TARADELL (Osona)

Festes dels Tonis

Museu ambulant del camp

A molts indrets de Catalunya s'organitzen els Tres Tombs en honor de sant Antoni Abat. A la comarca d'Osona aquests actes reben el nom de Festes dels Tonis. I a Taradell, l'acte central és el passant dels Tres Tombs, que se celebra el diumenge anterior a Sant Antoni Abat. Durant aquesta diada tots els carruatges i eines disponibles a Taradell i en altres municipis surten al carrer degudament guarnits i carregats tal com es feia 50 o 60 anys enrere. Els carrers de Taradell es converteixen en un museu ambulant per on passen uns 90 carros i més de 300 animals de peu rodó.

El passant reflecteix la puresa de la tradició catalana, tot potenciant elements com ara el burro català, mules, matxos, eugues..., guarnits i enganxats amb carros del centre de L'Alzinar i de Taradell, i amb carregaments típics de la zona, com ara garbes, sacs de blat, pedres de riu, sorra de riu, canyes... També desfilaran pels carrers del poble carros peculiars com ara el de l'enterramorts, el bocoi de vi, la bóta d'aigua, carretes de bous o tartanes. Molts d'aquests carruatges es deixen a les escoles, entitats, barris i famílies del poble perquè els guarneixin com es feia anys enrere i els llueixin i disfrutin el dia del passant.

9 i 10 de gener. Passant dels Tres Tombs, diumenge, 12 h. Des del passeig Domènech Sert.

AGENDA D'ACTIVITATS

Dissabte, 9
11 h. Cursa d'esclops, recorregut amb ases i carros, tallers...
19.30 h. Encesa de les fogueres als jardins del centre de Can Costa i Font. I tast del porc.
21.30 h. Pregó a càrrec de la rectora de la Universitat de Vic, Assumpta Fargas.
Diumenge, 10
9 h. Esmorzar dels participants.
9 h. Davant l'església, 7a fira de liquidació d'estocs Duros a 4 Peles.
10 h. A l'aparcament de l'antiga Carpa, demostració de treballs realitzats amb cavall.
12 h. Benedicció de la bandera, dels panets de Sant Antoni i de les cavalleries, al passeig Domènech Sert. I Tres Tombs.
18.30 h. Havaneres a càrrec del grup Morralla.
Diumenge, 17
12 h. Missa en honor de sant Antoni Abat.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.