Societat

aplicació del 155

memòria històrica

Es redueixen les intervencions en espais de la Guerra Civil

La caiguda del volum d’obra pública ha suposat el retrocés del nombre d’excavacions arqueològiques a les Terres de l’Ebre

L’aplicació del 155 deixa en suspens la recuperació de restes òssies a la Ribera

La caiguda del volum d’obra pública per la crisi econòmica ha suposat el retrocés del nombre d’intervencions arqueològiques al voltant de la Guerra Civil a les Terres de l’Ebre. Així ho constaten els experts i el Departament de Cultura, que plantegen que es fomenten les excavacions impulsades per ajuntaments i entitats amb l’objectiu de recuperar la memòria i valoritzar aquest patrimoni. De fet, la gestió d’aquests espais per fer efectiu el seu retorn a la societat va ser un dels principals eixos de la III Jornada d’Arqueologia i Patrimoni de la Guerra Civil al front de l’Ebre, que va tenir lloc, ahir, a Tortosa.

El desplegament de projectes com ara el regadiu de la Terra Alta i la construcció de centrals eòliques van facilitar nombroses intervencions arqueològiques de caràcter preventiu —excavació de trinxeres i recollida de restes humanes— en una zona que va ser un dels escenaris bèl·lics principals del conflicte i on encara descansen les restes abandonades de moltes víctimes directes o de la repressió franquista posterior. La crisi econòmica, però, va tenir un impacte directe sobre la continuïtat i quantitat d’intervencions d’aquest tipus. Així ho ha constatat l’arqueòleg del Departament de Cultura a les Terres de l’Ebre Joan Martínez. En aquest sentit, una de les ponències que va pronunciar-se en la jornada d’ahir feia referència al pla director del Poble Vell de Corbera d’Ebre com una eina de gestió patrimonial. “El que resulta interessant és que, aquest cop, tenim un perfil que surt de la iniciativa local i de la iniciativa de recerca, de la universitat. Tant de bo puguin incrementar-se aquest tipus d’intervencions”, va manifestar Martínez en declaracions a l’ANC.

D’altra banda, el pla de fosses de la Generalitat preveia una actuació a Miravet, abans de finalitzar l’any, de recollida de restes òssies en una de les fosses comunes localitzades. Una actuació, però, que queda en suspens per la paralització del programa d’identificació genètica i el pla de fosses per a la recuperació de la memòria històrica amb l’aplicació de l’article 155 de la Constitució. El pla de fosses, encarregat pel Departament d’Afers Exteriors, ha permès localitzar 123 fosses comunes de víctimes de la Guerra Civil i la dictadura a les Terres de l’Ebre i el Priorat. La Ribera d’Ebre concentra 41 d’aquestes fosses documentades.

LA FRASE

Tant de bo s’incrementen les intervencions sorgides de la iniciativa local i la universitat.
Joan Martínez
ARQUEÒLEG DEL DEPARTAMENT DE CULTURA A L’EBRE


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

CALDES DE MALAVELLA

Finalitzen les obres de la depuradora de Can Carbonell

CALDES DE MALAVELLA

L’escola de pilots d’Alguaire estarà a punt la primavera vinent

Alguaire

Concentració per reivindicar la salut mental en el treball

girona

235 alumnes de 6è de primària ballen per l’equitat a Sant Gregori

girona

S’inicien les obres per convertir el Xalet Soler en la Casa de la Tecnologia

girona

Totes les cries del musclo del Delta acabaran provenint de Roses

roses

Sant Pau descobreix una nova causa genètica d’immunodeficiència

Barcelona

El Museu d’Art adquireix un fragment del retaule de Sant Feliu de principis del segle XVI

girona
infraestructures

Puente sosté que Catalunya és el territori on l’Estat inverteix més, tot i el 46% d’execució

barcelona