Societat

Societat

La cita anual amb els mulats

Espinavell va reviure ahir el costum ancestral de la baixada d’equins de la muntanya per als tractes de compravenda de les cries

No se sap amb certesa l’origen d’aquesta jornada, però el cas és que, des de temps immemorials, el dia de Sant Eduard és el de la tria de mulats a Espinavell. Aquest mercadeig de les cries equines (els mulats) obre el cicle de fires de bestiar, que seguirà, per exemple, amb la de Sant Lluc a Olot (la setmana que ve) i la de Sant Martirià, a Banyoles (al novembre).

A la fira d’Espinavell d’ahir no hi podien faltar ni els ramaders que sobreviuen a la duresa d’un sector molt castigat ni els visitants, testimonis d’un espectacle formidable. A l’entorn dels tractes de compravenda s’hi munta una fira amb parades de productes artesanals i si, com ahir, el temps hi acompanya, l’expectació està assegurada. Els restaurants del poble i de força més enllà no donen l’abast i la resta d’establiments en surten beneficiats. L’Ajuntament condiciona més espais per a aparcament i ofereix un servei d’autobús per traslladar el públic a l’escenari principal de l’esdeveniment. En definitiva, la cita d’Espinavell esdevé l’exemple de la creixent relació entre les feines antigues del món rural i el turisme. Entre els visitants hi havia el conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull.

Després de passar-se l’estiu a cotes altes –les pastures de Rojà i del Costabona, on es condueixen pels volts de Sant Joan–, uns 300 caps de bestiar, atiats muntanya avall, arriben el dia 13 d’octubre a les planes d’Espinavell. En aquesta ocasió, pertanyien a 13 explotacions dels termes de Molló, Llanars i Camprodon. A mig matí s’agrupen els cavalls, les eugues i els mulats, i els professionals del ram van tancant uns tractes que generalment tenen embastats de dies abans. Un jurat format normalment per veterinaris decideix els exemplars mereixedors dels diferents premis que s’atorguen. Havent dinat, els exemplars adquirits se’n van a les seves destinacions, mentre que les seves mares i la resta dels adults desfan part del camí i remunten la muntanya en direcció al Costabona. Quan hi arribi la neu, els seus amos els recolliran per tenir-los emparats fins al juny.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

societat

Èxit de la caminada per demanar l’alto al foc a Gaza

Barcelona
infraestructures

Territori licita les obres de rehabilitació del pont de Sant Francesc a Manresa

Manresa
medi ambient

Iniciativa per reduir l’impacte en el medi de curses de muntanya

barcelona
tecnologia

Test a dos sistemes de recàrrega de cotxe elèctric

barcelona
religió

Últims dies de l’exposició sobre la ‘Visita Espiritual a la Mare de Déu de Montserrat’ de Torras i Bages

Montserrat
turisme

El turisme actiu i d’esports d’aventura a Lleida vol superar els 800.0000 activitats contractades

llavorsí
ensenyament

La preinscripció a escoles de música de Barcelona, a punt

barcelona
societat

Desactivada l’alerta per inundacions

barcelona

S’entrega la 58a edició dels Premis Literaris

cassà de la selva