Societat

FINA VILAJOSANA

MEMBRE DE LA COMISSIÓ DEL PESSEBRE VIVENT DE VILANDENY, A NAVÈS

“El de Vilandeny és el pessebre del Bages, el Solsonès i el Berguedà”

Al pessebre vivent de Vilandeny, a Navès, hi participen 100 persones de tres comarques diferents. Es va crear fa 28 anys i té fama de ser un dels més autèntics del país

El pessebre vivent de Vilandeny, que fa 28 anys que es fa, tindrà representacions els dies 25, 26 i 30 de desembre i l’1 de gener a les set de la tarda i les vuit del vespre. La Fina Vilajosana forma part de l’organització des dels inicis.

Com va néixer el pessebre de Vilandeny?
Vam començar el pessebre a Gargallà el dia de Nadal. Res... vam fer la representació del naixement i quatre pastors per no fer tan avorrida la sortida de missa. Se’ns van escapar les cabres, fins i tot. L’any següent vam pensar a fer-ho a Vilandeny. No teníem res. Però algunes dones grans amb molta traça van fer túniques amb teles de matalàs. Es va fer tot molt rudimentari però va quedar bé. Era molt més petit. Però cada any s’hi van anar afegint quadres.
Vostè és a l’organització des dels inicis. Què implica?
Estar a la comissió vol dir organitzar-ho tot. Preparar els quadres, preparar la roba, dir als figurants on s’han de posar, la il·luminació... La llum és molt important. Canvia tot. També ho preparem tot per donar als visitants cansalada a la brasa amb torrades i allioli de codony al final. Sembla un quadre més del pessebre. A més, organitzem un dinar per als actors i organitzem alguna visita a algun altre pessebre.
Què diferencia el pessebre vivent de Vilandeny d’altres que es fan arreu de Catalunya?
El que el diferencia més és que no hi ha barreres arquitectòniques. Pots anar amb cadira de rodes, amb cotxet, i no tindràs cap problema perquè és tot pla. És important avui dia per no haver de deixar ningú sense veure el pessebre. També que els actors, els figurants, ho fan molt bé. Tant que hi ha gent que ens pregunta si realment són persones de veritat. Els veuen tan quiets... A més, crec que està força polit. Sempre es podria fer molt més si busquem tres peus al gat. Hi ha detalls, però està molt bé.
Quines novetats hi haurà aquest any en la representació?
Sempre s’hi afegeixen quadres o se n’han de canviar per les circumstàncies. Aquest any, per exemple, a la primera casa quan arribes han arreglat els coberts, ho han fet tot nou, i això requereix fer unes coses diferents per a un espai que també és diferent. Una de les novetats és que aquest any hi ha com un dipòsit que aprofitarem per posar-hi les rentadores perquè sembla un safareig.
Quin és quadre més especial per a vostè?
El dels àngels és molt espectacular perquè sembla que estiguin penjats i baixin de dalt. Hi ha un àngel en una cantonada i te’l trobes de cop. Tots tenen el seu encant perquè el corral de les ovelles amb la canalla i els xais el trobo molt maco també. El de les gallines és perfecte. No sabria quin triar. Però un que m’agrada molt és el captaire.
Quanta gent ve a veure el pessebre vivent?
Entre 1.200 i 1.500 persones sumant les quatre funcions. Depèn del fred que fa. Un any el vam fer sobre la neu i encara van venir 80 persones.
I en una sessió normalment quanta gent hi ve?
Per Nadal i Sant Esteve és quan ve més gent, poden ser unes 280 o 300 persones.
Quanta gent hi participa com a figurants?
Un centenar de persones de Montmajor, Sant Feliu de Lluelles, Sorba, Gargallà, Cardona i Solsona. És el pessebre del Bages, el Berguedà i el Solsonès. Com que està al límit, és el pessebre de les tres comarques. Per això és un pessebre amb certa gràcia.
Això explica que hi hagi 100 figurants si al poble només hi ha set veïns...
Sí, però tot són gent que eren fills d’aquí. Tots tenen una relació amb el poble. Tornen per ajudar-nos a fer el pessebre. Venen ells, la dona, els fills. Ve tota la família. Hi ha gent que ens ha demanat participar-hi però diem que no si no tenen un lligam aquí. A més, el pessebre és petit, no hi cabríem.
La tradició es manté?
S’ha mantingut sempre. Si no venen és perquè estan malalts. Trobem a faltar molta gent gran que hem perdut pel camí.
Aquest pessebre té fama de ser un dels més autèntics? Per què creu que és així?
Crec que és autèntic perquè el que espellofa blat de moro ho fa de veritat. El ferrer treballa de veritat. És molt real. I els que estan quiets ho estan de veritat. No és com en llocs on veus que en comptes d’estar quiets van mirant la gent o rient. Sempre diem que els figurants han de fer com si no hi hagués ningú. El pessebre barreja quadres estàtics i quadres amb moviment perquè trobem que és bo que si es pot es faci de veritat, però en alguns casos no es pot fer i llavors es fa quiet. A més, sempre s’ha buscat aprofitar l’entorn que tenim.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

societat

Oncolliga celebra aquest diumenge una nova masterclass de ioga benèfica

girona
SOCIETAT

Desconvocada la vaga a presons després de tancar un acord amb Justícia

Barcelona
BLANES

El consistori desencalla la construcció d’un hotel al Passeig de S’Abanell

BLANES
societat

Detingut ‘in fraganti’ un home acusat de vuit robatoris amb força en vehicles

blanes
Núria Escarpanter
Alcaldessa de Llançà (Junts)

“El pacte de govern és sòlid i es basa en la confiança”

Llançà

El Clúster de la Bioenergia de Catalunya celebra la II Nit de la Bioenergia: l’energia més circular i social

Bategen amb Maria Antònia Canals la plaça de davant l’institut Vicens Vives

girona

Tomben la moció per regular el lloguer estacional

BLANES

Camí de Mar, un projecte que enllaça Argeles amb Malgrat, per la costa

girona