Societat

policial

control de divises

Lleida dobla la intervenció de divises procedents d'Andorra

L'Agència Tributària i la Guàrdia Civil van decomissar 2,8 milions d'euros l'any passat, un 102% més que durant el 2015

La sanció s'agreuja si hi ha ocultació i s'han localitzat diners en roba interior o folres d'abrics

Els efectius de la comandància de la Guàrdia Civil de Lleida i el personal de l'Agència Tributària estatal (AEAT) van decomissar durant el 2016 un total de 2.820.886 euros en divises procedents d'Andorra, fet que suposa un increment del 102% respecte a l'any 2015, en què es van intervenir un total de 1.395.712 euros.

El balanç del darrer exercici fa referència a les intervencions de diners procedents del país veí, actuacions en què el propietari d'aquestes divises no disposava de la declaració obligatòria per moure diners d'un país a un altre ni ni l'havia tramitat. La raó d'aquest increment no té una explicació més enllà de l'augment d'eficàcia dels agents de la Guàrdia Civil i de l'AEAT, segons la subdelegada del govern espanyol a Lleida, Inma Manso.

Segons va explicar la delegada a Lleida de l'Agència Tributària, Meritxell Calvet, una persona pot viatjar amb divises per valor de menys de 10.000 euros sense necessitat de declarar-ho. Si iguala o supera aquesta xifra ha d'omplir una declaració per assabentar l'administració de la quantitat i la destinació d'aquestes divises. En cas contrari, hi va afegir Calvet, si s'enxampa un infractor aleshores es decomissen els diners amb l'excepció de 1.000 euros considerats de supervivència. Això implica que a la duana es van intervenir 3,1 milions d'euros, dels quals es van decomissar els esmentats 2,8 i la resta va quedar en mans dels seus titulars per aquest concepte de supervivència. Es van detectar 183 infraccions, un 85% més que l'any 2015, en què se'n van comptabilitzar 99. La majoria d'infractors són de nacionalitat espanyola, fins a 143 del total. Vuit més van ser francesos; sis, argentins, i només dos, andorrans. La resta són de múltiples països.

Els diners intervinguts passen a mans del Servei de Prevenció de Blanqueig de Capitals, que obrirà expedient sancionador a l'infractor, d'un mínim de 600 euros de multa, segons la delegada de l'Agència Tributària. Aquest organisme investiga i instrueix l'expedient i estableix la gravetat de la sanció en funció de si l'origen o destinació dels diners està vinculat a fets delictius i també al grau d'ocultació. En aquest sentit, Calvet posava com a exemples intervencions en què els agents han localitzat els diners amagats en folres d'abrics i jaquetes, a la roba interior, al calçat o en compartiments del vehicle.

La intervenció més rellevant realitzada el 2016 va tenir lloc el 3 de maig a la duana de la Farga de Moles quan en un autobús de línia regular procedent d'Andorra un agent va descobrir a la jaqueta d'un dels viatgers l'existència de diners. L'infractor prèviament n'havia negat l'existència. La quantitat total intervinguda va ser de 167.120 euros, tots en bitllets de 10 euros.

LES XIFRES

9.999
euros
és el màxim permès per la normativa que una persona pot dur a sobre si ha de viatjar a un altre país.
5
grups desarticulats
de contrabandistes per part de la Guàrdia Civil de Lleida durant les actuacions del 2016.

Menys tabac de contraban

Pel que fa a les intervencions en tabac de contraban, es van decomissar durant el 2016 un total de 215.335 paquets de tabac il·legals, fet que suposa un 9% menys respecte al 2015, en què es van intervenir 236.610 paquets, segons les dades que va facilitar la subdelegació. Des d'Andorra s'estima que entra el 10% del tabac de contraban de l'Estat espanyol.

Les actuacions van derivar en onze delictes de contraban i es van denunciar 179 infraccions administratives. El nombre de paquets intervinguts per delicte de contraban va ser de 131.380 i per infraccions administratives, 83.955. El nombre d'infraccions administratives (179) va disminuir amb relació al 2015 prop d'un 44% (319), i el valor econòmic d'aquestes (394.946 euros), un 28,6% menys que les del 2015 (552.466 euros). Del conjunt d'infraccions administratives, 115 van ser descobertes a la duana de la Farga de Moles.

El tinent coronel de la Guàrdia Civil José Antonio Ángel va destacar que s'havien desarticulat cinc grups de contrabandistes. Es van fer 30 detencions i el perfil del contrabandista és el d'un home (87%) d'uns 45 anys i de nacionalitat espanyola (44%).



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia