Societat

Castellbell demana seny als veïns incívics amb la brossa

L’Ajuntament avisa que si les escombraries no se separen a casa la taxa podria pujar més del doble l’any que ve i sobrepassar els 240 euros

El municipi al juny va retirar els contenidors de rebuig i va reforçar els de colors

Es diu que una imatge val més que mil paraules i, en aquest cas, la frase feta es compleix: la foto d’uns contenidors de rebuig plens a vessar de tot tipus de brossa sense separar –facilitada per l’Ajuntament de Castellbell i el Vilar– explica molt gràficament la magnitud del problema d’aquest municipi: que als veïns els costa molt reciclar.

L’alcaldessa de la població, Montserrat Badia, ha demanat seny als veïns incívics. Ha explicat que “cal que reduïm l’aportació massiva de residus a l’abocador per dos motius: per un tema mediambiental i també per una qüestió econòmica”, ja que a partir del 2018 Europa penalitzarà molt més aquells municipis que no arribin a un mínim de brossa separada. Per poder complir la normativa europea, Castellbell va optar per implantar el model de les anomenades àrees completes, és a dir, va reduir el nombre de contenidors de rebuig i va instal·lar illes amb tots els contenidors de recollida selectiva. Amb aquest sistema, el municipi ha passat de 19 a 29 àrees de recollida selectiva completes i s’han retirat 49 contenidors de rebuig. I és que, tal com recorda Badia, si a casa es fa una separació correcta de la brossa, el rebuig que es genera ja és molt poc.

El model es va implantar el juny. L’alcaldessa recorda que un mes abans l’Ajuntament va fer deu xerrades, va anar casa per casa a donar informació, va regalar contenidors petits de colors d’ús domèstic i continua informant sobre la qüestió a través de les xarxes socials. Malgrat això, dos mesos més tard sembla que encara hi ha veïns que no separen la brossa ni tampoc han mostrat interès a fer-ho. “Només 200 persones –el municipi té 3.600 habitants– van assistir a les reunions; costa molt”, lamenta. I més en un municipi com és Castellbell que, a banda del nucli, té cinc urbanitzacions de muntanya, que són les zones “on costa més”, ja que estan “molt disperses” i hi ha moltes segones residències i veïns nouvinguts.

Per tot, Badia ha fet un avís seriós als veïns. Ha recordat que la taxa actual no cobreix el 75% del cost real del servei i que, segons els càlculs que s’han fet, si el 2018 Castellbell continua generant el mateix rebuig que ara, la taxa pot passar dels 109 euros actuals als 240, tenint en compte la nova normativa europea. I hi ha afegit: “El més fàcil i el més econòmic és que la gent s’hi impliqui, perquè això es fa per a un bé col·lectiu.”

Matalassos i vàters

La brossa no és l’únic problema que té el municipi en aquesta àrea. L’Ajuntament també ha fet públiques imatges en les quals es poden veure tot tipus de voluminosos que els veïns deixen el carrer. Hi ha de tot: matalassos, vàters, cadires, taules, rentadores, somiers, ferros, televisors i un llarg etcètera d’objectes. Davant la situació, l’alcaldessa ha recordat que l’Ajuntament té un servei de recollida de voluminosos gratuït. Només cal trucar i convenir un dia i una hora de recollida.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Els autocars turístics, sota terra

Barcelona
La monarquia

Bestiari il·lustrat

GIRONA

Busquen fons de l’Estat per pagar les sentències del personal

girona
La crònica

Els triangles que dibuixaria Maria Antònia Canals

BADALONA

Mig centenar d’usuaris de Can Bofí Vell de Badalona, condemnats a tornar al carrer

BADALONA

Èxit del concert de celebració dels 25 anys de Girona Centre Eix Comercial

girona

La justícia també tomba la superilla de Compte Borrell

Barcelona
salut

Anuncien que el nou hospital de Calella estarà fet el 2030

calella

Èxit de vendes el primer dia de l’Expocasió

fornells de la selva