Societat

Omella crida a la “unitat” en la missa per les víctimes

Més de 1.800 persones i representants institucionals prenen part en l’acte commemoratiu a la Sagrada Família per la pau

L’arquebisbe trasllada un missatge de solidaritat del papa Francesc

La cita era a les 10 del matí, però hores abans de l’inici de la missa solemne convocada en memòria de les víctimes dels atemptats de dijous a la basílica de la Sagrada Família, la cua de gent ja era més que evident. Prop de 2.000 persones van acudir al temple gaudinià, que va passar pràcticament tot el matí envoltat de fortes mesures de seguretat arran de la considerable afluència d’autoritats, la major des de la visita de l’anterior papa, Benet XVI, el 2010. Ahir l’acte commemoratiu convocat per l’arquebisbat de Barcelona va reunir representants dels governs català i espanyol, amb els presidents Carles Puigdemont i Mariano Rajoy al capdavant, els reis Felip VI i Letícia, l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, i la de Cambrils, Camí Mendoza, i també la de Madrid, Manuela Carmena, així com dirigents de diferents cossos de seguretat i partits polítics. El president i el primer ministre de Portugal (d’on eren almenys dues de les víctimes mortals), Marcelo Rebelo de Sousa i Antonio Costa, es van afegir a la comitiva oficial. Amb tot la basílica no va quedar completament plena, deixant la imatge de seients buits.

La cerimònia catòlica, presidida per l’arquebisbe de Barcelona, Joan Josep Omella, es va celebrar en català i castellà, si bé l’homilia d’Omella va ser exclusivament en aquest darrer idioma. En la prèdica Omella va fer una crida a la unitat, afirmant que “la unitat ens fa forts, la divisió ens corroeix i ens destrueix”. L’arquebisbe, que va llegir també un missatge de solidaritat del papa Francesc, va lloar l’acció “de les forces de seguretat de l’Estat i de l’autonomia”, evitant citar els Mossos d’Esquadra, que han rebut elogis d’arreu per la seva actuació.

Les paraules d’Omella no van ser, però, l’únic element que va generar polèmica en l’acte d’ahir a la Sagrada Família, ja que moltes veus van criticar també el fet que s’optés per una cerimònia només catòlica per recordar les víctimes dels atemptats, de més de 30 nacionalitats i de diferents creences.

Acte ecumènic dijous

En aquest context l’Ajuntament de Barcelona i la Generalitat van anunciar la convocatòria dijous d’un acte ecumènic interconfessional en record de les víctimes. D’altra banda el consistori va confirmar que amplia fins divendres la disposició del llibre de condols al Saló de Cent, que acumula ja més de 7.700 firmes.

LA FRASE

La unitat ens fa forts, la divisió ens corroeix i ens destrueix
Joan Josep Omella
Arquebisbe de barcelona

Crítiques a l’homilia d’Omella

Les crítiques a les paraules escollides per l’arquebisbe Omella en la seva homilia en la missa d’ahir es van fer virals a les xarxes socials però també van motivar les queixes des de la mateixa comunitat catòlica. Així, l’entitat de cristians de base Església Plural va lamentar ahir en un comunicat la manca d’“encert” en les paraules triades per Omella, així com el fet que les fes tan sols en castellà. Església Plural va criticar no només el discurs a la unitat i la manca d’esment als Mossos d’Esquadra, sinó també que es referís a les autoritats catalanes, apuntava en el seu comunicat, “d’una manera poc adequada”. Església Plural conclou que l’arquebisbe demostra que “encara no ha volgut entendre la societat catalana”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

L’escola de pilots d’Alguaire estarà a punt la primavera vinent

Alguaire

Concentració per reivindicar la salut mental en el treball

girona

235 alumnes de 6è de primària ballen per l’equitat a Sant Gregori

girona

S’inicien les obres per convertir el Xalet Soler en la Casa de la Tecnologia

girona

Totes les cries del musclo del Delta acabaran provenint de Roses

roses

Sant Pau descobreix una nova causa genètica d’immunodeficiència

Barcelona

El Museu d’Art adquireix un fragment del retaule de Sant Feliu de principis del segle XVI

girona
infraestructures

Puente sosté que Catalunya és el territori on l’Estat inverteix més, tot i el 46% d’execució

barcelona
GIRONA

Càritas troba feina a un 20% dels atesos en el seu programa d’inserció laboral

GIRONA