Societat

Nous elements festius en el Sant Joan de Valls

El seguici s’amplia amb l’estrena del ball dels Cercolets, i també hi haurà un bou petit

La sortida de l’àliga al balcó de l’ajuntament de Valls donarà el tret de sortida oficial, el poper 20 de juny, a la festa major de Sant Joan. Concerts, revetlles, actes per als infants, arts visuals, grafits al carrer, sortides del seguici cerimonial, castells i focs artificials en format piromusical per cloure la celebració, vertebren un programa integrador coorganitzat per 51 entitats i en el qual prendran part 38 grups dins les sortides del seguici adult i 26 en l’infantil. El ball de bastons, en el 25è aniversari de la seva recuperació, tindrà un marcat protagonisme en la imatge gràfica i també en la programació. També es viurà l’estrena del recuperat ball dels Cercolets, que no sortia des del segle XIX i que serà apadrinat pels de Vilafranca del Penedès, així com els del bou i del Lladrefaves petits, construïts, respectivament, per l’imatger vallenc Eudald Ferré i el terrassenc Jordi Grau. Entre els actes més tradicionals, els vallencs podran gaudir de balls de bastons d’arreu de Catalunya que vindran a fer els honors en els 25 anys de la recuperació dels bastoners locals, o la moixiganga, que realitzarà per primer cop la seva representació completa dins la festa major als arcs de l’antic celler del Paborde. També dins la seqüència ritual, el conte d’obertura de Sant Joan serà dedicat als 70 anys del gegant i la geganta, que van ser estrenats el 1947. La figura del Santjoaner 2017 recaurà en Josep Bofarull Veciana, rector de la parròquia de Sant Joan Baptista, i entre les novetats d’enguany també hi ha la recuperació de l’antiga sortida de gegants el migdia de la vigília de la festa, o la incorporació de la bandera de la ciutat, portada pel Santjoaner, al Tomb pel Poble, acompanyada d’una banda de música, que vindrà de Vilanova i la Geltrú.

A banda, la festa inclou també concerts als escenaris de la plaça de l’Oli, el Pati i l’aparcament del Barri Vell; actes familiars a la plaça dels Alls, i actes al Centre Cultura, com el darrer espectacle de Faemino y Cansado. Tot plegat suposa un pressupost municipal que suma 280.000 euros.

La Fundació Pau Casals, ambaixadora

Un dels plats destacats serà la proclamació de la Fundació Pau Casals com l’Ambaixador dels Xiquets de Valls 2017, presidida per la vídua de l’insigne compositor i intèrpret. Pau Casals ha estat considerat un dels grans músics del segle XX i, al mateix temps, un gran humanista, defensor de la llibertat, la justícia i la pau, així com un ferm admirador del fet casteller. Gestà aquesta fundació com un símbol d’esperança, perquè creia que la música pot contribuir a fer un món millor. A banda, Pau Casals va posar la seva signatura en una partitura del “toc de castells” titulada Los Xiquets de Valls, de l’any 1900, i va presidir el concurs de castells el 1932 i el 1933.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Inditex es planteja tancar dues de les quatre botigues que té a Figueres

figueres
medi ambient

Un decret intenta fer més àgil el control de la sobrepoblació de conills, senglars o cabirols

Tàrrega
Infraestructures

Els veïns de Joan Miró exigeixen als partits un compromís per preservar el parc

Barcelona
medi ambient

Tarragona proposa una trentena d’activitats per conscienciar sobre el canvi climàtic

TARRAGONA

L'Ajuntament denuncia l'ocupació per fer-hi un casal de joves del magatzem dels Castellers

SANT CUGAT DEL VALLÈS
GIRONA

Tempesta i calamarsa a la Selva, el Gironès i el Baix Empordà

GIRONA
medi ambient

Denúncia a Fiscalia per la presència d’excavadores a l’Espai Protegit dels Muntanyans, a Torredembarra

Mor un home arran d’una baralla a la Barceloneta

BARCELONA

El Centre de Naixements de l’Hospital de Martorell torna a l’activitat

Martorell