Societat

Igualtat

Diversitat a peu de carrer

Santa Coloma de Gramenet dona visibilitat al col·lectiu LGTBI a la via pública a través dels semàfors i els passos de vianants

És una de les accions fetes de la ciutat arran de la creació d’una regidoria específica

Visibilitzar la lluita per la dignitat i pels drets de totes les persones independentment de quina sigui la seva orientació afectiva i sexual. Aquest és l’objectiu que ha portat l’Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet a instal·lar semàfors igualitaris i inclusius en què apareixen parelles del mateix sexe i de diferent sexe quan el dispositiu està en vermell per als vianants, i també quan canvia a verd. Aquesta acció se suma als passos de vianants i pilones amb els colors de la bandera gai que es van pintar l’any 2016, com a primera acció destinada a donar visibilitat al col·lectiu de lesbianes, gais, transsexuals, bisexuals i intersexuals (LGTBI).

La prova pilot de senyalització semafòrica, que de moment s’ha instal·lat a tocar de la plaça de la Vila i està previst que arribi a altres carrers, fa que la ciutat, que forma part de la Xarxa de Municipis LGTBI, s’hagi convertit en pionera a Catalunya. L’alcaldessa de Santa Coloma, Núria Parlon, manté que l’espai públic “no és neutre” i per això han optat per donar missatges “que donin visibilitat al col·lectiu LGTBI i ajudin a lluitar contra la discriminació”. Reconeix que hi ha hagut persones que han criticat la mesura i li han preguntat si és oportuna. “Eren semàfors que s’havien de canviar i hem apostat per aquest model. Això no vol dir que tots els nous semàfors siguin així però segur que n’instal·larem algun més perquè volem convidar a la reflexió”, argumenta l’alcaldessa, que hi afegeix que també està previst pintar algun element més del mobiliari urbà, com ara bancs, amb els colors de l’arc de sant Martí, com ja s’ha fet a Terrassa. Parlon assegura que formar part de la Xarxa de Municipis LGTBI serveix per posar en comú iniciatives i accions que es fan en diferents ciutats.

Fons bibliogràfic específic

Més enllà d’aquestes accions, l’Ajuntament ha començat aquest mandat a posar en marxa tota una sèrie de propostes transversals arran de la creació de la regidoria LGTBI. El pla d’acció municipal del mandat especificava l’elaboració del pla LGTBI i pacte ciutadà sobre diversitat sexual, afectiva i d’identitat, que, segons ha avançat l’alcaldessa, es presentarà en el ple municipal aquest any i permetrà la planificació d’altres accions. També s’ha creat un fons bibliogràfic específic que es pot consultar a la biblioteca del Fondo i s’han fet activitats com ara un partit de futbol contra la homofòbia, conferències de memòria històrica per fer visible la situació dels col·lectius LGTBI durant el franquisme, un espectacle de dansa, tallers als instituts i hores del conte dedicades als més petits en què s’ha introduït la perspectiva de la diversitat de gènere.

El més immediat serà la creació d’un servei d’atenció a la discriminació. Es tracta d’una de les reivindicacions de l’associació Entenem Santa Coloma LGTBI. L’entitat ha estat l’organitzadora en els darrers dos anys, amb el suport del consistori, de la Festa de l’Orgull Gai i ara planeja fer accions bimensuals solidàries per donar visibilitat al col·lectiu. La pròxima serà el 9 de febrer al bar Yesterday, on es recaptaran fons per a la Fundació Lluita contra la Sida de Can Ruti. El president d’Entenem Santa Coloma LGTBI, Xavi Villena, assegura sentir-se “orgullós” de les iniciatives desplegades per l’Ajuntament, tot i que admet que “la situació ideal seria la plena normalitat i que no fes falta tenir semàfors específics ni passos de vianants pintats”.

24.000
euros
és el pressupost d’aquest any 2018 de l’Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet per a projectes i polítiques municipals LGTBI, una xifra que dobla la quantitat destinada l’any passat, que va ser el primer amb una partida específica amb aquesta finalitat.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

infraestructures

Acabada la reparació de les rampes d’accés al passallís de l’Onyar

girona

La Setmana Cultural de la UPC ofereix quaranta activitats

TERRASSA

Instal·len 52 caixes niu per potenciar la reintroducció del xoriguer petit

MOLLET DE PERALADA
administracions

Noves protestes de la Policia Local de Mataró al ple

mataró

Adjudiquen les obres de reparació de la sèquia Monar

GIRONA
societat

Sanció de 900.000 euros a Renfe per l’avaria de Gavà de fa un any que Adif va atribuir a un llamp

barcelona

Fan una estada al Trueta per identificar necessitats clíniques

girona
Infraestructures i serveis

Les obres d’adaptació a l’intercanviador de Verdaguer començaran a la tardor

Barcelona

El paper dels mercats per anar cap a un sistema alimentari sostenible

GIRONA