Societat

Llengua

La Plataforma per la Llengua denuncia la discriminació del català a l’Eurocambra

L’entitat demana que es pressioni el president del Parlament Europeu

L’exministre d’Exteriors eslovè titlla de “totalitària” l’actuació del govern espanyol a Catalunya

La Plataforma per la Llengua ha portat aquest dijous al Parlament Europeu la discriminació del català a l’Estat espanyol i a les institucions europees. Ho ha fet en un context en què la situació política de Catalunya ha centrat bona part dels comentaris dels eurodiputats en el ple d’aquests dies a Estrasburg.

El president de l’entitat, Òscar Escuder, ha denunciat que els catalanoparlants no tenen els mateixos drets lingüístics que els castellanoparlants i ha posat com a exemple el fet que no es compleixin les lleis catalanes sobre etiquetatge en català, la manca de reciprocitat de mitjans en català dins de l’Estat i la presència testimonial de la llengua a l’administració de justícia.

En la seva intervenció en l’Intergrup de Minories Tradicionals, comunitats nacionals i llengües de l’Eurocambra, Escuder ha argumentat que, davant els reiterats incompliments de l’Estat espanyol de la Carta Europea de Llengües Regionals o Minoritàries, el català, la catorzena llengua més parlada a la UE, necessita “un estat a favor”.

Ha aprofitat per recordar la violència policial de l’1 d’Octubre, l’empresonament dels líders de l’ANC i d’Òmnium Cultural i l’amenaça de supressió de l’autogovern. El president de la Plataforma per la Llengua ha recordat que la demanda d’independència “no és només un afer econòmic” com creuen alguns, sinó un clam per “tenir veu al món” i poder fer coses com “acollir refugiats”.

Escuder ha demanat també als eurodiputats que quan legislin en matèria lingüística no pensin només en els idiomes oficials a la UE i que pressionin el president de l’Eurocambra, Antonio Tajani, perquè compleixi la promesa de no posar obstacles a l’ús del català a l’hemicicle.

Els eurodiputats presents en l’intergrup, han mostrat la seva solidaritat amb la situació del català i, com passa constantment aquests dies a Estrasburg, s’han interessat per la situació política. “Com es poden ignorar 10 milions de parlants?”, s’ha preguntat la irlandesa Liadh Ní Riada. L’eurodiputat Ivo Vajal, exministre d’Exteriors d’Eslovènia, ha comparat la situació de Catalunya amb els “estats autoritaris comunistes” i ha qualificat de “totalitària” i de “mal exemple per a Europa” l’actuació del govern espanyol.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

salut

Anuncien que el nou hospital de Calella estarà fet el 2030

calella

Èxit de vendes el primer dia de l’Expocasió

fornells de la selva
CALDES DE MALAVELLA

Finalitzen les obres de la depuradora de Can Carbonell

CALDES DE MALAVELLA

L’escola de pilots d’Alguaire estarà a punt la primavera vinent

Alguaire

Concentració per reivindicar la salut mental en el treball

girona

235 alumnes de 6è de primària ballen per l’equitat a Sant Gregori

girona

S’inicien les obres per convertir el Xalet Soler en la Casa de la Tecnologia

girona

Totes les cries del musclo del Delta acabaran provenint de Roses

roses

Sant Pau descobreix una nova causa genètica d’immunodeficiència

Barcelona