Societat

festes i tradicions

Canyamars torna a l’edat mitjana amb la Fira del Bosc

La catorzena edició estrena un espectacle de teatre de màscares i una mostra de cuina medieval amb banquet inclòs

L’organització espera enguany rebre uns 12.000 visitants

Una vuitantena de parades configuraran el mercat medieval de la Fira del Bosc que Canyamars celebra aquest dissabte i diumenge. El tret de sortida el farà la rebuda que Enric Lanuza, baró de Canyamars, dispensarà a Berenguer de Bofarull, comte de Vilamajor, dissabte a mig matí. Visitaran el mercat, que ja estarà parat, i els carrers engalanats que transporten els visitants segles enrere. Precisament, l’entramat urbà de carrers, racons i places del poble que conviuen amb el bosc i la situació privilegiada de Canyamars en un indret natural molt especial és el tret distintiu i el que fa tan atractiva aquesta fira. I és que l’organització en treu profit d’aquest entorn privilegiat incorporant-lo tant com es pot a l’ambientació. És el cas d’una de les novetats d’aquesta edició, l’espectacle La manada, que s’estrenarà dissabte a les onze del matí a l’escenari de l’entrada al Pla del Molinot i que es representarà en diverses ocasions el cap de setmana. Es tracta d’una escenificació amb màscares molt creatives que representen animals i també amb música per a tota la família. Relacionat amb la natura, els visitants també trobaran a la fira els rucs del corredor, els amics dels animals, dues vedelletes de la granja de Galens per explicar a la canalla el cicle de la llet, tirolines als arbres muntades pel Bosc Vertical, el Club d’Arquers Dosrius ensenyarà com utilitzar l’arc i les fletxes al mig del bosc que hi ha al centre del poble... A tot plegat cal afegir-hi l’ambient i el caliu que hi aporten tant les entitats del municipi que participen en la fira amb la gent caracteritzada com molts visitants que també es vesteixen d’època per a l’ocasió. A més de batucades, malabars, màgia, espectacles de foc i música itinerants i demostracions d’oficis medievals ambientaran la fira.

Les grans cites

A la fira no hi falten grans muntatges. Per un cantó, Dosrius Secció Templers faran una espectacular instal·lació al costat de l’església de Sant Esteve de Canyamars, datada del segle XIV i, d’altra banda, es podran visitar els dos campaments medievals que estan parats al bosc del Pla del Molinot i a la vora del pou del glaç. En aquest espai, dissabte tindrà lloc una altra novetat de la fira, la mostra de cuina medieval i el gran banquet que se celebrarà a les 9 del vespre al campament medieval Associació d’Artesania i Reconstrucció Històrica. Les reserves de menús es podran fer a la taverna del campament.

Finalment, cal destacar el gran nombre d’activitats que s’han programat tant per dissabte com per diumenge: danses medievals, exhibicions de combats i lluita d’espases, tornejos de cavallers, demostracions de lluita medieval, Bohurt i duels lliures a càrrec de Magna Combat Medieval, passejades nocturnes al pou de glaç i també una visita guiada a aquest espai amb Joan Manel Riera de l’escola Natura del corredor.

La fira

Dies 14 i 15

www.firadelbosc.cat

www.dosrius.cat

De quan no hi havia neveres

Alguns dels actes de la fira transcorren vora el pou de glaç de Canyamars, un dels més ben conservats de Catalunya i, per tant, una excel·lent oportunitat per descobrir-lo. Està situat en un indret obac i molt fred, com demanen aquestes construccions i s’hi arriba fàcilment. Data del segle XVII, és de planta circular, de murs gruixuts per mantenir la temperatura i té una coberta amb volta de pedra. Antigament, la meitat del pou estava soterrada, també per aïllar-lo dels canvis tèrmics. Més amunt hi havia una bassa poc fonda per facilitar que l’aigua es gelés a l’hivern. Un cop el gel tenia prou gruix, es tallava i es baixava per una rampa fins al pou on s’emmagatzemava amb palla fins a l’estiu, quan es venia a millor preu. El gel s’usava per conservar aliments i en ambients refinats per refrescar les begudes que s’oferien a les visites.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Arxivada la investigació per la mort de 55 avis en una residència de Palau-Solità durant la pandèmia

Barcelona
MEDI AMBIENT

El Maresme busca consens pel litoral

Mataró
RELIGIÓ

La mediació de Mossos posa fi a 15 dies de resistència a l’Esperit Sant

Barcelona
societat

Reus inicia els tràmits per crear la nova funerària supramunicipal amb Salou, Vila-seca i Constantí

Reus
educació

El lleure educatiu alerta que l’ACA els limita les acampades

barcelona
SEQUERA

Girona entra en fase d’excepcionalitat i adapta mesures contra la sequera

GIRONA
societat

Activen la prealerta del pla Inuncat a les conques del Siurana i el Baix Ebre

Barcelona
OLOT

L’Oncolliga dona 8.000 euros a l’Hospital d’Olot per comprar tres lliteres

OLOT
societat

Terrassa dedicarà la propera edició de la Fira Modernista a Lluís Muncunill

Terrassa