Societat

castells

Tira'l quan vulguis...

“No esperar les altres colles és un avantatge, ja que cadascú es marca el seu temps”, diu Joan Borràs, el baix de la Colla Jove Xiquets de Tarragona

En les actuacions del segle XIX, les colles de Valls intentaven els castells sense haver d'esperar el torn. Es trobaven a plaça i “tiraven” quan volien. Actualment, i amb la voluntat d'agilitar-les, en algunes actuacions s'ha recuperat la fórmula que entronca amb la manera de fer castells dels avantpassats del segle dinou. De moment, es tracta de casos excepcionals. Concretament, les tres diades més destacades del calendari que es duen a terme en format lliure són les de Sant Jordi a Tarragona, la de Fires de Maig a Vilafranca i la de Completes (revetlla de Sant Joan) a Valls. “No haver d'esperar les altres colles és un avantatge, ja que cadascú es marca el seu temps”, reflexiona el baix de la Colla Jove Xiquets de Tarragona, Joan Borràs.

Després de precisar que, “a Valls, la primera ronda hem de fer-la conjunta les dues colles, cosa que a mi no m'agrada”, l'excap de la Colla Vella, Xavi Pons, es mostra molt partidari d'aquesta fórmula, “perquè et permet tenir la llibertat de tirar els teus castells quan vulguis”. Del mateix parer és també l'excap dels Castellers de Vilafranca, Lluís Esclassans, que hi afegeix: “El més important és que no es penalitza la colla que ho fa bé, cosa que sí que passa en el format convencional, ja que si les altres colles cauen o estan massa estona preparant les pinyes, et trenquen el ritme.” Pons ho té clar: “A mi m'agradaria provar-ho per Santa Úrsula i jugar amb totes les possibilitats, també estratègiques, que et dóna aquesta opció de tirar quan vulguis.” I Esclassans també s'ho imagina per Sant Fèlix, però... “el problema de l'espai ho fa inviable: si una colla munta el 3 de 10, una altra no pot muntar també la pinya d'un altre 3 de 10 alhora”.

Per a les grans actuacions, Borràs, en canvi, es decanta pel format tarragoní (i adoptat en altres places) de les cinc rondes sense repeticions: “Cada colla disposa de cinc intents per fer tres castells, respectant l'ordre d'actuació.” Per garantir que la diada es desenvolupi amb agilitat, “quan comença a sonar la gralla del castell que intenta la colla que actua abans que la teva, els teus baixos ja han d'estar quadrats”, explica el baix tarragoní. L'excessiva durada de les diades acaba expulsant literalment el públic casteller de les places. Des d'aquesta òptica, també, el format lliure és una opció altament saludable.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

educació

Educació registra més de 2.000 casos de violència escolar aquest curs

barcelona
BANYOLES

Detecten al Pla de l’Estany 50 colònies de gats amb 400 individus

BANYOLES

El 75% dels processos de justícia restaurativa a Tarragona i l’Ebre es van resoldre amb èxit l’any passat

TARRAGONA
judicial

A judici un grup que obligava 26 dones a prostituir-se

TARRAGONA
GIRONA

Les associacions turístiques denuncien les pintades en establiments

GIRONA
societat

El govern valorarà si aixeca l’emergència per sequera al Ter-Llobregat

barcelona

Suport de la Zona Franca per al centre neurològic per a infants d’AVAN

TERRASSA

Campanya de sensibilització contra l’assetjament escolar

FIGUERES

El soterrament de les línies d’alta tensió entre Reus i Castellvell es farà realitat en cinc anys

Reus