres de l'ONG que són a Catalunya, i ho van comunicar per via telefònica a l'ONG Barcelona Acció Solidària, l'entitat que organitza la caravana. El president d'aquesta ONG, Francesc Osan, va assegurar ahir en roda de premsa que aquest és «el millor homenatge» que es pot fer als tres segrestats. En el mateix sentit es va expressar l'alcalde de Barcelona, Jordi Hereu –la dona del qual és a la caravana– que, després de la concentració que es va fer ahir a la tarda a la plaça Reial, va assegurar que aquesta «ha de continuar endavant amb més força que mai».

Els membres de la caravana, que han obert el bloc http://caravana-solidaria.blogspot.com/, van instal·lar ahir un campament a l'ambaixada i avui reprendran la ruta. La caravana continuarà el recorregut escortada per l'exèrcit de Mauritània fins a la frontera amb el Senegal.

«Estan bé, però els falten tres companys», explica Lluís Torroglosa, un gironí que és a Mauritània per qüestions de negocis, i que ha visitat diverses vegades els membres de la caravana. Explica que la decisió d'instal·lar-se en un campament dins de l'ambaixada respon a la voluntat dels cooperants de mantenir el caràcter solidari del viatge: «Han decidit deixar els hotels perquè són molt cars, i ells han vingut a donar material, no a estar còmodes», explica Torroglosa, que assegura que a la capital les mesures de seguretat han augmentat exageradament: «Jo no sabia que tinguessin helicòpters i ara no paren de voltar i voltar.» Els han aconsellat, a ell i a tots els europeus, que no surtin de la capital, tot i que no hi ha problemes per marxar del país en avió. Torroglosa és a Mauritània amb la seva dona i un company de Girona d'origen maurità: «Estem tranquils però farem cas de les autoritats i no ens mourem d'aquí. A més, ara et trobes controls de policia a cada pas», puntualitza.

Per altra banda, avui al matí arribaran a Barcelona les vuit persones que integren la delegació de l'Hospitalet de Llobregat a Mauritània. El grup havia anat al país africà la setmana passada per fer el seguiment que l'ONG Asomobe desenvolupa sobretot en l'àmbit educatiu i amb col·lectius d'infants. Diumenge van acomiadar la caravana a Nouadhibou, que marxava cap a Nouakchott.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.