la crònica

Dos «cuiners» de bona pasta

El xef Nandu Jubany i el pastisser Christian Escribà s'uneixen per elaborar un menú de Nadal

El cuiner Nandu Jubany (una estrella Michelin) i el reconegut pastisser barceloní Christian Escribà es van conèixer per casualitat en una festa del Català de l'Any de no fa gaire. D'aquesta primera trobada accidental i accidentada –en Jubany va pensar de l'Escribà que era un xulo i l'Escribà va pensar d'en Jubany que era una bèstia desbocada– va sorgir un idil·li que ha acabat portant aquests dos monstres dels fogons a combinar les seves especialitats en un menú de Nadal de cinc estrelles per emportar i menjar-se a casa. I no s'hi han posat per poc. Es tractava de fer un menú de Nadal i han estat fidels a la tradició gastronòmica: escudella amb galets farcits de primer, canelons de pollastre de pagès tofonats, mandonguilla d'ànec rostit amb fruits secs i poma, tronc de Nadal de quatre xocolates i pa del centenari de ca l'Escribà per sucar i deixar els plats nets com una patena. Un menú rodó, complaent amb els paladars més exigents i a un preu assequible a totes les butxaques –55 euros per persona–, tenint en compte que ha sortit del cap i ha passat per les mans de dues bèsties desbocades que poden xulejar de ser qui són i d'haver arribat on han arribat. Christian Escribà i Nandu Jubany estan fets de la mateixa pasta i aquesta química que els uneix promet. «Ens uneix la feina i el vici», diu Escribà en una entrevista conversa a dues veus que els va fer per a l'ocasió el periodista Albert Om. «El vici?» –pregunta en Jubany– «Em deixen sortir cinc cops l'any i aquest any ja me'ls he gastat tots.» Aconseguir situar-se en primera línia requereix sacrifici però mantenir-s'hi requereix sacrifici diari i això només ho poden suportar persones amb la capacitat humana i intel·lectual de Christian Escribà i Nandu Jubany, dos nens amb cara de trapella que cada dia experimenten darrere els fogons, un amb pollastres, tòfones i julivert i l'altre amb merenga, sucre i quilos i quilos de xocolata. Però el secret del seu èxit no es deu només al seu bon gust per la cuina i la pastisseria –reconegut i indiscutible–, sinó per la seva manera de ser autèntica, genuïna i, sobretot, generosa. «Tu i jo –diu Jubany a Escribà– som beneits, però sans» i aquest és el principal secret que els ha dut per primer cop a l'altar per elaborar conjuntament un menú de Nadal que no deixa ningú indiferent.

Dimecres de la setmana passada, els pares de la criatura van fer tastar el seu menú a un grup d'amics que van ser convocats a la guingueta que la família Escribà té a la platja del Bogatell de Barcelona i que dirigeix el xocolater de la família, Joan, que ha convertit els seus arrossos en l'especialitat de la casa. Christian Escribà i Nandu Jubany van rebre els convidats vestits de pastorets, amb barretina i samarra, i bambes Munich. Contrastant, que d'això també tracta el menú. Abans de seure a taula toca fer cagar el tió. Ni un ni l'altre se saben cap cançó. Un ajudant d'en Nandu Jubany els fa d'apuntador. «Però abans de fer-lo cagar no s'havia de resar?», pregunta el xef de Calldetenes. «Pare Nostre que estàs en el sostre. Si el sostre cau, Pare Nostre adéu-siau», li ensenya en Jubany al pastisser de la Gran Via mentre miren embadalits cap a la platja on estan fent una sessió fotogràfica a una model molt lleugera de roba, jo diria que excessivament lleugera tenint en compte la temperatura al carrer, que amb prou feines arriba als set graus. «És que a tots dos ens agraden molt les dones, oi Christian?», comenta Jubany. «És un dels vicis que ens uneix», respon Escribà. Després d'estudiar el paisatge, fem cagar el tió i cap a taula. «Ja ho deia el meu pare, tu a estudiar que de burros ja en tenim prou a casa», diu Jubany. «Doncs el meu deia: tu a treballar que a casa no hi ha hagut mai cap gandul i tu no seràs el primer», li contesta Escribà. Si ara els seus pares els veiessin junts, dirien «qui els va parir!».



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

La nova estació tindrà 7 andanes i una demanda anual de 243.000 viatgers

PALAMÓS

L’Associació d’Hostaleria preveu una ocupació del 65% aquest estiu

GIRONA
societat

Perseguiran els propietaris d’edificis del centre històric mal conservats

Manresa
societat

Mobilitzacions per exigir l’estabilització d’interins després de la sentència del TJUE

barcelona
societat

Petits canvis en la Festa Major per afavorir la convivència amb els veïns

Granollers
SOCIETAT

Fa l’eutanàsia a un toro i el denuncien per la mort dels voltors que se’l mengen

Lleida
societat

Arrenca la campanya contra el mosquit als arrossars del delta de l’Ebre

Deltebre
àsia

Condemnen a presó la periodista que va impulsar el #MeToo a la Xina

barcelona

Incentius als tècnics de la bústia d’avisos per accelerar les respostes

girona