la contra

Que Sant Mer ens protegeixi!

L'aplec d'aquesta ermita és sempre un gran esdeveniment social del Pla de l'Estany

Com sap tothom de la comarca, Sant Mer va ser l'heroi que va amansir el drac de l'estany de Banyoles. Hi ha qui s'entesta a portar la contrària –pots comptar, algun científic descregut– i assegura que és només una llegenda, que el més semblant a un monstre que hi ha hagut mai a l'estany és la Ramona i encara gràcies. Triar per triar, és preferible la versió del drac, és clar. Al marge de ser més romàntica, és la raó de ser de l'aplec a l'ermita del sant, edificada a tocar d'Olives (terme de Vilademuls), allà on el Pla de l'Estany i l'Empordà es confonen en el terreny ondulat del Terraprim. Ahir es va celebrar la festa d'aquest any. Vés a saber quin número era: el seu origen es perd en el temps. Va ser multitudinària, com sempre. Les feixes de l'entorn es van omplir de parades de firaires (per a la mainada, un modern castell inflable i un entranyable joc del conill); colles que ja havien encès el foc a primera hora; actors fent espectacles medievals; sardanistes dansant al ritme de La Principal de Banyoles; creients escoltant la missa a l'aire lliure de mossèn Jordi Font... En Miquel Rustullet va reunir uns 200 peregrins per fer el trajecte a peu, en grup, des de Banyoles. D'acord amb el costum, va repartir un fulletó amb informació relacionada amb Sant Mer. Aquest any va tocar la mare de l'heroi del drac, Santa Càndia (Càndida), en honor de la qual es va erigir una capella de la qual avui se'n conserva ben poca cosa. «Em sembla que és l'any que hem tingut més gent a l'excursió», deia. En Jesús Massip, un altre que no es perd cap aplec, ho confirma. Sempre hi ha hagut gent que, tot i poder-ho fer en cotxe, el dia del sant hi ha anat caminant, com un peregrí de veritat, però no va ser fins fa més o menys una dècada que en Rustullet i companyia van instaurar el costum de la caminada conjunta. Hi estan unes tres hores. «És curiós, deu ser de les poques ermites que no té una gran vista; resulta més atractiu el camí», reflexiona.

En dir això de la vista ha obert la caixa dels trons perquè a la panoràmica de tota la vida s'hi acaba d'incorporar l'horrible cicatriu del TAV, a base d'un monumental talús de terra i un viaducte de potes de formigó. Curiosament, ahir no hi havia cap taula recollint signatures contra la línia de tren o contra la MAT. Deu passar que la gent ja s'ha resignat? «No, el que passa és que potser ara opten per posar ciris al sant. T'has fixat que n'hi ha més del que és habitual?» ens respon amb humor en Jordi Ginabreda, regidor de Vilademuls i membre de l'organització, mentre ens mostra les tirallongues de números dels sortejos que encara no ha venut. Si vau ser a l'aplec i vau comprar números, sapigueu que els premiats van ser aquests: 236, 7.703, 3.705 i 6.025.

k

Reportatge fotogràfic, a www.elpunt.cat



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
mobilitat

Mataró comença demà a multar a l’illa de vianants del centre

Mataró
indonèsia

Les autoritats es preparen per fer front a l’erupció del volcà Ruang

barcelona
LA CRÒNICA

Les mestres que fan collir pedres

CRÒNICA

Defensors davant la burocràcia

Societat

L’Ajuntament de Badalona estudia ara com reobrir l’alberg municipal

Badalona
Teresa Prados
Portaveu de No esteu soles, en defensa de les víctimes d’agressió sexual

“Les víctimes senten que han provocat l’agressió sexual”

Badalona
Societat

Planten el Dimoni de les Festes de Maig a Badalona

Badalona
equipaments

Enderrocament “d’urgència” i “per seguretat” de l’edifici de l’Escola de Vela

platja d’aro
sequera

Només 17 hm³ per als regants al Baix Ter

LA TALLADA D’EMPORDÀ